avatar
İlknur Eskimez Asst. Prof. Dr. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Publication 18 Review 6 CrossRef Cited 20 TR Dizin Cited 11
18 Publication
6 Review
20 CrossRef Cited
11 TR Dizin Cited

Research Fields

Horticultural Production Horticultural Production (Other) Plant Tissue and Cell Culture Tree Nutrition and Physiology Pomology and Treatment Plant Biotechnology in Agriculture

Institution

ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

Publications

0

410

0

229

0

207

Ayva üretiminde ilk sıralarda olduğumuz bir meyvedir ve Eşme ayvası yetiştirilen çeşitler arasında öne çıkmaktadır. Ayvada ıslah çalışmaları önemlidir. Doku kültürü ıslah çalışmalarında birçok kolaylığı sunmakta, ıslah süresini kısaltabilmektedir. Doku kültüründe başarı da uygun materyal, besin ortamının seçilmesi, uygun kültür koşullarının ve alıştırma ortamının belirlenmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada eşme ayvası çeşidinin doku kültürü ile üretiminde çoğaltma aşamasında kullanılan farklı şeker çeşitlerinin etkileri incelenmiştir. Eşme ayvasının in vitro çoğaltılan sürgünleri çoğaltma aşamasında 2 mg.l⁻¹ BA+0,25 mg.l⁻¹ GA₃ içeren MS besin ortamında kültüre alınmış, ortama 7 g.l⁻¹ agar ilave edilmiştir. Şeker kaynağı olarak sakkaroz, fruktoz, glikoz ve D-sorbitolün 30, 50 veya 70 g.l⁻¹ dozları ortama eklenmiştir. Çalışma sonunda sürgünlerin yaşama oranına kullanılan şekerlerin ve dozlarının etkileri önemli bulunmazken, sürgün çoğalması kullanılan şeker kaynağından etkilenmiştir. Sürgünlerin çoğalma oranı şeker çeşitlerinin 30 g.l⁻¹ dozunda yüksek bulunmuştur. En yüksek sürgün çoğalması 30 g.l⁻¹ fruktoz (4,67 adet) meydana gelirken, bunu 3,22 adet ile 50 g.l⁻¹ sakkaroz takip etmiştir. Sürgün boyları ise 70 g.l⁻¹ glikozda daha yüksek bulunmuştur. Kültürlerde kallus oluşumu ve vitrifikasyon görülmüştür. Sakkarozun dozunun artması vitrifikasyonu teşvik etmiş, fruktoz içeren ortamlarda sürgünlerde daha az vitrifikasyon oluşmuştur. Elde edilen sonuçlar farklı şekerlerin sürgün kalitesi üzerine etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Published: 2024 , Bahçe
DOI: 10.53471/bahce.1509560
FAVORITE 0 TOTAL DOWNLOAD COUNT 302

0

302

0

301

The Germplasm and Systematic Examination of Honeyberry
Published: 2024 , Bahçe
DOI: 10.53471/bahce.1481976
FAVORITE 0 TOTAL DOWNLOAD COUNT 348

0

348

Effects of Plant Growth Regulators on Micropropagation of Aronia (Aronia melanocarpa (Michx.)
Published: 2023 , Meyve Bilimi
DOI: 10.51532/meyve.1189817
FAVORITE 0 TOTAL DOWNLOAD COUNT 283

0

283

0

871

0

785

Publications

The Germplasm and Systematic Examination of Honeyberry
Published: 2024 , Bahçe
DOI: 10.53471/bahce.1481976
CITED 1 FAVORITE 0 TOTAL DOWNLOAD COUNT 348

1

0

348

1

0

728

6

0

871

Interactive Guide Tool
If you want to see the panel introduction, you can click Start Tour.