Volume: 2 Issue: 4, 7/31/23

Year: 2023

Araştırma Makaleleri

inceleme

Çevre, Şehir ve İklim Dergisi 2022 yılında yayın hayatına başlayan hem sosyal bilimlerini hem de fen bilimlerini çalışma alanını belirlemiş, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ulusal hakemli akademik yayınıdır. Dünyanın oluşumunda günümüze kadar tüm canlıların karşılıklı etkileşim alanının adı çevredir. Yani biyolojiden ekonomiye, coğrafi oluşumlardan teknolojiye kadar oluşan canlı ve cansız pek çok öğeyi içerisinde barındıran kültürel birikimler çevreyi oluşturmaktadır. Bu kültür içerisinde şehirlerin ayrı bir önemi vardır. İnsanlığın yerleşik yaşama geçmesiyle şehir, çok katmanlı ve farklı boyutlarıyla günümüze kadar süregelmiş insanlık mirasının en önemli paydaşıdır. Son yaşanan çevresel olaylarla birlikte dünya ikliminin yavaş yavaş değiştiğini söylemek zor değildir. Küresel ısınmayla birlikte iklimsel felaketlerin yaşanmasına karşı, ülkeler bakanlık düzeyinde bu konuyu önemsemeye başladılar. Çevre, Şehir ve İklim Dergisinin amacı akademik olarak üç kavram etrafında yoğunlaşıp teorik olarak sorun görülen alanlara katkı sunmaktır. Böylece bilginin ve tecrübelerin paylaşılmasıyla yaşanabilir bir çevre ve şehir için farkındalığın oluşmasına katkı sağlamaktır.

Çevre, Şehir ve İklim Dergisi yılda Ocak Haziran ve Temmuz Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayımlanmaktadır. Türkiye’nin en önemli akademisyenlerinden oluşan Danışma Kurulu ve Yayın Kurulu ile çok değerli yazıları dergide yer almaktadır. Ayrıca kapsamlı bir hakem havuzuyla makalelerin niteliklerinin artması sağlanmaktadır. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi'nin amaçları çerçevesinde derginin kapsamı aşağıdaki konuları kapsar.
• Şehircilik
• Şehir ve Mimari
• Kamusal Mimarlık
• Şehir ve Planlama
• Şehir, Kalkınma ve Sanayi
• Şehir, Yönetim ve Yerel Siyaset
• Şehir Tarihi
• Şehir Sosyolojisi
• Şehir Coğrafyası
• Şehir ve Kimlik Arayışları
• Şehir ve Kültür İlişkisi
• Ormancılık
• Tarım
• İklim Değişikliği
• Çevre Mühendisliği
• Hava Kalitesi
• Diğer Çevre ve İklim Değişikliği ile İlgili Temel Alanlar

APA Yöntemiyle İlgili Metin İçinde Kaynak Gösterme Şekilleri ve Kaynakça Oluşturma
1. Metin İçinde Kaynak Gösterme Şekli
Doğrudan Alıntı:
Bu alıntılama yönteminde metinin değiştirilmeden olduğu gibi aktarılmasıdır.
Dolaylı Alıntı: Bu alıntılama yönteminde ana düşünce değiştirilmeden, yazarın kendi yazı üslubuna göre veya alıntıya eklemek istediği bilgilerle metnin referans olarak gösterilmesidir.
Tek yazarlı alıntılarda metin içi; yazarın soyadı (2016: sayfa sayısı), parantez içi; (yazarın soyadı, 2016: sayfa sayısı).
İki yazarlı alıntılarda metin içi; birinci yazarın soyadı ve ikinci yazarın soyadı (1996: sayfa sayısı), parantez içi; ( birinci yazarın soyadı ve ikinci yazarın soyadı, 1996: sayfa sayısı).
Kurumların yazar olduğu çalışmalarda metin içi ilk defa gösterildiğinde; kurumun tam adı (kurumun kısaltması, 2009), ikinci defa metin içinde kaynak gösterildiğinde ise sadece (kurumun kısaltması,2009: sayfa sayısı) şeklinde gösterilir. Parantez içi kaynak gösteriminde; (kurumun tam adı[kurumun kısaltması], 2009: sayfa sayısı), ikinci defa metinde kaynak gösterildiğinde ise (kurumun kısaltması, 2009: sayfa sayısı) şeklinde gösterilir.
2. Kaynakça Oluşturma Yöntemi
Metin içinde gösterilen tüm referanslar kaynakçada yer almak zorundadır.
Kaynakça alfabetik sıraya göre, sola dayalı asılı girinti düzenine göre yapılmalıdır.
Yazarın birden fazla kitabı kullanılmış ise yayın yılı önce olan sıralamada önce gelir. Yazarın hem tek başına hem de birden çok yazarlı ortak çalışması varsa o halde tarih dikkate alınmadan tek yazarlı eser sıralamada önce gelir.
Tek yazarlı kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.
Tek yazarlı makale; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin adı, Sayı: , Yıl: , sayfa aralığı.
İki yazarlı kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. ve diğer yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı ( Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.
İki yazarlı makale; Yazarın soyadı, adının baş harfi. ve diğer yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin adı, Sayı: , Yıl: , sayfa aralığı.
Kitap bölümü; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümü. Kitabın adı (Baskı sayısı) içinde (sayfa aralığı). Basım Yeri: Yayınevi.
Çeviri kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (çevirmenin adi soyadı). Basım Yeri: Yayınevi.
Editörlü kitap; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Ed). (Yıl). Kitabın adı.(Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.
Tezlerin kaynakça gösterimi; Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Tezin adı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi\ Doktora Tezi, Tezi kabul eden Enstitünün ismi, Üniversitenin bulunduğu şehrin adı.

Çevre, Şehir ve İklim Dergisi’ne gönderilecek çalışmalar, yazar başta olmak üzere editör ve hakemler/hakemlik süreçleri COPE (Committee on Publication Ethics)’un Uluslararası Standartları dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çalışmanın üç farklı konumunun aynı şekilde sorumluluklarına özenle uyması gerekmektedir.
Editörün Sorumlulukları
1. Editör, makaleleri kabul etmek ya da reddetmek sorumluluk ve yetkisine sahiptir.
2. Çalışmalar, bilimsel içeriği temel alınarak; yazarın cinsiyet, etnik köken, ırk, din veya siyasi siyasi değerler üzerinden kategorize edilmeyerek çalışma tarafsız bir şekilde değerlendirilmelidir.
3. Özgün ve alanına katkı sağlayacak çalışmalar kabul edilmelidir.
Yazarların Sorumlulukları
1. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için izin alınmamış ise çalışma ön inceleme aşamasında yazara iade edilir.
2. Gönderilen çalışma, yazarın özgün çalışması olmalı ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamalı.
Ayrıca, intihal ve sahte verilerden uzak durulmalıdır.
3. Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, gönderilen ve yayınlanan makaleler üzerinde eşit bir şekilde sorumludur.
4. Hakemlerin çalışma üzerinde istemiş olduğu değişikliklerin yapılması gerekir.
Hakemlerin Sorumlulukları
1. Bilimsel bir çalışmada; yazarın cinsiyet, etnik köken, ırk, din, veya siyasi değerler üzerinden kategorize edilmeyerek çalışma tarafsız bir şekilde değerlendirilmeli, değerlendirmesi sırasında elde edilen bilgi ve fikirler gizli tutulmalıdır. Ayrıca hakemlik süreci de gizli tutulmalıdır.
2. Değerlendirme için gönderilen bir eserin içeriğinin, teklif götürülen hakemin bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğu durumda Editör bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğinin yapılmasına yönelik teklif reddedilmelidir.
3. Hakem değerlendirmeleri, düşmanca veya kışkırtıcı olmayacak ve küçümseyici kişisel yorumlar barındırmayacak biçimde, nesnel ve yapıcı olarak gerçekleştirilmelidir.
4. Makalenin yayımlanmasının reddine neden olabilecek herhangi bir bilgiye erişildiği takdirde, durum Editör'e bildirilmelidir.
5. Gönderilen eserlerin en az iki hakem tarafından çift kör hakemlik sistemine göre değerlendirilmesi ve hakemlerin kesinlikle gizli tutulması gerekir.
6. Dergi politikası ve yayım kurallarına uymayan çalışmalar reddedilmelidir.
Ayrıca Çevre, Şehir ve İklim Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinin 8. maddesi dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak.

Makale gönderimi herhangi bir ücrete tabi değildir.

Çevre, Şehir ve İklim Dergisi Telif Formuna aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:

https://drive.google.com/file/d/1KR1SqgU1QygUxDP1H8iCimfSOqDmEnBv/view

Çevre, Şehir ve İklim Dergisi Makale Değerlendirme Formuna aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.:

https://docs.google.com/document/d/1Kx9K5rXb3WK4KlXp6eRjUNbUWs8IkBrR/edit