Akademik yayıncılık ile sürekli gelişen bilimselliğin gelişmesini amaç edinen bilimsel, hakemli bir e-dergidir. Bilimsel çalışmaların yayın kalitesini artırmayı, tanınırlığına katkıda bulunmayı ve yayınların ulusal ve uluslararası bilim çevrelerinde itibarını yükseltmeyi hedefler.
Dergimiz uluslararası katılıma açık akademik hakemli bir e-dergidir.
Dergimizi Sosyal, Din, Dil, Sanat, Tarih, Göç, Felsefe, Davranış, Edebiyat ve Edebi İncelemeleri alanlarında özgün ve nitelikli çalışmaları bilimsel bir yaklaşımla ele almak amacıyla yayımlanan uluslararası akademik hakemli bir e-dergidir. Dergimiz MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK ayları olmak üzere yılda 4 defa düzenli olarak yayımlanmaktadır. Gerekli görüldüğü takdirde özel sayı(lar) da yayımlanır.
Genç Mütefekkirler Dergisi Türkçenin tüm modern lehçeleri ve İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde alanına yenilik getiren özgün, olgu veya derleme makalelere yer verir. Dergimizde yayınlanan makalelerde araştırma ve yayın etik kurallarına uyulmaktadır.
Genç Mütefekkirler Dergisi, yurtiçi veya yurtdışı akademik konferans, sempozyum, çalıştay vb.de sunulan bildirilerin tam metinlerine başka yerde yayımlanmamış olması kaydıyla yer verir.
Dergimizde hakemlik yapan hocalarımıza hakemlik sertifikası verilmektedir.
YAZIM YÖNERGESİ
1. Genç Mütefekkirler Dergisi bilimsel hakemli bir dergi olup Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez yayınlanır.
2. Yayın Kurulu dergiye gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmamasına karar veren tek yetkili organdır. Editörler Yayın Kurulu’nun doğal üyesi sayılırlar.
3. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça, İngilizce ve Farsça dilleridir. Diğer dillerdeki makalelerin yayınlanma kararı Yayın Kuruluna aittir.
4. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Dergide kör hakemlik sistemi uygulanır.
5. Hakem ve Yayın Kurulu Değerlendirme Raporlarının denetime açık bir şekilde 5 yıl saklı tutulması zorunludur.
6. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az 150; en fazla 200 kelime olacak şekilde Türkçe ve İngilizce başlık ve özet içermelidir. Yazılarda konuyu tanımlayan Türkçe ve İngilizce uygun anahtar kelimeler (Key Words) bulunmalıdır.
7. Yazılarda kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça listesi olarak verilmiş olmalıdır.
8. Yazıda yazarın ismi, unvanı, çalıştığı kurum ve iletişim bilgileri açık bir şekilde bildirilmelidir. Yazılardaki fikirlerin her türlü yasal sorumluluğu yazara aittir.
9. Yazılar 15000 kelimeyi geçmemeli, A4 kağıdının bir yüzüne 1, 5 satır aralıklı; yazı karakteri ana metin Times New Roman 12 punto, kenar boşlukları ise sol 3 cm, üst 3 cm, alt 3 cm ve sağ 3 cm olacak şekilde bırakılmalıdır.
10. Yazıların alt başlıkları, 12 punto ve sola dayalı olmak üzere yazılmalıdır.
11. Yazı içinde grafik veya resim varsa maksimum 10x20 ebatında ve ayrı bir dosya olarak jpg formatında gönderilmelidir.
12. Genç Mütefekkirler Dergisi akademik makalelerin yanı sıra akademik etkinlik, söyleşi, kitap ve makale değerlendirmesi ve eleştiri yazılarına da, maksimum 600 ile 6000 kelime arası olmak kaydıyla, yer verir.
13. Dergi çeviri makalelere de yer verir. Çevirisi yapılacak makalenin yazarı, tarihi, nerede yayımlandığı, cildi, sayısı ve sayfası gibi künye bilgileri eksiksiz belirtilmeli ve eğer telif koruması kapsamından çıkmamışsa yayım izni alınmış olmalıdır.
14. Yayımlanan yazıların tüm hakları Genç Mütefekkirler Dergisine aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla alıntı yapılabilir.
15. Dergimizde yayınlanan makalelerde APA metin içi dip not sistemi kullanılmaktadır. Aşagıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.
KİTAPLAR
1. Tek Yazarlı Kitap
Kaynakçada Kural Yazarın soyadı, Yazarın adın ve eserin adı, basım yeri ve yıl.
Abdulbakî, M. F., Mu’cemu’l-Müfehres li Elfazi’l-Kur’ani’l-Kerim, Dâru’l-Hadis, Kahire 1945.
Metin İçinde Örnek: (Abdulbakî: 1945, 67).
Maturidî, E. M. Te’vilat-ı Ehli’s-Sünne, Dâru’l-Kutubu’l-İlmiyye, Lübnan, 2005.
Metin İçinde Örnek: (Maturidî: 2005, VI, 67).
2. İki Yazarlı Kitap
Sarıçam, İ. – Erşahin, S. İslam Medeniyeti Tarihi, TDV Yay., Ankara 2019.
Metin İçi: (Sarıçam-Erşahin: 2019, 54).
3. İkiden Çok Yazarlı Kitap
Karaman vd., H., Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, DİB Yayınları, Ankara 2012.
Metin İçi: (Karaman vd.: 2012, III, 45).
MAKALELER
1. Süreli Yayınlarda Tek Yazarlı Makale
Yılmaz, M. K., “Hucurat Suresinin Öne Çıkardığı Adabı Muaşeret”, Harran Üniv. İlahiyat Fak. Dergisi, (38), 2017, 1-30.
Metin İçi: (Yılmaz: 2017, 35.)
BİLİMSEL TOPLANTI VE SEMPOZYUM
Temel, A. V., “İslam’ın Asabiyete Bakışı”, Uluslararası Yanlış Algılar ve Doğru İslam Sempozyumu, Şanlıurfa 2016, 68-95.
Metin içi: (Temel: 2016, 80)
ANSİKLOPEDİ
Ögüt, S., “İhram”, DİA, TDV İslam Ansiklopedisi, İstanbul 2000.
Metin İçinde Örnek (Öğüt: 2000, IV, 70)
Genç Mütefekkirler Dergisinde yayınlanacak olan makalelerin yazım kurallarına uymasının yanında akademik, sade ve toplum için bütünleştirici bir dile sahip olmalıdır. Ayrıştırıcı ve ötekileştirici dile sahip olan makaleler kabul edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan çalışmalarda ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallar ile araştırma ve yayın etiğine uyum şartı aranır.
YAZARLAR
Sosyal Bilimler Alanında yapılan anket, görüşme vb. etik kurul belgeleri için aşağıdaki zorunlu belgelerin yüklenmesi gerekmektedir.
1. Bireylerden ölçek, anket, mülakat ve diğer veri toplama araçları kullanılarak veri toplanması gereken çalışmalar/makaleler için alınması zorunludur.
2. Yazarın bağlı olduğu üniversitenin Etik Kurul'undan onay almış olması gereklidir.
3. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
4. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
AYRICA;
Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir.
Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
Yazarlar, işlem süreçlerinde editörün istediği belge ve bilgileri zamanında sağlamaya özen göstermelidir.
Yazarlar, hakem değerlendirmelerini uygun bir şekilde ve zamanında yapmalı ve gerekli değişiklerin yapıldığını sistem üzerinden belirtmelidir.
Yazarlar, değerlendirme süreçlerinde gördükleri eksiklikler veya hatalı durumları zamanında editöre bildirmelidir.
Yazarlar, derginin yazım, değerlendirme ve yayın kurallarını iyi okumalı ve bu kriterlere göre hareket etmelidir.
Yazarlar, kabul edilmiş yayınları için, sıralama, sayı seçme gibi bir hakka sahip olmadıklarını bilmelidir. Yayın sırası veya sayı için ancak editöre görüş bildirebileceklerini bu görüşün yayın kurulu tarafından karara bağlanacağını bilerek hareket etmelidir.
Dergiye gönderilmiş bir makale gönderildiği süreç sonundaki dergide yayınlamaya özen gösterilir. Ancak yayın kurulu kararı gereği bu konuda karar Yayın kuruluna aittir.
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.
EDİTÖRLER:
Editörler Ulakbim tarafından istenen ve aşağıda belirlenen kıstaslara dikkat edecektir.
Dergiyi geliştirme ve süreçleri iyi yönetmek için sürekli yenilikler arayışında olmalıdır.
Yazarların süreci iyi kullanabilmesi için ayrıntılı gerekli bilgileri dergi sayfasında görünür biçimde deklare etmelidir.
Gönderilen çalışmanın Telif Hakkı Devir Formu ve Benzerlik Raporu, (gerekli ise) Etik İzin Belgesi'ni kontrol etmelidir.
Derginin amaç ve kapsamına uygun makaleleri kabul etmelidir.
Etki kurul onayı gerektiren; canlı deneyleri, anket, görüşme vb. çalışmalarda Etik kurulun izin tarihlerini kontrol etmelidir.
Makale süreci dergipark sistemi üzerinden almalıdır.
Hakemlere gerekli bilgi ve belgeleri sağlamalıdır.
Yazar ve Hakemlere yönelik aşağılayıcı bir üslup kullanmamalıdır.
Hakemlerin gizliliğine dikkat edilmelidir.
Editörün izni olmadan hakemin çalışmayı başka biri ile paylaşması veya değerlendirme sürecine katması mümkün değildir. Editörü bu süreci kontrol etmeli ve gerektiğinde müdahale etmelidir.
Yazarın çalışmayı daha önce yayınlayıp yayınlamadığ ve bir çalışmanın parçası ise bunu açıkça beyan edip etmediğini kontrol etmelidir.
Değerlendirme süreçlerinin sağlıklı yürümesi için sistemin sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir.
Gerektiği zaman hakem değişimine gitmelidir.
Bir makalenin reddine veya kabülüne ilişkin değerlendirmeyi hakemlerden gelen görüşlere göre belirlemelidir.
Bir makalenin karar süreci tamamen editöre aittir. Hakem değerlendirmeleri karar verme sürecinde etkin unsurlardır.
Genç Mütefekkirler Dergisine makale göndermek isteyen yazarlardan, 1000 TL'lik editöryal hizmet bedeli alınır. Makale yayımlansın ya da yayımlanmasın bu ücret iade edilmez. Makale yayıma kabul edilmezse, yazar ikinci bir makaleyi ek bir hizmet ücreti ödemeden dergiye gönderebilir. 7 Mart 2019'da Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı karara istinaden:
"Makale kabulünden sonra yayımlanması için yazardan ücret veya ek ücret talep eden dergiler (Yağmacı/Şaibeli Dergiler), bu ilişkinin bir çıkar çatışması içermesi nedeniyle doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılamaz. Ancak özgeçmiş ve eserler listesine eklenmelidir.
Bu bağlamda aşağıdaki dergiler doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılabilir:
- Makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergiler,
- Abonelik usulü ile çalıştığı halde ilgili makaleyi açık erişimli yapmak için ücret talep eden dergiler,
- Makale basımı sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmeyen dergiler
Genç Mütefekkirler Dergisine editöryal hizmet bedelini başvuru esnasında almaktadır. Bu sebeple, dergimizi DOÇENTLİK başvurularında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yazarlarımıza saygıyla duyurulur.