Cilt: 7 Sayı: 3, 29.09.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Alanya Akademik Bakış, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimizde iktisat, işletme, finans, maliye, yöneylem araştırması ve yönetim bilimi alanlarında Türkçe ve İngilizce dillerinde bilimsel/özgün çalışmalar yayımlanmaktadır.

Dergimizde iktisat, işletme, finans, maliye, yöneylem araştırması ve yönetim bilimi alanlarında Türkçe ve İngilizce dillerinde bilimsel/özgün çalışmalar yayımlanmaktadır.


Bilgi: 01.07.2022 tarihi itibariyle gönderilecek makalelerin 6000-8000 kelime aralığında olması gerekmektedir.

Türkçe başlık 15 punto kalın ve sola yaslı olarak, İngilizce başlık Türkçe başlığın altına 12 punto italik, sola yaslı olarak yazılmalıdır. Her iki başlık aralığı da 6 nk olmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet bölümleri 3.5 paragraf girintisi ile 9 punto ile iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Sadece Özet ve Abstract kelimeleri kalın ve 6 nk aralık ile yazılmalıdır. Tüm makalenin yazı tipi Times New Roman olmalıdır.

Makalenin yazarı/yazarları, önce adı ve soyadını kalın olarak daha sonra varsa akademik unvanıyla birlikte görev yaptığı kurumu ve e-posta adresini tam ve açık olarak italik, 10 punto olarak makalenin başlığının altında bir boşluk bırakarak belirtmelidir.

Yazının birinci sayfasında, Türkçe, İngilizce başlık, makaleler için 150 kelimeyi geçmeyecek şekilde İngilizce ve Türkçe özet ile en fazla 5 adet anahtar sözcük yer almalıdır. 

Dergiye gönderilecek çalışmanın tüm metninde:

Sayfa Boyutu: Yükseklik: 24 cm      Genişlik: 16,8 cm olarak ayarlanmalı;

Sayfa yapısı 2 cm üstten, 2 cm alttan, 1,5 cm sağdan, 2 cm soldan boşluk bırakılmalı; 

Tek satır aralığı, Times New Roman 10 punto fontu kullanılmalı,

Hizalama ; iki yana yaslı, 

Girinti ; sol : 0 cm , sağ : 0 cm ; Özel :yok; 

Aralık, önce 6 nk , sonra 6 nk olacak şekilde yazılmalıdır.

Referanslarda parantez sistemi kullanılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar Girişten itibaren verilmelidir. Başlık ve alt başlıklar numaralanmalıdır. Örneğin:

                 1. Giriş

                 2. Yenilik Yönetimi

                 2.1. Yenilik Yönetimini Etkileyen Unsurlar

 Şekiller, tablolar, kaynakça, notlar ve özet kısımları dahil olmak üzere metin toplam 25 sayfayı geçmemelidir.

Ana başlıklar büyük harflerle, 11 punto, koyu, alt başlıklar ise 10 punto koyu, sadece ilk harfleri büyük, iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. 

Tablo başlıkları tablonun üstüne numara vererek 9 punto olarak yazılmalı ve belli bir kaynaktan alınıyorsa tablonun altına kaynağı yazılmalıdır. Şekil başlıkları şeklin altına numara vererek 9 punto olarak yazılmalı ve belli bir kaynaktan alınıyorsa şeklin altına kaynağı yazılmalıdır.

Atıflar dipnot yerine metin içinde parantez açılarak, tarih ve sayfa numarası verilerek yapılmalıdır. 

           ... belirtmiştir (Dökmen, 2000: 195). 

           …elde edilmiştir (Alkin, 1982: 210-215). 

           sonuçlandırmıştır (İnalcık, 1985: 23-25).

          (yazar sayısı ikiden fazla yazar olduğunda) (Savcı vd., 1972: 21-27).

 Yazıda kullanılan kaynaklar metin içinde "yazar soyadı, basım yılı: sayfa numarası” şeklinde  gösterilmelidir. 

Kaynakça listesinde kaynaklar soyadı alfabetik sırasına göre dizilmelidir. Soyadı büyük harfle, ismin sadece baş harfi yazılmalıdır. 

        Kitaplarda: Yazar Soyadı, Adı. (Basım Yılı). Kitap Adı. Yayın Evi, Basım Yeri. 

        COOKE, P. (2004). Regional Innovation Systems – An Evolutionary Approach, Cooke et al. (eds.) Regional Innovation Systems, 2nd Edition, London, Routledge.

        DEMİR, A. (2001). Türkiye Ekonomisi, Remzi Kitabevi, İstanbul.

        Makalelerde: Yazar Soyadı, Adı. (Basım Yılı). "Makale Adı", Dergi Adı, Cilt (Sayı): Sayfa Aralığı.

        LEE, A. S. (1991). “Integrating Pozitivist and Interpretive Approaches to Organizational Research”. Organization Science, 2: 342-365.

        Derleme Kitap 

        YILDIRIM, M. (2016). “Endüstri İlişkileri”, M. TUNA (Der.), İnsan Kaynakları Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.

       Kitap İçinde Makale

       PAŞA, S.F. (2000). “Türkiye Ortamında Liderlik Özellikleri”. Z. Aycan (Der.), Türkiye’de Yönetim, Liderlik ve İnsan Kaynakları Uygulamaları (225-243). 

        Türk Psikologlar Derneği Yayınları, No:21, Ankara.

        Dergide Yayımlanmış Yazarsız Makale

        Körfez Savaşı Sendromu (1994, Haziran 6). Aktüel, 143, 13.

        Gazetede Yayımlanmış Yazarsız Makale

        İhracatımız Geçen Yıla Oranla %40 Arttı (1993, Temmuz 19). Star Gazetesi, s. 5.

        İnternetten alıntı:

       Öncelikle varsa yazar adı, Web sitesinin sahibinin, sırasıyla, kısa ve uzun adları, “varsa makale ya da alt-alan adı”, erişimin yapıldığı gün.ay.yıl.

       İnternetten alıntılar makale metni içerisinde:

      ....... giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir (TÜİK, 2009).

      ……... açıkçası pek çok şey farklı olacaktır (The New York Times, 2009).

      Kaynakçada:

      TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu, “Tüketici Fiyatları İndeksi”, 

      http://www.tuik.gov.tr/, 08.06.2009

      KRUGMAN, P., The New York Times, “Gordon the Unlucky”, 

      http://www.nytimes.com/, 08.06.2009.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Alanya Akademik Bakış Dergisi, Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics (COPE)) tarafından belirlenen etik standartları gözetmektedir. Aşağıda yer alan etik kurallar, komitenin açık erişimde yayınladığı kılavuzlar doğrultusunda belirlenmiştir.


Yazarlar için Etik Kurallar


• Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
• Yazarlar makalenin intihal içermediğini ve kendi çalışmaları olduğunu garanti etmelidir. Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılarına referans vermiş olmalıdır. Özgünlüğünü doğrulamak için makaleniz Turnitin programı kullanılarak kontrol edilebilir. Sadece benzerlik oranı %15 ve altındaki makaleler inceleme sürecine alınır.
• Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmelidir. Makaleye katkı sağlayan ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olan kişilerin isimleri makalede yer almalıdır.
• Makaleye yalnızca bilimsel katkı sunan kişiler yazar olarak dahil edilmelidir.
• Makale gönderilmeden once, yazar listesi ve sıralaması dikkatlice belirlenmelidir. Editöre geçerli bir sebep sunulmadan, yazar listesinde değişikliğe gidilemez. Makale yayınlandıktan sonra, hiçbir sebeple değişiklik yapılamaz.
• Makalelerde yer alan araştırmaların sonuçları, uydurma, yanlış ve uygun olmayan veri manipülasyonu olmadan, açıkça ve dürüstçe sunulmalıdır.
• Makale yazarlarının tümü etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahiptir.
• Yazarlar, gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine erişimi sağlamalıdır.
• Yazarların, hakem raporlarında belirtilen düzeltmeleri zamanında yapmaları beklenir.
• "Sosyal Bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir." maddesine istinaden 1 Ocak 2020 tarihinde ve sonrasında sistemimize yüklenmiş olan ve nicel/nitel saha araştırması içeren makaleler ve yapılan anket uygulamaları için "etik kurul onayı" gönderilmelidir. Etik kurul onayı olmayan makaleler kabul edilmeyecek ve her ne aşamada olursa olsun süreçten çıkarılacaktır.
• Tüm yazarlar, çalışmalarını uygunsuz şekilde etkileyebilecek (önyargılı) diğer kişi veya kuruluşlarla olan finansal ve kişisel ilişkilerini net olarak açıklamalıdır. Potansiyel çıkar çatışması örnekleri olarak istihdam, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişi tanıklığı, patent başvuruları / kayıtları, hibe ya da diğer fon kaynakları sayılabilir.
• Makale başvuru esnasında bütün yazarlar tarafından “Etik Beyan Formu” imzalanmalı ve taratıldıktan sonra sisteme yüklenmelidir.
• Bir makalenin kabulü üzerine yazarlardan “Telif Hakkı Devir Formu” doldurmaları istenecektir.


Hakemler için Etik Kurallar


Alanya Akademik Bakış, yazar(lar)ın ve hakemlerin birbirini tanımadığı ve birbiriyle iletişim kuramadığı çift yönlü kör değerlendirme yöntemini kullanmaktadır. Değerlendirme sürecinin etik bir şekilde yürütülmesi için, hakemler aşağıdaki yönergeleri izlemelidir:
• Hakemler, yalnızca uzmanlık alanları ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi objektif ve sadece çalışmanın içeriğiyle bağlantılı olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini veya politik inançlar ve ticari kaygılar değerlendirmeyi etkilememelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi gizlilik içinde yapmalıdır. Kabul ettiğiniz metin gizlidir, editörün izni olmadan diğer şahıslarla paylaşılamaz. Hakem değerlendirmesi de gizlidir. Editöre ve yazar(lar)a bilgi verilmeden değerlendirmeniz kimseyle paylaşılamaz.
• Hakemler, bir çıkar çatışması veya birliği varsa makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemeli ve editörleri bilgilendirmelidir.
• Hakemler, herhangi bir suistimal (örn. İntihal, diğer etik olmayan faaliyetler) durumunda derhal editörü bilgilendirmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun olarak yapıcı bir şekilde yapmalı ve saldırgan kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler makaleyi değerlendirmek için yeterli zaman ayırmalıdır. Ancak değerlendirme sürecinin son teslim tarihine göre sonuçlandırılması da bir zorunluluktur.


Editörler için Etik Kurallar


• Editörler, yalnızca, orijinal olan, literatüre, okuyuculara ve araştırmacılara katkı sağlayan makaleleri kabul etmelidir. Dergi editör kurulu dışındaki diğer kurumlar bu karara etki edemez.
• Editörler, makaleleri yazarın ırkı, dini, cinsiyeti, yaşı, etnik kökeni, siyasi inancı, cinsel yönelimi, menşe ülkesi vb. dikkate almadan, entelektüel içerikleri açısından değerlendirmelidir.
• Editörler makaleleri uzmanlık alanlarına göre alan editörlerine ve hakemlere göndermeli, makalelerin tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirilmesine özen göstermelidir.
• Editörler yeterli sayıda hakemle çalışmalı ve bunu sürekli bir şekilde güncellemelidir.
• Editörler, hakem değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanında olmasını sağlamalıdır.
• Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet haklarını korumalı, ihlal durumunda dergi ve yazar(lar)ın haklarını savunmalıdır.
• Editörler, yayınlanan makalelerin içeriğinin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesini sağlamak için önlemler almalıdır. Editörler; intihal, akademik özgünlük eksikliği, ilgili yasal gereklilikler ve telif hakkı ihlali gibi nedenlerle dergiye gönderilen makaleleri hakemlere göndermeden reddetme hakkını saklı tutar.
• Editörler, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına önem vermeli, makaleye katılanların açık onayının belgelendiğini vurgulamalı ve katılımcılara ilişkin çalışmalarda ve deneysel araştırmalarda etik kurul onayı bulunmayan makaleleri reddetmelidir.

Yayın Politikası

• Alanya Akademik Bakış, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Ocak, Mayıs ve Eylül ayları olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların iktisat, işletme ve finans, yöneylem, araştırma ve yönetim bilimi alanlarında, Türkçe ya da İngilizce, bilimsel ve özgün akademik çalışmalar olması gerekmektedir.
• Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar, öncelikle editör değerlendirmesinden geçer. Daha sonra içerik ve biçim açısından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Makaleyi değerlendiren hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara ve makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmez. Hakemlerden olumlu rapor alamayan makaleler yayımlanmaz ve yazarına iade edilmez. Hakemler tarafından düzeltme istenen yazılar ise gerekli değişiklikler için sorumlu yazara geri gönderilir. Düzeltilmiş metni belirtilen süre içerisinde dergiye ulaştırmak sorumlu yazarın sorumluluğundadır.
• Yayına kabul edilen makaleler, dergi editörlüğünün belirleyeceği bir sayıda yayınlanır.
• Makalelerde dile getirilen düşüncelerden yazarları sorumludur.
• Bilimsel kongre ve sempozyumlara bildiri olarak sunulmuş çalışmalar belirtilerek sunulabilir.
• Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
• Yayımlanan makaleler için yazarlardan ücret talep edilmemektedir.
• Yayın kurallarına uygun olmayan ya da eksik olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Yazısı yayım sırasına alındığı bilgisini alan yazar(lar)ın, Telif Formu'nu doldurup Dergi Editörlüğü'ne ulaştırması gereklidir. Aksi durumda ilgili yazı yayımlanamaz.
• Dergiye gönderilen tüm yazılar önce Editör Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Alanya Akademik Bakış Dergisi kapsamında yer alması öngörülmüş konular ile doğrudan ilişkili olmayan ya da bilimsel bir yazı formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan yazılar, Editör Kurulu tarafından hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da kurul yazılarla ilgili değişiklik önerisi yapabilir.
• Yazarlar ön inceleme aşamasında çalışmalarını geri çekebilirler.

Dergimizde yayımlanan makalelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.