Güncel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Makaleler


International Journal of Pure and Applied Sciences, ISSN: 2149-0910, Türkçe ve İngilizce orjinal araştırma makaleleri, derleme, teknik not ve editöre mektupları içeren, yılda iki defa yayımlanan uluslararası nitelik taşıyan hakemli, multidisipliner kapsama sahip bir dergidir. Fen ve mühendisliğin tüm yönleri ile ilgili temel ve uygulamalı çalışmaları yayımlamaktadır.

Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların tüm fikri mülkiyet hakları International Journal of Pure and Applied Sciences’a aittir.

International Journal of Pure and Applied Sciences, ISSN: 2149-0910, Munzur Üniversitesi’nin yayın organıdır. Türkçe ve İngilizce orjinal araştırma makaleleri, derleme, teknik not ve editöre mektupları içeren, yılda iki defa yayımlanan uluslararası nitelik taşıyan hakemli, multidisipliner kapsama sahip bir dergidir. Fen ve mühendisliğin tüm yönleri ile ilgili temel ve uygulamalı çalışmaları yayımlamaktadır.







Dergi Yazım Kuralları


Sayın yazarlar dergimizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Çalışmanızı dergi şablonuna göre hazırlamanızı rica ediyoruz. Lütfen aşağıdaki kuralları dikkatle okuyunuz.

Teşekküler.




International Journal of Pure and Apllied Science dergisi makale kabulü için yazar tarafından hazırlanan çalışmaların gönderilmeden önce dergi şablonuna uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Dergi şablonuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

DERGİ ŞABLONU İÇİN TIKLAYINIZ



Makale yazımında dikkat edilecek hususlar;

  1. Ana başlık çok uzun olmamalı ve mümkün ise matematiksel ifadeler kullanılmamalıdır.
  2. Ana başlık 14pt, özet metni 10pt, ana metin, bölüm başlıkları ve alt başlıkların tamamı 11pt olarak yazılacaktır.
  3. Makale İngilizce ise Türkçe özet bölümüne, makale Türkçe ise İngilizce özet bölümüne sadece ana başlık yazılacaktır. Yazar bilgileri ve makale türü eklenmeyecektir.
  4. Yazar adres bilgisi “Bölüm adı, kurum adı, il, ülke” şeklinde olmalıdır. Örneğin “Department of Computer Engineering, Munzur University , Tunceli, Türkiye”
  5. Özet 100 kelimeden az 200 kelimeden fazla olmamalıdır. Özette referans kullanılmamalı ve çok gerekli değilse matematiksel formüllere yer verilmemelidir.
  6. Anahtar kelime sayısı en az 3 en çok 5 tir. Anahtar kelimeler mümkün olduğunca tek kelimeden oluşmalıdır.
  7. Bölümler numaralandırılmalı, bölüm başlıkları aynı hizada verilmelidir. 2.seviye ve 3.seviye alt başlıklara numara verilmeli ancak dördüncü seviye ve sonrası için numara verilmemelidir.
  8. Denklemler ortalı olarak yazılmalı ve uzun denklemler düzenli bir şekilde sunulmalıdır.
  9. Denklem numaraları bölüm numarası ile başlamalı ve denklemin kendi numarası ile devam etmelidir. Denklem numaralarında parantez kullanılmalıdır. Örneğin 3. bölümün ilk denklem numarası (3.1) şeklinde olmalıdır.
  10. Denklemlerin yazımında Word denklem düzenleyicisi kullanılmalıdır. Denklem yazı tipi varsayılan Cambria Math olmalıdır. Denklemler kesinlikle fotoğraf şeklinde eklenmemelidir.
  11. Denklemlere verilen referanslarda ilgili denklemin numarası belirtilmelidir. Örneğin, “denklem (4.1)’den …” gibi.
  12. Tanım, Teorem, Lemma, Sonuç gibi ifadeler bölüm numarası ile numaralandırılmalıdır. Örneğin 2. Bölümdeki birinci teorem Teorem 3.1 şeklinde verilmelidir. Aynı bölümde başka ifadeler varsa numaralandırma devam etmelidir. Örneğin 3. Bölümdeki ilk teoremden sonra gelen lemma için Lemma 3.2 ifadesi kullanılabilir.
  13. Uyarı, Not, ve ispatlara numara verilmemelidir.
  14. Metin içinde Teorem, Lemma, Tanım gibi ifadelere verilen referanslarda ilgili ifadenin numarası belirtilmelidir. Örneğin, “Teorem 4.2 kullanılırsa…” gibi.
  15. Her paragraf bir “tab” boşluk ile başlamalıdır. Boşluk seviyeleri şablondaki (0,9 cm) ile aynı olmalıdır.
  16. Metinler 1 satır aralıklı olarak yazılmalı ve iki yana yaslı verilmelidir.
  17. Şekil ve tablolar ortalı olarak verilmelidir. Şekil ve tablo numaraları bölümden bağımsız olarak verilmelidir. Şekil numarası ve açıklaması şeklin hemen altına, Tablo numarası ve açıklaması ise tablonun üstüne konulmalıdır. Şekil yazısı ana metin yazısı ile aynı, Tablo yazısı italik olmalıdır.
  18. Şekiller eğer çizim içeriyorsa çizimler programlar ile yapılmalı, ekran görüntüleri veya başka kaynaklardan alınan çözünürlüğü düşük sıkıştırılmış formda olmamalıdır.
  19. Fotoğrafların çözünürlüğü düşük olmamalı, okunabilir ve net olmalıdır.
  20. Metin içindeki atıflar kaynak numarası ise ile verilmelidir. Bir den fazla atıf aynı anda verilecekse “-“ işareti ile numaralar aralıklı biçimde verilmelidir. Örneğin [1],[2],[3] yerine [1-3] gösterimi kullanılmalıdır.
  21. Referanslar aşağıda örnekleri verilen formatı kullanılarak yazılmalıdır. Referans yazımında“&” sembolü kullanılmalıdır. Dergi adı italik olarak verilmelidir. Kitaplarda yayınevi bilgisi eklenmelidir.    

            Örnek referanslar:

         a. Makale: Badescu, V. (2002). First and second law analysis of a solar assisted heat pump based heating system. Energy conversion and Management, 43(18), 2539-2552.

                                    Yazar soyadı, adının baş harfi. (yılı). Makale adı, dergi adı (italik), Cilt(sayı),sayfa aralığı
        
         Not: Arxiv gibi basılı olmayan açık kaynak platformlardaki çalışmaların başka bir yerde basılıp basılmadığı kontrol edilmeli ve eğer basılmış ise basılı haline atıf verilmelidir. Eğer çalışma basılı değil ise referans şu şekilde olmalıdır:
        Preprint: Perelman, G. (2002). The entropy formula for the Ricci flow and its geometric applications. arXiv preprint math/0211159.

        Makale ile aynı format kullanılmalı, dergi ismi yerine Arxiv açıklaması ve numarası eklenmelidir.

        b. Kitap: Belitz, H. D., Grosch, W., and Schieberle, P. (2008). Food chemistry. Springer Science and Business Media.

                            Yazar soyadı, adının baş harfi. (yılı). Kitap adı (italik), Yayınevi ismi

        c. Bildiri: Unal, I., and Yildirim, Ö. (2018). Geometric methods in deep learning. In 2018 Innovations in Intelligent Systems and Applications Conference (ASYU) (pp. 1-6). IEEE.

                            Yazar soyadı, adının baş harfi. (yılı). Bildiri adı, konferans adı (italik), sayfa aralığı,



İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların bildirildiği yazıların metot bölümünde, bu araştırmanın yapıldığı gönüllü ya da hastalara uygulanan işlemler anlatıldıktan sonra kendilerinin onaylarının alındığını gösterir bir cümle bulunmalıdır. Yazar(lar), bu tür araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu (2013 yılı revizyonu), Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (29.08.2012 tarihli, 2012.18.946 sayılı), Laboratuvar Hayvanlarının Bakım Rehberi (Guide for the Care and Use of Laboratory Animals), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (15 Şubat 2014 tarihli, 28914 sayılı), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik (13.04.2013 tarih, 28617 sayı) hükümlerine ve ilkelerine uyulduğunu belirtmelidir. Makalenin MATERYAL VE METOT bölümünde, alınan Etik Kurul Onayı’nın tarih/sayısı yazılmalıdır.

Dergimizde makale işlem ücreti alınmamaktadır.

154501544915448154471544615445