Cilt: 38 Sayı: 2, 31.12.2021

Yıl: 2021

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, Türkiye ve dünyada eğitim alanına katkıda bulunan bilimsel çalışmaların yayımlandığı hakemli bir dergidir. 

Dergide aşağıda sıralanan alanlarda yapılmış kuramsal ya da uygulamalı araştırmalar yayımlanır: Rehberlik ve psikolojik danışmanlık; erken çocukluk/okulöncesi eğitimi; özel eğitim; yetişkin eğitimi; eğitim yönetimi, denetimi, felsefesi, tarihi ve politikaları; fen bilimleri ve matematik eğitimi; yabancı dil eğitimi ve uygulamalı dilbilim; eğitimde kullanılan ölçme, değerlendirme ve araştırma teknikleri; eğitim teknolojisi; eğitimde program geliştirme ve değerlendirme.

Dergi yayınlarında Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association-APA) tarafından hazırlanmış olan standartlar benimsenmiştir. Dergiye sunulacak yazılarda izlenecek kurallar için lütfen APA 7 yayın kılavuzuna başvurunuz. Yazı göndermede izlenmesi gereken kurallar aşağıda sıralanmıştır.

Yazının başlığı 20 sözcüğü geçmemeli, metnin tamamı şekil, tablo ve kaynakça hariç 4500-7500 kelime olmalı ve ilk sayfa dahil tüm sayfalar sağ üst köşede numaralandırılmalıdır. Metnin dilindeki özete ek olarak, derginin diğer dilinde de bir özet verilmelidir. Bu özetler uygulamalı araştırmalarda 100-120, kuramsal yazı ve literatür taramalarında 75-100 sözcüğü geçmeyecek şekilde ayrı sayfalara yazılmalıdır. Yazı özetinin altında yazının temel konusunun göstergesi olabilecek ve o alanda kullanılan bilimsel dilde kabul görmüş, sayıları 3 ile 5 arasında değişen anahtar sözcük (keywords) verilmelidir. Yazılar APA yayın kılavuzunda (7. Baskı) belirtilen kurallara uygun olarak formatlanmalı ve https://dergipark.org.tr/tr/pub/buje adresinden Dergi Park sistemine yüklenmelidir.

Yazı hakkında bilgi veren bir ön mektup hazırlanarak yazı başlığı, yazar(lar)ın adı, soyadı, ünvanı, bağlı olduğu kurum ve birim, adresi, telefonu, varsa faksı ve e-postası, ORCID numaraları, yazının bir teze (uzmanlık, doktora, vb.) dayanıp dayanmadığı ve, eğer geçerliyse, hangi konferansta, nerede ve ne zaman sunulduğuna ilişkin bilgi verilmelidir. Ayrıca iletişimden sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmelidir. Araştırmanın etik kurul onayı hakkındaki gerekli bilgiler de sunulmalıdır.

Yazılar A4 boyutlu kağıdın sayfa kenarlarında (marjlarda) 2.54 cm (ya da 1 inç) boşluk bırakılacak şekilde hazırlanmalıdır. Yazının tamamı 2 aralıkla ve satır sonundaki sözcükler bölünmeden yazılmalıdır. Paragraf başlarında Tab kullanılarak 7 karakterlik (1.27 cm; 0.5 inç) satırbaşı boşluğu bırakılmalıdır. Yazıda hem Türkçe, hem de İngilizce karakterlerin rahatça basılabildiği Times ya da Ariel (10 punto) gibi karakterlerinden biri seçilmeli ve tüm metin boyunca aynı karakter kullanılmalıdır.

Tablo ve şekiller metin içerisinde özgün yerlerinde sunulmalıdır. Şekiller tıpkı basımla yayınlanacaktır. Bu yüzden şekillerin fotokopisi değil özgün (ilk) kopyaları gönderilmelidir.
Kaynaklar’ın yazımında izlenecek biçime uygun birkaç örnek aşağıda verilmiştir:

Dergi Makalesi:
Yazar, A. A., Yazar, B. B. ve Yazar, C. C. (1996). Makalenin başlığı. Derginin Adı, 12(4), 123-134.

Kitap:
Yazar, A. A. ve Yazar, B. B. (1988). Kitabın başlığı (3. Baskı). Yayınevi.

Kitap Bölümü:
Yazar, A. A. (1987). Kitaptaki bölümün başlığı. C. K. Orman, L. M. Olgun ve T. M. Kaya (Haz.), Bölümün bulunduğu kitabın başlığı, 23-34. Titiz Yayınları.

Bildiri:
Yazar, A. A. (1997, Ocak). Bildirinin başlığı. _______________’nda sunulan bildiri, Kenti, Eyaleti ya da Ülkesi.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, Yayın Etik Komisyonu (Committee on Publication Ethics-COPE) tarafından geliştirilmiş yayın ilkelerini takip eder. Yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmış ya da başka bir yerde yayım için değerlendirmeye sunulmuş olmamalıdır. Derginin yazı dilleri Türkçe ve İngilizcedir. Her yıl ilk sayı İngilizce, ikinci sayı ise Türkçe yayımlanır. Dergi yayınlarında Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association-APA) tarafından hazırlanmış olan standartlar benimsenmiştir. APA kurallarına uymayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.


Hakemlik Süreci

Makale değerlendirmede nesnelliği korumak için tüm yazılar çift-kör hakem değerlendirme sürecine tabi tutulmaktadır. Bu nedenle metnin başına yalnızca yazının başlığı konulmalı ve metin içerisinde yazarları işaret eden herhangi bir bilgi olmamalıdır. Makale dosyasının isimlendirilmesinde yazarları işaret eden bilgi olmamalı ve belgeden kişisel bilgiler kaldırılmalıdır. Dergiye gönderilen makalelerin ilk değerlendirilmesi 6-8 hafta içinde tamamlanır. Dergi editörü hakemlerin makale hakkındaki yorumlarını ve önerilerini yazarlarla paylaşır.

Düzeltme ve Makalelerin Geri Çekilmesi

Yazarlar makalelerinde veya araştırma verilerinde hata olduğunu farkettiklerinde editörlere bildirmekle sorumludur. Düzeltme yapılması veya makalenin geri çekilmesi söz konusu olduğunda yazarların editörlerle işbirliği yapmaları beklenir.

İnsanlar veya Hayvanlarla Yapılan Araştırmalar

İnsan ve hayvanların deneysel ya da bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalarda ilgili etik kurullardan onay alınmalıdır. Onayın hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı sunulmalıdır.

Ücretlendirme Politikası

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim dergisi herhangi bir makale gönderim ve/veya değerlendirme ücreti talep etmemektedir.

Derginin hiçbir sürecinde ücret talep edilmemektedir.