Cilt: 6 Sayı: 4, 28.12.2023

Yıl: 2023

Arşiv

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (MJSS), özgün araştırmalar yayınlayan, açık erişim politikasını benimseyen, çift kör hakem değerlendirmesi yapan, disiplinler arası süreli bir yayındır. MJSS, spor bilimlerinin tüm alt disiplinlerini hedef kitleye ulaştırmayı ve sporun tüm yönleri ile gelişimine katkı sunmayı amaçlar. 

Dergiye egzersiz ve spor performansı, biyomekanik, spor beslenmesi, egzersiz ve spor psikolojisi, motor davranış, spor pedagojisi, spor sosyolojisi, spor yönetimi, serbest zaman ve spor bilimlerinin diğer tüm alt disiplinleri ile ilgili güncel konuları içeren makaleler kabul edilmektedir. 

Makale Şablonu


Genel Kurallar

 1. Dergide yayımlanacak çalışmaların daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış, yayın hakkının verilmemiş ya da aynı anda birden çok dergiye yayımlanması amacıyla gönderilmemiş olması gerekir.

2. Yazarlar çalışmanın yayıma kabul edilmesi halinde çalışmanın yayın haklarını Akdeniz Spor Bilimleri Dergisine vermeyi kabul ederler.

3. Yazarlar dergiye gönderdiği çalışmada Helsinki Bildirgesinde insan ve hayvan çalışmaları için önerilen ilkelere uyulduğunu kabul ederler. Bu konuda sorumluluk tamamen yazarlar aittir.

4. Başvurulan Çalışma ile ilgili iThenticate, Turnitin gibi intihal programlarından alınmış ve yazarlar tarafından imzalanmış intihal raporu ek dosya olarak yüklenmelidir. Benzerlik oranı alıntılar hariç en fazla %15 olmalıdır. 

5. Yapılan çalışma bir kurum/kuruluş tarafından desteklenmiş ya da doktora/yüksek lisans tezinden hazırlanmış ise ilk sayfada dipnot olarak belirtilmelidir.

6. Metinde yazar isimleri ve kurumlarına ilişkin bilgi verilmemelidir. Yazar sıralaması ve kurumları başvuru esnasında ilgili adımda yapılmalıdır.

7. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez, ayrıca hiçbir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Çalışmada başlıca yazar belirtilmelidir.

8. Dergi yazım kurallarına uygun makaleler https://dergipark.org.tr/journal/2624/submission/start  adresinden sistem üzerinden dergiye yüklenmelidir.

 

Yazım Kuralları

1. Çalışma: Özet/Abstract, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkürler ( gerekirse ), Kaynaklar şeklinde düzenlenmeli ve her bölüm başlığı bold, ilk büyük harf ve 12 punto yazılmalıdır.

2. Çalışmanın başlığı İlk Harfleri büyük, bold ve 14 punto yazılmalıdır.

3. Çalışma Türkçe ise, başlıktan sonra gelen yazar isim/isimlerinden sonra Türkçe özet, anahtar kelimeler daha sonra sırasıyla çalışmanın adının İngilizce başlığı, İngilizce Özet/Abstract ve “Key Words” yazılmalıdır.

4. Özet/Abstract 150-250 kelime arasında olmalıdır. Anahtar kelimeler/Key Words en az 3, en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelimeler/Key Words başlığı 10 punto, bold ve italik yazılmalıdır.  Anahtar kelimeler virgül (,) işareti ile birbirinden ayrılmalı, ilk harfleri büyük harfle yazılmalıdır.  Giriş ile anahtar kelimeler arasına 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

5. Yazı Microsoft Word yazılım programı ile Times New Roman ile 2 cm’lik kenar boşlukları bırakılarak ve 15 sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Çalışmanın Özet (Abstract) metni 10 punto ve 1 aralık; Çalışmanın Metni 12 punto 1,5 aralık; kaynakça metni 10 punto 1 aralık yazılmalıdır. 

6. Tablo, grafikler ve istatistik raporlama APA stile göre hazırlanmalıdır. Tablo yazı karekteri 10 punto tek aralık yazılmalıdır. 

7.  Şekil, grafik, fotoğraf vb. “Şekil” sayısal değerler ise “Tablo” olarak belirtilmelidir. Şekil adları ilgili grafiğin altına, tablo adları ise ilgili sayısal değerin üzerine yazılmalıdır. Resim, grafik ve benzerlerinin ayrı bir dosya hâlinde ve jpg formatında kaydedilmesi baskı kalitesi açısından gereklidir.


8. Birinci seviye başlık (Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Kaynakça vb. )
Lütfen tüm Paragraf başlangıçlarında bu stili kullanın. Times New Roman, 1,5 satır aralığı 2 yana yaslı. 


9. İkinci Seviye Başlık (Veri Toplama Araçları, Katılımcılar, vb.)
Lütfen tüm Paragraf başlangıçlarında bu stili kullanın. Times New Roman, 1,5 satır aralığı 2 yana yaslı.

10. Üçüncü Seviye Başlık
Lütfen tüm Paragraf başlangıçlarında bu stili kullanın. Times New Roman, 1,5 satır aralığı 2 yana yaslı. 


11. TABLOLAR

Tablo, grafikler ve istatistik raporlama APA 7 stile göre hazırlanmalıdır. Tablo yazı karakteri 10 punto tek aralık yazılmalıdır.
Örnek tablo gösterimi;
Tablo 2
Başlık Times New Roman 12 Punto olmalı. Tablo numarası üstte verilmeli. 

25934

12. Metin içi alıntılar

Yazar bilgisi parantez içinde veya dışında verilebilir.
• Parantez içerisinde yer alan alıntılarda yazar adı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır. Yazar ve tarih parantez içerisinde cümle sonuna eklenir ve yazardan sonra virgül kullanılır.
(Gülşen, 2020)
• Parantez dışında (anlatısal) yer alan alıntılarda yazar adı cümlenin bir parçası olarak metne dahil edilir ve yıl parantez içinde yer alır.
Gülşen (2020)
• Bir çalışmanın iki yazarı var ise, kaynağa her gönderme yaptığınızda daima her iki yazarın da ismini belirtiniz.
• Bir çalışmanın üç veya daha fazla yazar bulunuyor ise, sadece ilk yazarın soyadını verip sonrasında “vd.” ifadesini kullanınız ve arkasından yılını belirtiniz.
• Birden fazla kaynak parantez içerisinde yer alırken, alfabetik sıraya göre alıntılanmalı ve noktalı virgülle ayrılmalıdır. Eğer birden fazla kaynak anlatısal şekilde veriliyorsa, sıralama herhangi bir şekilde olabilir. 

25933


13. Kaynakça

Kaynak gösterimini detaylı inceleme için lütfen dergi yazım kılavuzunu inceleyiniz. Satır aralığı tek olmalı. Önce 0 nk sonra 8 nk aralıkta olmalıdır. Kaynakçanın ikinci satırı 1 cm girinti şeklinde başlamalıdır.
• Kaynaklar ilk yazarın soyadı baş harfine göre alfabetik sıraya uygun bir şekilde sıralanmalıdır.
• Bir veya iki yazarlı çalışmalarda “ve”, “and” bağlaçları iki yazar arasında kullanılmalıdır.
• Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalarda son yazardan önce “ve”, “and” bağlaçları kullanılmalıdır.
• Türkçe bir çalışmada İngilizce kaynak gösteriminde “&” ve “and” bağlaçları değil “ve” bağlacı kullanılmalıdır. 

Süreli Yayın

25930

Kitap

25931

Kitap Bölümü
25932
14. Bildiriler

Yazar, A. A. (Yıl, Ay 1-30). Çalışmanın başlığı. Kongre Adı, (ss. 13-23). Toplantının gerçekleştiği şehir, Ülke.

15. Tezler

Yazar, A. (2022). Tezin adı italik şekilde. Yayımlanmamış Doktora tezi, Tezin Yazıldığı Üniversite, Enstitü, Anabilim Dalı, Şehir.

16. İnternet Kaynakları Gösterimi

Yazar Soyadı, Adının baş harfi veya Grup adı. (Yıl). Çalışmanın başlığı. İnternet sitesinin adı. URL adresinde …. tarihinde alınmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (2020, 13 Kasım). Koronavirüs. https://www.who.int/ adresinden 13 Kasım 2020 tarihinde alınmıştır.  

17. Resmi Yayınlar ve Basım Bültenleri

Türkiye İstatistik Krumu. (2020). İstatistiklerle spor (Yayın no. 1313). https://tüik....


Not: Tüm kaynak gösterimleri APA 7’ye göre düzenlenmelidir.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples



Yayın Etiği

Bu dergideki tüm araştırma makaleleri, öncelikle editör taramasından ve en az iki bağımsız ve uzman hakem tarafından anonimleştirilmiş (çift kör) hakemliğin ardından akran incelemesinden geçmiştir. MJSS Yayın Kurulu, yazarların kabul edilen raporlara (COPE Etik Yönergeleri, ICMJE Önerileri, CSE'nin Bilimsel Dergi Yayınlarında Dürüstlüğü Teşvik Etme Beyaz Kitabı, WAME kaynakları, WMA - Helsinki Bildirgesi) dayalı olarak ülkelerinden/eyaletlerinden veya uluslararası standartlardan gelen etik yönergelere katı bir şekilde uymasını gerektirir. MJSS’de Orijinallik kontrolü ve intihal önleme hizmetleri kullanılmaktadır. Makaleniz editör tarafından benzerlik puanı (en fazla %15) açısından uygunluğu değerlendirildikten sonra, daha sonraki inceleme süreçleri devam edecektir.

Makalenizi nasıl hazırlayacağınız ve göndereceğiniz hakkında bilgi için Yazar Talimatlarını okuyun.

Yazarlık Kriterleri
MJSS, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE) yönergelerinde de belirtilen “Yazar Kimdir?” kriterlerini takip etmektedir. ICMJE ‘nin söz konusu yazarlık kriterleri aşağıda verilmiştir;
• Araştırma tasarımına önemli katkılar sunması ve/veya veri toplama, veri analizi veya yorumlanması;
• İlgili alan yazına katkı sağlayacak bir içerik için araştırmayı hazırlamak veya eleştirel bir şekilde katkı sağlamak
• Araştırmanın yayınlanacak versiyonunun nihai onayı;
• Araştırmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili süreçlerin tamamından sorumlu olmayı kabul etmek.
Çalışmaya katkıda bulunan ancak yazarlık için ilgili kriterleri sağlamayan kişiler, teşekkür bölümünde belirtilmelidir.
Yazarlıkla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE) dökümanları incelenebilir.
 

Araştırma Etiği (Etik Onam Belgesi)

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisine gönderilecek tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için “Etik Kurul Onayı” alınmış olmalıdır. İzin ile ilgili detaylı bilgilere (etik değerlendirme kurulu, tarihi ve sayı numarası) araştırmanın yönteminde ve Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi makale şablonunda yer alan ilgili bölümde yer verilmelidir. 
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır. 

Özel Gruplar için Etik Politikalar
İnsan içeren tüm araştırmalarda katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu alınmalıdır. 18 yaşından küçük katılımcıların olduğu araştırmalarda ebeveyn onam formunun da alınmış olması gerekmektedir.  Araştırmacı, katılımcılara herhangi bir şekilde fiziksel veya psikolojik olarak zarar verme potansiyeli olan hiçbir araştırma prosedürünü kullanmamalıdır. Araştırmacı ayrıca her zaman, mümkün olduğunca en az stresli araştırma prosedürünü kullanmakla yükümlüdür.


Yazarların Etik Sorumlulukları
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
• Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
• Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
• Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’ne gönderilemez.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel görev ve sorumluluklar
Editörler, Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
• Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
• Düşünce özgürlüğünü destekleme,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Okuyucu ile ilişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler
• Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Yayın kurulu ile ilişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;
• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
• Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.

Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editoryal ve kör hakemlik süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik kurul, insan ve hayvan hakları
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak
Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır. 

Fikri mülkiyet haklarının korunması
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Yapıcılık ve tartışmaya açıklık
Editörler;
• Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
• Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
• Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.

Şikayetler

Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir. 
Yayıncının Etik Sorumlukları
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi Editörleri ve Yayın Kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
• Editörler, Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen mjssinfo@gmail.com veya akdenizsbd@gmail.com adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

MJSS ÜCRET POLİTİKASI

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi yazarlardan makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- makale başvuru ücreti 250 USD (KDV dahil) almaktadır. (Ücret makalenin sisteme yüklenmesi ile birlikte eş zamanlı olarak mevcut kur üzerinden TL bazında hesaplanarak yatırılacaktır).

Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar gereği ücret peşin olarak alınmaktadır.

ÜAK’ın 07.03.2019 tarihli genel kurulunda alınan karar metni aşağıdaki gibidir;
Aşağıdaki dergiler doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılabilir;
• Makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergiler
• Abonelik usulü ile çalıştığı halde ilgil makaleyi açık erişim yapmak için ücret talep eden dergiler
• Makale basımı sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmeyen dergiler,

Yazarların makale gönderme aşamasında talep edilen hizmet bedelini aşağıda yer alan hesaba yatırması ve dekontu makale ve yazar bilgileri ile birlikte akdenizsbd@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.

29.05.2023 tarihi itibariyle yüklenen tüm makaleler için makale işlem ücreti 250 USD olarak güncellenmiştir.

Makale Hizmet Bedeli gönderimi için gerekli olan hesap bilgileri:

NOT YAYINEVİ
Esat Gürbüzer
IBAN: TR07 0001 5001 5800 7282 4429 17

  Flag Counter     


27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .


26245 26366