Cilt: 20 Sayı: 2, 1.01.2024

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Derginin amacı, sosyal ve beşeri bilimler alanında özgün ve nitelikli çalışmaları bilimsel bir yaklaşımla ele almaktır.

Derginin yayın konuları sosyal ve beşeri konular kapsamında olup, yönetim -organizasyon, muhasebe, finansman, üretim yönetimi, sayısal yöntemler, pazarlama, iktisat, hukuk, turizm, eğitim,  dil bilimi, psikoloji ve tarih  gibi  alt konuları kapsamaktadır.


Makale için yazım şablonunu bu linkden indirebilirsiniz:   ŞABLON

MAKALE YAZIM KURALLARI

1. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, yılda iki kez yayınlanan hakemli bir dergidir.

2. Gönderilecek makalenin daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması zorunludur.

3. Makaleler, Türkçe ve İngilizce yayımlanabilir.

4. Makaleler, MS Word formatında Dergipark üzerinden isimsiz olarak gönderilmelidir.

5. Makale kaynakça ve eklerde dahil olmak üzere 25 sayfayı geçmemelidir.

  •  Kağıt Boyutu: A4,
  •  Kenar Boşlukları: Alt: 2,5 cm, Üst: 2,5 cm, Sol: 2,5 cm, Sağ: 2,5 cm,
  •  Yazı Tipi: Times New Roman, Punto:11,
  •  Satır Aralığı: Tek (1,0) olarak ayarlanacaktır.

6. Orijinal makalelerde bölümler aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir:

  •  Öz (100-200 kelime),
  • Abstract (100-200 kelime),
  • Giriş, Kavramsal çerçeve (Literatür), Yöntem, Araştırma bulguları, Tartışma ve sonuçları, Kaynaklar.

7. Makalelerin başlığı metne uygun; kısa ve açık ifadeli; baş harfleri büyük, 14 punto ve ortalı yazılmış olmalıdır.

8. Yazar adı, başlığın altına yazılmalı; Yazar adının altına sırasıyla unvan, bağlı oldukları üniversite, fakülte, bölüm veya kurum adı, e-posta adresi ve ORCID yazılmalıdır. Yazar sayısı birden fazla ise, adları alt alta aynı şekilde yazılmalıdır.

9. Öz ve Abstract başlıkları büyük harfle, metnin sol kenarına konulmalıdır. Metin 11 punto olmalıdır. Anahtar kelimeler 3-5 arasında olmalı ve anahtar kelimelerin altına JEL Kodları eklenmelidir.

10. Makalede resim, şekil ve grafikler "Şekil" adı altında gösterilmelidir. Şekil adları, her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde şeklin altına numara verilerek yazılmalıdır.

11. Makalede tablo adları, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde ve numara verilerek tablonun üst tarafına yazılmalıdır.

12. Kaynaklara yapılan atıflar, dipnot yerine metnin içinde parantez arasında yapılmalıdır. Parantez içinde sırasıyla, yazarın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası yer almalıdır (Kotler, 2003: 124). Birden çok kaynak noktalı virgül ile ayrılmalıdır Aaker, 1991; Porter, 2008; Kotler, 2012), üç veya daha çok yazar isimli atıflarda "vd." kısaltması kullanılmalıdır (Harris vd., 2001: 112).

13. Kaynak listesi, yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.

Kitap ise; yazar soyadı, adının baş harfi, eserin yayın tarihi, eserin adı, basımevi ve basım yeri olarak düzenlenmelidir.

  • Mucuk, İ. (2014). Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, İstanbul.

Dergi ise: yazar soyadı, adının baş harfi, eserin yayın tarihi, eserin adı (italik), derginin adı, Cilt(sayı no): sayfa numaraları şeklinde düzenlenmelidir.

  • Öztürk, İ. (2010). A literature survey on energy–growth nexus. Energy Policy, 38(1): 340-349.

14. Yukarıdaki yazım kurallarına uygun olmayan makaleler yazarlara geri gönderilir.


GUIDE FOR AUTHORS

1. Journal of Social Sciences is published biannualy by Çağ University and is a peer-reviewed journal.

2. It is obligation that the article which will be sent mustn’t be published in anywhere before.

3. Articles can be published in the following languages: Turkish and English.

4. Articles must be written on MS word and submitted anonymously via Dergipark.

5. The manuscript should not exceed 25 pages including references and appendices.

  •  Page layout: 2,5 cm from above, 2,5 cm from below, 2,5 cm from left, 2,5 cm in from right.
  •  And also they have to be written on A4 pages.
  •  Articles have to be written in Times New Roman with 11 point.
  •  It must be set as single spaced.

6. In original articles, section must be arranged in the way shown below:

  • Abstract (maximum 200 words)
  • Abstract in Turkish (maximum 200 words)
  • Introduction, Conceptual Framework (Literature), Methodology, Findings, Discussion and the Conclusion, References.

7. The title of the articles should be fit with the content; they should be short and understandable, written with capital letters, 14 pt. and centered.

8. The name of the author should be written below the article; Under the name of the writers, their universities the university, faculty, department or institution name, e-mail address and ORCID should be written. If there is more than one writer, the names should be written down by down, faculties, sections name and an e-mail address and ORCID have to be written.

9. The Abstract title should be capitalized with the left edge of the text. The text should be 11 pt. Keywords should be between 3-5 words and GEL Codes should be added under the keywords.

10. In an article, pictures, graphics have to be shown under the name of the “Figure”. Figures and graphics have to be numbered and the name of the figures have to be written below the figure and first letter will be capital in every word.

11. In an article, name of the table should be written with the way first letter will be capital every word and every table have to be numbered.

12. Citations or references to the sources have to written in the parentheses in the article. The surname of the writer, the year of the source and the number of the page have to become left side by side (Smith, 2003: 14). If there are multiple sources, it should be separeted by semicolon (Aaker, 1991; Porter, 2008; Kotler, 2012). If there are more than two writers, it should be shortened like “et. al.” (Harris et. al., 2001: 112).

13. Source lists have to be arranged as the surname of the writers alphabetically.

The book should be arranged as: author surname, initial letter of the name, publication date of the book, the name of the book, publishing house and should be arranged as the publishing place.

  • Aaker, D. A. (1991). Managing brand equity. The Free Press, New York.

The journal should be arranged as: author surname, initial letter of the name, publication date of the journal, name of the article (italic), name of the journal, Volume (number no): page numbers.

  • Öztürk, İ. (2010). A literature survey on energy–growth nexus. Energy Policy, 38(1), 340-349.

14. Those articles, not written according to the above mentioned rules, will be returned to the author(s).

Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisine gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Dergipark üzerinden yüklenen bilimsel çalışmalar, öncelikle editör onayına tabi tutulur. Editörün onayladığı çalışmalara alanlarına uygun olarak atanan iki hakemden değerlendirme yapmaları talep edilir. Değerlendirme süreci sonunda çalışma kabul yada reddedilebilinir.

 Etik görev ve sorumluluklar, Yayın Etiği Komitesi (COPE - Committee on Publication Ethics, https://publicationethics.org) ve Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi ( ICMJE - International Committee of Medical Journal Editors, http://www.icmje.org) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve politikaları dikkate alınarak hazırlanmıştır.

YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler derginin yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
Yazar(lar), göndermiş oldukları çalışmanın orijinal olduğunu onaylamalıdır. Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerden (intihal, sahtecilik, çarpıtma, dilimleme vs.) kaçınmalıdır.
Yazar(lar)ın başkalarının çalışmalarından yararlanmaları durumunda yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru bir şekilde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Çalışmada yer alan tüm yazarların çalışmanın içeriğine, tasarımına, verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkılar sağlamaları, çalışmayı eleştirel olarak incelemeleri ve yayınlanacak olan makalenin son haline onay vermiş olmaları gerekmektedir.
Yazar(lar), çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu ya da bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını sağlama noktasında tüm sorumluluğu kabul etmiş olmalıdır.
Çalışmada katkısı olmayan yazarların adı yazar olarak yazılmamalıdır. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya az oranda katkıda bulunan diğer tüm bireylere ise teşekkür bölümünde yer verilmelidir.
Yazarlar, yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarının sonucunu ya da yorumlanmasını etkileyebilecek tüm maddi (hibe, hisse sahipliği, danışmanlık, patent-lisans anlaşmaları gibi) ya da manevi (üyelikler, çalışmayla ilgili bilgi ve görüşler, mesleki bağlantılar gibi) çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları beyan etmelidir.
Makalede yer alan tüm veriler gerçek ve orijinal olmalıdır. Yazar(lar)dan değerlenme süreci içerisinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) istenilen bilgileri editörlere sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) değerlendirme sürecinde ve görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesi ile ilgili bir hata ya da yanlışlık tespit ettiklerinde, durumu dergi editörüne ya da yayıncıya bildirmeli ve makalenin geri çekilmesi ya da düzeltmesi için editörle iş birliği yapmalıdır.
Yazar(lar), başka bir yerde yayımladıkları ya da yayımlamak üzere gönderdikleri makalelerini Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne göndermemelidir.
Çalışma, herhangi bir kurum tarafından desteklenmiş ya da tezden türetilmiş ise bu açıklamaya yazar bilgilerini içeren makale dosyasının ilk sayfasında yer verilmelidir.
Başka yazarlara ait ölçek, anket, fotoğraflar vb. verilerin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı,  ve bu durum makalede belirtilmelidir.



HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
Dergiye gönderilen makale inceleme isteklerine hızlı bir şekilde yanıt vermeli ve kararlaştırılan süre içerisinde incelemeleri editöre göndermelidir.
Makalelere ilişkin yorumlarda kışkırtıcı, onur kırıcı ve düşmanca tutumlardan kaçınmalı; yorumları yapıcı, dürüst ve kibar bir üslup ile ifade etmelidir.
Yazarlar hakkında kişisel eleştirilerde bulunmamalıdır.
Makaleye ilişkin değerlendirmeleri etkileyebilecek çıkar çatışmaları, kurulu ilişkiler veya aktiviteler var ise bu durumu editöre iletmeli ve hakemlik görevinden çekilmelidir.
Yazara ve makaleye ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
Yazar tarafından yapılmış herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal tespit edilir ise bu durumu editöre raporlamalıdır.
Makale konusu hakkında yetkin olunmaması ya da zamanında geri dönüş sağlama ihtimalinin bulunmaması durumunda editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine dahil edilmemeyi talep etmelidir.
İncelemeleri veya makalenin geri bildirimlerini başkaları ile paylaşmamalı ve editörün izni olmadan yazarlar ile doğrudan iletişim kurmamalıdır.

YAYIN KURULUNUN ETİK SORUMLULUKLARI
Yayın Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlamalıdır.
Değerlendirme süreci olumlu sonuçlansa bile makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağı veya hangi sayıda yayımlanacağına karar vermelidir.
Yayın için hakem süreci olumlu sonuçlansa bile mutlaka Yayın Kurulunun ve Editörlerin/Editör yardımcılarının kararı gerekir.
Yayın Kurulu, akademik dürüstlüğü teşvik etmelidir.
Yayın Kurulu, yayımlanmamış makalelerin verilerini hiçbir şekilde şahsi işleri için kullanmamalı ve bu verileri hiçbir şekilde paylaşmamalıdır.
Yayın Kurulu, makalelere ilişkin intihal ve suiistimal iddialarını her zaman incelemeye almalıdır. Eğer bir makalede yayın etiğine aykırı eylemlerde bulunulmuşsa, Yayın Kurulu etik ilkeler ve standartlara göre işlem yapma hakkını kendinde saklı tutar.

EDİTÖRÜN ETİK SORUMLULUKLARI
Yazarlar ile İlgili Sorumluluklar
Editör, makalelerin önemi, özgünlüğü, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerini esas alarak makaleye ilişkin olumlu veya olumsuz yönde karar vermelidir.
Çalışma ile ilgili ciddi sorunlar tespit edilmediği sürece editör, yayın kapsamına uygun olan çalışmaları ön değerlendirmeye almalıdır.
Makalelere yönelik ciddi sorunlar tespit edilmedikçe yeni editör, önceki editör tarafından verilen kararları değiştirmemelidir.
Editör, hakem değerlendirme sürecini yayınlamalı ve bu süreçten herhangi bir sapma olduğunda bunun nedenini açıklamalıdır.
Dergi, yazarların editör kararlarına itiraz etmelerini sağlayacak mekanizmaya sahip olmalıdır.
Editör, yazarların kendilerinden bekleyebileceği her konuyu içeren ayrıntılı bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
Editör, yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlamalıdır.
Hakemler ile İlgili Sorumluluklar
Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir.
Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift körleme ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
Hakem havuzunun sürekli ve dinamik şekilde güncellenmesini sağlamalıdır.
Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için çabalamalıdır.
Hakemleri, tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.

EDİTÖRÜN DİĞER ETİK SORUMLULUKLARI
Editörün, makaleler hakkında danışma kurulunun görüş ve önerilerini dikkate alması gerekmektedir.
Editör (baş editör ve bölüm editörleri) ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.
Editör; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.
Editör değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür.
Editör; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür.
Editör çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
Editör; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz. Dergiye makale gönderim/süreç işlemleri ücretsizdir.