Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi; akademiye, bilime ve literatüre katkı sağlamak amacıyla 2012 yılında yayın hayatına başlamış olup, sosyal bilimler alanında disiplinler arası özgün araştırma makaleleri, derlemeleri, araştırma notları, teknik notları, kitap eleştirileri/incelemeleri ve bilimsel nitelikli editöre mektupları yayımlayan uluslararası hakemli ücretsiz ve açık erişimli bir dergidir.
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi; İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Ekonometri, İstatistik, Maliye, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler alanıyla ilgili olan çalışmaları kapsamaktadır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Derginin yayın periyodu Mart ve Eylül ayları olmak üzere yılda iki defadır.
Gönderilecek olan çalışmalar tüm sayfa düzeninin gösterildiği Türkçe şablon veya İngilizce şablona ve TR Dizin kriterlerine uygun hazırlanmalıdır.
Gönderilen makalenin orijinal dili Türkçe ise Türkçe başlık, Türkçe öz, İngilizce başlık, İngilizce abstract; makalenin orijinal dili İngilizce ise İngilizce başlık, İngilizce abstract, Türkçe başlık, Türkçe öz yer almalıdır. Öz/Abstract kısımlarının altında anahtar kelimeler (keywords) yazılmalıdır. Öz/Abstract yazımında kısaltma kullanılmamalıdır. Öz/Abstract kısımları “Calibri Light” 9 punto olacak şekilde yazılmalı ve 250 kelimeyi aşmamalıdır. Makaleye ait başlık 14 punto, ilk harfleri büyük, kalın (bold) ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Yazar isimleri 9 punto, Ad SOYADI biçiminde sayfaya ortalı yazılmalıdır. Öz/Abstract başlıkları, 9 punto, ilk harfleri büyük, kalın ve sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimeler her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde virgül ile ayrılarak yazılmalı, sona nokta koyulmamalıdır. Öz/Abstract birer sayfaya sığdırılmalı ve “Giriş” bölümü yeni sayfadan başlamalıdır.
Çalışma metni Calibri Light yazı karakterinde, 10 punto büyüklüğünde, “tek” satır aralığında, paragraf ilk satır girintisi olmadan ve paragraf sonrası aralığı 6 nk olacak şekilde yazılmalıdır. Türkçe yazılan makalelerde kaynakçadan sonra 700-1000 kelime arası "Extended Abstract" eklenmelidir ve 9 punto ile yazılmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde tercihe bağlı olarak "Genişletilmiş Öz" eklenebilir. Extended Abstract ve ardından Araştırma ve Yayın Etiği Beyanları yeni sayfadan başlamalıdır. Ekler en son olarak yerleştirilmelidir.
Çalışmalarda Türk Dil Kurumu’nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları örnek alınmalıdır. Yabancı sözcükler yerine olabildiğince Türkçe sözcükler kullanılmalıdır. İngilizce gönderilen makalelerin ve Türkçe gönderilen makalelerin İngilizce yazılmış bölümlerinin, gönderim öncesinde yetkin bir dil kontrolünden geçirilmiş olması gerekmektedir. Türkçe terimler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir. Kısaltmalar önce 1 defa açık haliyle yazılmalı ve parantez içinde kısaltılmış hali verilmelidir. Metin zaten parantez içindeyse köşeli parantez kullanılmalıdır. Örnek: Birleşmiş Milletler (BM); (Birleşmiş Milletler [BM]).
Sayfa boyutu 18*24 cm olmalı, sayfa yapısı kenar boşlukları alt 1,25 cm, üst 1,25 cm, sağ 1,75 cm, sol 1,75 cm ve cilt payı soldan 0 cm bırakılarak, iki yana dayalı olarak yazılmalıdır.
Çalışmada giriş, sonuç ve kaynakça bölümleri numaralandırılmamalı ve başlıklar Calibri Light yazı karakterinde, 11 punto, kalın stilde yazılmalıdır. Öz, abstract, extended abstract, araştırma ve yayın etiği beyanları ve ek başlıkları 9 punto, kalın yazılmalı ve ortalanmalıdır. Ek başlıkları numaralandırılmalıdır.
Yapılacak olan diğer tüm metin içi başlıklandırmalar, 11 punto, kalın stilde, paragraf boşluğu bırakılmadan sola dayalı ve noktalı biçimde numaralandırılarak yazılmalıdır. Başlıklara geçişlerde ve başlıklardan sonra boşluk bırakılmamalıdır.
Kaynaktan birebir alıntı yapıldıysa tırnak içine alınmalı ve kaynağa atıfta bulunurken sayfa numarası verilmelidir. Türkçe metinde kaynaklara atıfta bulunurken sayfa bilgisi için "s." sayfa aralıkları için “ss.” kullanılmalıdır. İngilizce metinlerde ise “p.” ve “pp.” şeklinde kullanılmalıdır. (İnalcık, 2011, s. 23) veya, Halil İnalcık’ın da (2011, s. 23) belirttiği üzere… veya, İnalcık’ın (2011) vurguladığı gibi…
Aynı yazarın, aynı yıl yayımlanan çalışmalarında ise sırasıyla 2012a, 2012b, şeklinde alfabetik sıra verilmelidir. İnalcık (2011a, ss. 22-45).
İki yazarlı metin içi atıflar (Özdemir ve Özkan, 2020) şeklinde, üç veya daha çok yazarlı metin içi atıflar (Özkan vd., 2021) şeklinde gösterilmelidir.
Eğer aynı anda birden fazla kaynağa atıf yapılacaksa tek bir parantez içinde, alfabetik sıra gözetilerek kaynakların birbirinden noktalı virgül ile ayrılması gerekmektedir. (Sabah, 2016; West, 2012).
Atıfta bulunulmak istenen kaynaktaki ifadeler birebir verilecekse alıntılanan metin çift tırnak (“…”) içine alınmalı ve metin içi atıfta sayfa numarasına yer verilmelidir. 40 kelimenin üzerindeki doğrudan alıntılarda, alıntı metni sağdan ve soldan 1,25 cm girintili olarak verilmeli ve ana metinden ayrılmalıdır.
Resmî kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanmış kaynaklara atıfta bulunurken, kurumun adının kısaltmasını kullanılması istendiği durumlarda, ilk atıfta kurumun tam adı verildikten sonra köşeli parantez içinde kısaltması belirtilmelidir (Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK], 2018). Takip eden tüm atıflarda sadece kısaltma kullanılabilir (TÜİK, 2018). Kaynakçada kurumun tam adına kısaltma olmadan yer verilmelidir.
İkincil kaynak kullanımında, metin içinde hem asıl kaynağa hem de aktaran (ikincil) kaynağa atıfta bulunulmalıdır. Örneğin (Black, 1989, aktaran Pitt vd., 2024). Kaynakçada sadece ikincil kaynağa (aktaran) yer verilmelidir.
Tablo, şekil vb. kullanımlardan önce ve sonra bir satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Tablo numarası ve başlığı 11 punto (Tablo 1. ifadesi kalın olacak şekilde) ortalanmış olmalı ve tablo içindeki bilgiler 10 punto olmalıdır. Tablonun ilk satırındaki bilgiler kalın diğerleri normal yazılmalıdır. Tabloda herhangi bir not kullanılacak ise öncesine ve sonrasına çizgi çekilmeli, Not: Örnek… şeklinde yazılmalıdır.
Tabloda kullanılan kaynak(lar) tablodan sonra parantez içinde metin içi atıf kurallarına göre verilmelidir. Tablo gibi diğer tüm şekil, figür, vb. kullanımlarda aynı standart biçim uygulanmalı ve ortalanmalıdır. Tablo vb. kullanımların bütünlüğünü korumak için bir sonraki sayfadan başlanabilir ancak zorunlu değildir.
Çalışmada yararlanılan ve kullanılan tüm kaynakların listesi metin içinde yer alan atıflarla tutarlı olacak biçimde sonuç kısmının ardından sayfa atlamadan devam edecek şekilde burada oluşturmalıdır. Metin içinde atıf olarak yer almayan kaynaklar kaynakçada yer almamalıdır. Kaynakça içerisindeki kaynaklar, metin içi ile ayın şekilde Calibri Light yazı karakterinde, 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Listelenen kaynaklar alfabetik sıralanmalı ve her kaynağa ait devam eden satırlar 1,25 cm içerden başlamalıdır. Kaynakçada gösterilen URL adresleri https://iibfdergi.klu.edu.tr örneğindeki gibi köprü bağlantısı oluşmuş şekilde verilmelidir.
Çalışmalarda esas alınacak detaylı kılavuz, APA 7.0 örnekleri ve dosyalar aşağıdaki tabloda listelenmiştir:
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Telif ve Yayın Hakları Formu | https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/33295 |
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Makale Beyanları | https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/33296 |
Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Yazım Kılavuzu ve Makale Şablonu | https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/33294 |
Kitap/Eser İncelemeleri
Geçmiş sayılarda yazılan kitap incelemeleri:
Cilt 13
George J. BORJAS | Labor Economics
Eyal PRESS | Pis İşler – ABD’de Hayati İşler ve Eşitsizliğin Gizli Bedeli
Cilt 12
Michael GRENFELL | Pierre Bourdieu: Key Concepts
Rosalind COWARD & John ELLIS | Dil ve Maddecilik
Eric HOFFER | Kesin İnançlılar
George RITZER | Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme
Ervin LASZIO | Evrensel Düşünmek: Küçülen Dünyanın Yeniden Şekillendirilişi
Cilt 11
Naci Tolga SARUÇ | Obezite Ekonomisi
Fernand BRAUDEL | Tarih Üzerine Yazılar
Yusuf AKÇURA | Üç Tarz-ı Siyaset
Barry BUZAN | An Introduction to The English School of International Relations
Cilt 10
Immanuel WALLERSTEIN | Dünya Sistemi Ve Afrika
Melike ERDOĞAN | Yerel Yönetimlerde Toplumsal Sermaye, Teori ve Katılımcı Pratikler
Daron ACEMOĞLU & James Alan ROBINSON | Dar Koridor Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği
Ilan PAPPE | İsrail Hakkında On Mit
Roger GARAUDY | İsrail Mitler ve Terör İsrail Siyasetinin Dayandığı Efsaneler
Erdem DEMİRTAŞ | Ortadoğu’da Devlet Ve İktidar: Otoriter Rejimler Üzerine Bir İnceleme
Cilt 9
Liora BIGON & Eric ROSS | Grid Planning In The Urban Design Practices Of Senegal
Gorshkov, M. K., Krumm, R., Tihonova, N.E. | O Chyom Mechtayut Rossiyane: Ideal I Real’nost’
Eric R. WOLF | Avrupa Ve Tarihsiz Halklar
Cilt 8
Fina Anton HURTADA ve Giovanni ERCOLANI | Antropoloji ve Güvenlik Çalışmaları
Ahmet Nafiz ÜNALMIŞ ve Mehmet Nuri PARMAKSIZ | Türk Birliğinin Mümkün Yolları
Cilt 7
Michael BURAWOY & Karl von HOLDT | Conversations with Bourdieu: The Johannesburg Moment
Paul MASON | Çalışarak Yaşamak ya da Savaşarak Ölmek
Cilt 6
Deniz Ülke ARIBOĞAN | Duvar: Tarih Geri Dönüyor
Vladimir GEL'MAN | Authoritarian Russia Analyzing Post-Soviet Regime Changes
Cilt 2
Richard SENNETT | Karakter Aşınması
2. Özgünlük
Çalışmalarını dergiye göndermek isteyen yazarlar, çalışmalarının tamamen özgün olmasını sağlamalıdır ve literatürden elde edilen kelimeler ile cümleler uygun bir şekilde alıntılanmalıdır. Tüm çalışma dergi yazım kurallarına (https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujfeas/writing-rules) uygun olarak hazırlanmalıdır.
Dergimiz hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Detaylı bilgi için https://dergipark.org.tr/tr/pub/klujfeas/page/8071 sayfamıza bakabilirsiniz.