Sayı: 19, 31.05.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Dr. Öğr. Üyesi Anıl LÖGÜN Department of Econometrics, Atatürk University, Faculty of Economics and Administrative Sciences 0000-0003-2543-3964
Nicel Karar Yöntemleri, Ekonometri (Diğer), Zaman Serileri Analizi, Yatay Kesit Analizi, Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Ekonomik Modeller ve Öngörü, Panel Veri Analizi , Uygulamalı Mikro Ekonometri, Finansal Öngörü ve Modelleme, Finansal Ekonometri
Cinsiyet Sosyolojisi, Sosyoloji, Basın Çalışmaları, Eğlence Sosyoloji, Edebiyat Sosyolojisi
Doç. Dr. Ayşegül KUŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Yakınçağ Osmanlı Tarihi
Doç. Dr. Barış AKSOY Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü 0000-0002-1090-5693
Ekonomik Modeller ve Öngörü, Sermaye Piyasaları, Uluslararası Finans
Liderlik, Örgütsel Davranış, Örgüt Kültürü, Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Girişimcilik
İktisat Tarihi
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Kent Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi
Doç. Dr. Ercan YAVUZ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Liderlik
Doç. Dr. Fatma TEMELLİ AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ
Finansal Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Mali Tablo Analizi, Yönetim Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi
Doç. Dr. Fatma UYGUR Ankara Üniversitesi
Avrupa Siyasi Tarihi, Yakınçağ Balkan Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi
Prof. Dr. Fatma TEKTÜFEKÇİ DOKUZ EYLUL UNIVERSITY, FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION
Finansal Muhasebe, İç Denetim, Yönetim Muhasebesi
Finansal Ekonomi, Çevre Ekonomisi, Zaman Serileri Analizi, Uygulamalı Mikro Ekonometri, Ekonometri
Doç. Dr. Kürşat TİMUROĞLU Department of Business, Atatürk University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, 0000-0003-2028-9764
Strateji, Örgüt Kültürü, Girişimcilik, Küçük İşletme Organizasyonu ve Yönetimi
Prof. Dr. Mayramgül DIYKANBAY Atatürk Üniversitesi
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Dr. Öğr. Üyesi Mikail PUŞKİN AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-0467-1699
İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları, İkinci Bir Dil Olarak İngilizce, Eğlence ve Oyun, Dil Çalışmaları, Sanat Tarihi, Dijital Edebiyat, Rus Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Dil Çalışmaları
Doç. Samet AZAP Kastamonu Üniversitesi 0000-0002-4047-1443
Dil Çalışmaları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Doç. Dr. Savaş ŞAHİN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Dr. Öğr. Üyesi Seda KIZIL BAYBURT ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Girişimcilik
Dr. Sertaç DEMİR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi
Türk Dünyası Çalışmaları, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Ortadoğu Tarihi, Osmanlı İktisat Tarihi
Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, İç Kontrol, İç Denetim
Doç. Dr. Tuba ŞAHİNOĞLU ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Makro İktisat, Gelişme Ekonomisi, Kalkınma Ekonomisi - Makro, Büyüme
Doç. Dr. Tuna BEŞEN DELİCE Afyon Kocatepe University, Faculty of Arts and Sciences, Department of Contemporary Turkish Dialects and Literatures, Afyon, Türkiye 0000-0001-9216-4210
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Dr. Öğr. Üyesi Yakup ÜLKER CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk
Prof. Dr. Ömer YALÇINKAYA Department of Economic Policy, Atatürk University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Erzurum, Turkey 0000-0002-1210-2405
Para Politikası, Uygulamalı Makro Ekonometri, Makro İktisat, Büyüme, Enflasyon
Doç. Dr. Özge BUZDAĞLI Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat Bölümü
Uluslararası İktisat, Zaman Serileri Analizi, Panel Veri Analizi , Uluslararası Finans
Doç. İlyas Kays İMAMOĞLU Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu 0000-0002-7732-4148
Kurumsal İktisat, Makro İktisat

Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (ETÜSBED), sosyal bilimlerle alakalı araştırmalar içeren bilimsel yayınlara ev sahipliği yapmayı, kuramsal ve yöntemsel açıdan sosyal ve beşerî bilimlere katkı sağlayacak araştırmaların uluslararası düzeye erişmesine yardımcı olmayı böylece yeni bakış açıları ve yaklaşımlarla sosyal bilimler alanına katkı sunmayı gaye edinmiştir.

Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (ETÜSBED) sosyal ve beşerî bilimleri konu edinen akademik, bilimsel ve araştırmaya dayalı; özgün ve nitelikli makalelerin, kitap tanıtımı ve eleştirilerin yayımlandığı bir dergidir. Dergide yayımlanmak için gönderilen çalışmaların sosyal ve beşerî bilimleri ilgilendiren türden “Araştırma Makalesi”, “Kitap Değerlendirme”, “Tartışma” ve “Konferans/Seminer Metinleri” olması gerekir. Derginin yayın dili Türkçedir. İngilizce kaleme alınmış çalışmalar da yayına kabul edilmektedir.


Yazım Kuralları

Doldurulması Zorunlu Belgeler

1- Telif Hakkı Anlaşması Formu

2-Yazar Katkı Formu (Etik Kurul ve Finansal desteğe dair zorunlu bilgileri içermektedir) Alternatif link

3- ICMJE formatında Çıkar Çatışması Beyan Formu (Tüm yazarlar bir belgeyi imzalamalıdır) Alternatif link

3- Etik Kurul Belgesi (İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar)

4- Kişisel Bilgilerin Bulunduğu Makale Kapak Sayfası

Yazım Kuralları
Dergimize Makale Gönder linki üzerinden gönderilecek çalışmalara tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu da eklenmelidir.


Dergimize çalışmalarını gönderecek araştırmacılar, çalışmalarını uluslararası geçerli etik ilkeleri doğrultusunda hazırlamalıdırlar. Bu noktada dergiye gönderilen çalışmaların tüm bilimsel etik ve hukuki sorumluluğu araştırmacılara ait olmakla birlikte gerekli hallerde yayın kurulu, etik kurul belgesi talep edebilir. Yayın kurulunun araştırma ve yayın etiğine uygun bulmadığı çalışmalar ise değerlendirmeye tabi tutulmamaktadır.


• Yazar Bilgisi: Çalışmalar, hakemlere doğrudan sistem üzerinden (yazarın yüklediği dosyada değişiklik yapılmadan) yönlendirildiği için çalışma üzerinde yazar-hakem gizliliğini sağlama adına, makalenin sahibini tanımlayıcı herhangi bir bilgi olmamalıdır. Ayrıca MS Word'un ""Belge Özellikleri ve Kişisel Bilgiler" kısmından da kişisel bilgi bulunmamalıdır.  Bu nedenle gerek çalışma içerisinde gerekse dosya adında yazar isim / isimlerine yer verilmemelidir. Yazar hakkındaki bilgiler için ise Makale Kapak Sayfası doldurulmalıdır.


• Makale Metni: Çalışmalar 8.000 kelimeyi geçmemeli, MS Word dosyası olarak hazırlanmalı, bazı çalışma alanlarının özel durumları dışında yazı tipi olarak mutlaka Book Antiqua fontu, 10,5 punto kullanılmalıdır. Çalışmada kullanılan özel bir font varsa mutlaka yazı ile birlikte gönderilmelidir. Çalışma, Giriş bölümü ile başlamalı, bu bölüm yazının hipotezi, kapsamı ve amacı üzerinde durulmalıdır. Ara ve alt başlıklara ayrılabilecek Gelişme bölümü veri, gözlem, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmelidir. Sonuç bölümünde ise çalışmada varılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır. Zorunlu hâller dışında çalışmada mutlaka Türk Dil Kurumu’nun güncel Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.


• Başlık: Çalışmalara Türkçe ve İngilizcesi olacak şekilde başlıklandırılmalıdır. Başlıklar en fazla 12 (on iki) sözcükten oluşmalı ve sadece ilk harfler büyük yazılmalıdır. Metin içerisindeki başlıkların tamamı ise ilk harfi büyük olacak şekilde bold yazılmalıdır.


• Öz ve Abstract: Çalışmada ele alınan konuyu en kısa ve öz şeklinde ifade eden, 150 - 180 kelime aralığında olacak şekilde Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) anahtar sözcüğe ve bunların İngilizcelerine yer verilmelidir. Öz ve Abstract kısımları 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Yazarlarımız asbtact kısmında hataların minimize edilmesi için, Grammarly adlı web sitesinden faydalanması tavsiye edilir. (Dergimizin sayfayla bir çıkar ilişkisi bulunmamaktadır, ücretsizdir)
• Makale İçi Başlıklar: Makalede, konunun işlenişine göre  ana ve alt başlıklar oluşturulmalıdır. Başlıkların yazımında ve konumlandırılmasında şunlara dikkat edilmelidir:
Ortalanmış, kalın, baş harfler büyük;

• Tablolar
Tablolar makale metni içerisine dâhil edilmeli ve metinde atıfta bulunulan sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üstünde tanımlayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan herhangi bir kısaltma, alt notlarla tablonun altında tanımlanmalıdır (metinde tanımlanmış olsalar bile). Başlığın üstünde, eğik yazıyla başlığın tamamını kapsayan tanımlayıcı bir başlık bulunmalıdır. Tablolar, Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve verilerin okunması ve anlaşılması kolay olacak şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler, ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ancak ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.


• Resim ve Resim Altyazıları

Resimler, grafikler ve fotoğraflar TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar olarak gönderilmeli ve Word belgesine eklenmelidir. Eğer bir görselin alt birimleri varsa, alt birimler tek bir resme birleştirilmeli ve görseller (a, b, c, vb.) etiketlenmelidir. Her bir şekil için minimum çözünürlük 300 DPI olmalı ve şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Resim açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Görsellere/resimlere ana metinde atıfta bulunulmalı ve bahsedildikleri sırayla ardışık olarak numaralandırılmalıdır.


• Alıntı ve Dipnotlar
Beş satırdan kısa doğrudan alıntılar: ya tırnak içinde: "Alıntı" şeklinde ya da italik olarak: Alıntı şeklinde gösterilmelidir. Beş satırdan uzun alıntılar ise satırın solundan 0,5 cm içeride, 10 punto ve “ “ içinde yazılmalıdır. Dipnotlar ise 9 punto, paragraf öncesi ve sonrası 3 nk, tek satır aralığı ile iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.


• Kenar boşlukları 2 cm olmalıdır.


Atıflar:
Atıf yapılırken ana kaynaklar ile birlikte en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Hem metin içi kaynaklar hem kaynakça bölümü Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan Publication Manual of American Psychological Association (APA) 6’nın dergi için gerekli revizyonları yapılan versiyona göre (Microsoft Word uygulamasında, Başvurular, Kaynakları Yönet) hazırlanmalıdır. Microsoft Word'ün yanı sıra ücretsiz, web tabanlı bir uygulama olan https://www.mybib.com/#/ hem tüm kaynakçayı oluşturmak için hem de teyit için kullanılabilir.

Metin içi referanslarda, parantez içerisinde yazar soy ismi ve yayın tarihi olacak şekilde atıf yapılmalıdır. Sosyal Bilimlerde yayınlar sayfa bakımından hacimli oldukları için dergimizde mutlaka baskı yılından sonra sayfa sayısı da kullanılmalıdır.


• Dergimizde APA Atıf Sistemi uygulanmaktadır.
• APA Atıf Sistemi’nde kaynak başvurusu paragraf içinde ilgili yerde parantez içinde yazarın soyadı, eserin baskı tarihi ve sayfa numarası şeklinde verilir: (Bilgegil, 1989: 34).
• Birden çok ciltli eserlerde sayfa numarasından önce Romen rakamlarıyla cilt numarası da verilir: (Pakalın, 1993: II/706).
• Kaynak iki yazarlı ise iki yazarın da soyadları belirtilir: (Çavuşoğlu ve Tanyeri, 1984: 45).
• Kaynak üç - beş yazarlı ise ilk atıfta tüm yazar adları yazılır: (Topaloğlu, Yavuz ve Çelebi, 1998: 35), sonraki atıflarda ise ilk yazarın adı yazılır ondan sonra “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” kısaltması konulur: (Topaloğlu vd., 1998: 35).
• Eğer kaynak altı veya daha fazla yazarlı ise sadece ilk yazarın adı kullanılır “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” kısaltması konulur: (Harris vd., 2001: 42).
• Eğer metinde birden fazla kaynağa gönderme yapılmışsa bunlar aynı parantez içinde gösterilmeli ve aralarına noktalı virgül konulmalıdır: (Çavuşoğlu & Tanyeri, 1984: 45; Akyüz vd., 1958: 50).
• Aynı yazarın aynı yılla ait birden fazla çalışmasına başvuru yapılması durumunda, baskı yılının sonuna a, b, c... gibi küçük harfler konulabilir: (Çelebioğlu, 1975a: 33) ve (Çelebioğlu, 1975b: 46).
• Metinde paragraf içinde gösterilen başvuru kaynaklarının tümü, kaynakçada verilmelidir.
• Kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak biçimde verilmelidir.
• Yapılan ön kontrollerde belirtilen kurallara uymayan çalışmalar, yazar tarafından gerekli düzeltmeler yapıldıktan değerlendirme sürecine alınacaktır.
APA ATIF SİSTEMİ ÖRNEKLERİ
• Tek yazarlı Eserler
Metin İçinde: (İnalcık, 2017: 41).
Kaynakçada: İnalcık, H. (2017). Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) (24. Baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
• 2 Yazarlı Eserler
Metin İçinde: (Tekeli ve İlkin, 2009: 45).
Kaynakçada: Tekeli, İ. ve İlkin, S. (2009). Savaş Sonrası Ortamında 1947 Türkiye İktisadi Kalkınma Planı. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.
• 3 - 5 Arası Yazarlı Eserler
Metin İçinde: İlk atıfta tüm yazar adları yazılır: (Topaloğlu, Yavuz ve Çelebi, 1998: 35). Sonraki atıflarda ilk yazarın adı yazılır ve “vd.” ifadesi kullanılır: (Topaloğlu vd., 1998: 35).
Kaynakçada: Topaloğlu, B., Yavuz, Y. Ş. ve Çelebi, İ. (1998). İslam’da İnanç Esasları. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
• 6 ve Daha Çok Yazarlı Eserler
Metin İçinde: Sadece ilk yazarın adı kullanılır ve “vd.” ifadesi kullanılır: (Harris vd., 2001: 42).
Kaynakçada: Harris, P., Said, M., Kellner, P., Kennedy, M., Taylor, A., Becker, Z. (2011). Cultural Diplomacy In Africa. Oxford: Oxford University Press.
• Kitap Bölümü
Metin İçinde: (Arens, 2000: 160).
Kaynakçada: Arens, A. (2000). “The Audit Process”. Randal Elder (Ed), Auditing-An Integrated Approach. New Jersey: Prentice Hall, 141- 217.
• Çeviri Yayınlar
Metin İçinde: (Pacitti, 1969: 34).
Kaynakçada: Pacitti, P. (1969). Örgütsel Şebekeler (Çev.: Ahmet Solaklı). New York: Prentice Hall.
• Akademik Dergi
Metin İçinde: (Oral, 2017: 21).
Kaynakçada: Oral, Ö. (2017). "Osmanlı-Venedik Diplomatik İlişkileri Tarihine Bir Katkı: 1763 Tarihli Cezayir-Venedik Antlaşması". Avrasya İncelemeleri Dergisi, 2 (6), 103-130.
• Basılı Kurumsal Yayınlar
Metin İçinde: (Devlet Planlama Teşkilatı [DPT], 1984: 35).
Kaynakçada: Devlet Planlama Teşkilatı. (1984). Türkiye’de Sanayileşme Sorunları. Ankara: DPT Yayınları.
• Tez
Metin İçinde: (Çobanoğlu, 2021: 34).
Kaynakçada: Çobanoğlu: (2021). Halkbilimi Bağlamında Dede Korkut Hikâyelerinin Halk Felsefesi ve Metametiksel Çözümlemesi. [Doktora Tezi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü]. Ankara
• Doi Uzantılı Makaleler
Metin İçinde: (Brownlie, 2007: 1260).
Brownlie, D. (2007). "Toward effective poster presentations: An annotated bibliography". European Journal of Marketing, 41, 1245-1283. doi:10.1108/03090560710821161
• Online süreli Yayınlar
Metin İçinde: (Kenneth, 2000: 8).
Kaynakçada: Kenneth, I. A. (2000). "A Buddhist Response To The Nature Of Human Rights". Journal of Buddhist Ethics, 1-9. http://blogs.dickinson.edu/buddhistethics/files/2010/04/A-Buddhist-Response-to-the-Nature-of-Human-Rights.pdf (15 Ocak 2012).
• Kişi ya da Organizasyon İnternet Siteleri
Metin İçinde: (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası [TCMB], 2019).
Kaynakçada: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (2019). Enflasyon Verileri: Tüketici Fiyatları. https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Enflasyon+ Verileri/ (12 Ocak 2020).
• Yazarı Belli Basılı Gazete Yazısı
Metin İçinde: (Kahraman, 2018: 4).
Kaynakçada: Kahraman, H. B. (2018, 9 Kasım). "Büyük Tıkınma ya da Edebiyatı Edebiyatımsılarla Öldürüş". Sabah Gazetesi, 4.
• Yazarı Belli Online Gazete Yazısı
Metin İçinde: (Kahraman, 2018).
Kaynakçada: Kahraman, H. B. (2018, 9 Kasım). Büyük Tıkınma ya da Edebiyatı Edebiyatımsılarla Öldürüş. Sabah Gazetesi. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kitap/kahraman/2018/11/09/buyuk-tikinma-ya-da-edebiyati-edebiyatimsilarla-oldurus (29 Ocak 2020).
• Yazarı Belirsiz Basılı Gazete Yazısı/Haberi
Metin İçinde: (Dünya Gazetesi, 2020: 7).
Kaynakçada: Dünya Gazetesi. (2020, 29 Ocak). "Honda ve Toyota, Çin'deki Üretimlerini Durdurdu". 7.
• Yazarı Belirsiz Online Gazete Yazısı/Haberi
Metin İçinde: (Dünya Gazetesi, 2020).
Kaynakçada: Dünya Gazetesi. (2020, 29 Ocak). "Beyaz Eşya Sektörü Ötv Muafiyeti İstiyor". https://www.dunya.com/ekonomi/beyaz-esya-sektoru-otv-muafiyeti-istiyor-haberi-461445 (30 Ocak 2020).
• Yazarı belli olmayan ya da anonim çalışmalar
Metin İçinde (Web adresi çok uzun değilse): (https://www.tuvturk.com.tr/tuvturk-akademi-src5-egitim.aspx)
Kaynakçada: https://www.tuvturk.com.tr/tuvturk-akademi-src5-egitim.aspx (25.06.2021).
Metin İçinde (Web adresi çok uzunsa): (Url-1) şeklinde kısaltılabilir. Devam eden kullanımlar için (Url-2), (Url-3) şeklinde gösterim yapılır.
Kaynakçada: Url-1: web adresi (erişim tarihi).
• Youtube
Metin İçinde: (Harvard University, 2019).
Kaynakçada: Harvard University. (2019, 28 Ağustos). Soft Robotic Gripper For Jellyfish [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=guRoWTYfxMs
• Twitter
Metin İçinde: (T.C. İçişleri Bakanlığı, 2020).
Kaynakçada: T.C. İçişleri Bakanlığı [@TC_icisleri]. (2020, 15 Ocak). Yabancı Terörist Savaşçıların (YTS) ülkelerine iadelerine devam edilmektedir. Bu kapsamda bugün Almanya vatandaşı 3 yabancı Terörist Savaşçı, ülkesine sınır dışı edildi. Kamuoyuna saygıyla duyurulur [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/TC_icisleri/status/1217510258601533443

Not: Dergimizde hem APA 6 hem de APA 7 ile yazılan makaleler kabul edilmektedir.


ETÜSBE Dergisi’nde yer alan etik ilkeler ve kurallar ‘Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org)) yönergesine göre hazırlanmıştır. 

YAZAR(LAR)
* Yazar(lar), herhangi bir dergide yayımladıkları ya da yayımlamak üzere gönderdikleri bir çalışmasını, ETÜSBE Dergisi’ne göndermemelidir.
* Yazar(lar)ın ETÜSBE Dergisi’ne özgün değeri olan çalışmalar göndermeleri beklenmekle birlikte çalışmalarında yararlanılan tüm kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdır.
* Yazar(lar), çalışmaya katkı sunan kişileri belirtmelidir. Çalışmaya katkı sunmayan kişilerin (özellikle yayınlanmak üzere olan çalışma için) yazar eklenmesi önerilmemelidir.
* Yazar(lar), çalışmaya ilişkin çıkar çatışması veya çıkar birliği söz konusu ise bu durum mutlaka editör(ler)e bildirilmelidir.
* Yazar(lar), yayınlanmış, ön izleme veya değerlendirme aşamalarındaki çalışmalarında fark ettikleri hataları editörle işbirliği içerisinde (bilgilendirme, çalışmayı geri çekme veya düzeltme gibi) gerçekleştirmelidir.
* Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren araştırmalar için almış oldukları etik kurul onayını makale başvurusu sırasında sisteme yüklemelidir. Bununla birlikte yazar(lar), çalışmanın ilk, son sayfasında ve yöntem bölümünde atıf yapmalıdır. Ayrıca Tr Dizin Etik İlkeleri Akış Şemasına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
* Yazar(lar)dan araştırmalarına ilişkin ham veriler talep edilmesi halinde gerekli veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna göndermekle yükümlüdür.

HAKEM(LER)
ETÜSBE Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmalar, çift taraflı kör hakemlik ile değerlendirilmektedir. Uygulanan bu hakemlikte yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme süreci hedeflenirken, yazar(lar)ın ve hakem(ler)in bilgilerinin gizli kalacaktır.
* Hakem(ler)in, yalnızca uzmanlık alanlarına ilişki çalışmaları kabul etmelidir.
* Hakem(ler), tamamen bilimsel ilkeler doğrultusunda, tarafsızlık ve gizlilik içinde çalışmayı değerlendirmelidir.
* Hakem(ler), çalışmaya ilişkin değerlendirmelerini, Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurarak ve çalışmaya ilişkin görüşlerini bu formun altında yer alan Makale Hakkındaki Görüşler kısmında ayrıntılı olarak belirtmeleri gerekmektedir.
* Hakem(ler), çıkar birliği veya çıkar çatışması olduğunu fark ettiklerinde editörü bilgilendirerek değerlendirmeyi reddetmelidir.
* Hakem(ler), değerlendirmelerini akademik bir dil çerçevesinde yapmalıdır. Düşmanlık ve hakaret içeren kişisel yorumlardan uzak durulmalıdır. Bilimsel olmayan yorumlarda bulunan hakem(ler)den, yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri talep edilebilmektedir. Buna rağmen gerekli standartları karşılamayan hakem değerlendirmeleri dikkate alınmayacaktır.
* Hakem(ler)in, değerlendirmeye aldıkları çalışmayı belirtilen zaman aralığında tamamlamaları ve yukarıda belirtilen etik sorumluluklara uymaları gerekmektedir.

EDİTÖR(LER)
Genel Görev ve Sorumluluklar
* Editör(ler), hakemlerin, yazarların ve okuyucuların süreç hakkındaki bilgi gereksinimlerini karşılamaya çaba göstermelidir.
* Editör(ler), ETÜSBE Dergisi’nin yayın kalitesinin ve sürecinin belirlenen kurallara uygun olarak yürütülmesi ve gelişmesini sağlamak için çaba göstermelidir.
* Editör(ler), yayın politikaları çerçevesinde çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri etkin kılmalı, düşünce özgürlüğüne saygı duymalı, akademik açıdan bütünlük sağlama noktasında çaba sarf etmelidir.
* Editör(ler), ETÜSBE Dergisi’nin yayın politikası çerçevesinde yazar, hakem ve okuyucunun kişisel verilerinin korunmasını sağlamalıdır.
* Editör(ler), ETÜSBE Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmaların fikri mülkiyet hakkını korumalıdır. İhlali durumunda çalışmanın ve yazar(lar)ın haklarını savunmalıdır.
* Editör(ler), hakem havuzunu sürekli güncelleyerek çalışmaları uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderir.
* Editör(ler), ETÜSBE Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmaların incelenmesi aşamasında rol alan herkesle etkili bir biçimde iletişim kurmalı ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem almalıdır.

Okuyucu(lar) İle İlişkiler
* Editör(ler), ETÜSBE Dergisi’nde yayınlanan çalışmaların bilimsel literatüre katkı sağlanmasına ve özgün nitelik taşımasına dikkat etmelidir.
* Editör(ler), geri bildirimleri dikkate alarak, açıklayıcı ve bilgilendirici cevaplar vermekle yükümlüdür.

Yazar(lar) İle İlişkiler
* Editör(ler), yazarların beklentileri doğrultusunda yayın politikasını ve yazım kurallarını örnek şablonlar üzerinde düzenlemelidir.
* Editör(ler), yazarların talep etmeleri halinde gerekli bilgilendirmeleri hakemlik sürecini etkilemesine izin vermeyecek şekilde aktarmalıdır.
* Editör(ler), çalışmalara yönelik ciddi sorunlar olmadıkça hakem önerilerini dikkate alarak süreci ilerletmelidir.

Hakem(ler) ile İlişkiler
* Editör(ler), hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir.
* Editör(ler), hakem(ler)in ihtiyaç duyacakları bilgi, rehber, form gibi yardımcı kaynakları sağlamakla sorumludur.
* Editör(ler), hakemlere ilişkin veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performanslarına göre bu veri tabanını güncellemelidir.
* Editör(ler), akademik lisandan uzak davranışlarda bulunan ve belirtilen sürelere riayet etmeyen hakemleri veri tabanından çıkarmalıdır.
* Editör(ler), hakem(ler)i tarafsız ve bilimsel bir lisanla çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.

ETİK DIŞI DAVRANIŞLAR
ETÜSBE Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmalar ön kontrol aşmasında iThenticate (http://www.ithenticate.com) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %25’in altında olan, yazım kurallarına uyan ve dil editörünün onayını alan çalışmalar değerlendirme sürecine alınır. Ayrıca aşağıdaki etik dışı davranışların tespit edilmesi halinde çalışma reddedilir.
* Çalışmanın yazarları arasında fikren katkı sunmamış kişi kişilerin bulunması.
* Çalışmanın yüksek lisans/doktora/proje/akademik sunum gibi çalışmalardan herhangi birinden üretilmiş ise bunun belirtilmemesi.
* Çalışmanın parçalara ayrılarak birden fazla çalışmaya dönüştürülmesi.
* Çalışmanın çıkar çatışması veya çıkar birliği durumlarının bildirilmemesi.
* Çalışmanın hakemlik sürecine müdahale edilmesi.

Makalelerin yayın sürecinde alansal dağılıma dikkat edilmektedir.
Gönderilen yazının yayınlanma süresi 3 ay ile 12 ay arasında değişebilir.
Dergimizin Uluslarası dizinlere yönelik politikası nedeniyle her sayıda %30 İngilizce makale oranını hedeflemektedir.

Derginin tüm giderleri Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemle ücreti ya da farklı bir gerekçeyle herhangi bir ücret alınmaz. Dergi açık erişimlidir ve hiçbir gerekçeyle ücret alınmaz.

ETÜSBED açık erişimli bir dergidir, yani tüm içeriğe kullanıcı veya kurumu tarafından ücretsiz olarak erişilebilir. Kullanıcılar, yayıncıdan veya yazardan önceden izin almaksızın makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, arayabilir veya bunlara bağlantı verebilir veya bunları başka herhangi bir yasal amaç için kullanabilir. Bu, BOAI'nin açık erişim tanımına uygundur.

Dergi, makale işlem ücreti veya başka herhangi bir yazar ücreti talep etmez.

ETUSBE Dergisi, Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonunu imzalamıştır.
Bk. http://www.budapestopenaccessinitiative.org/list_signatures/

Creative Commons License

ETÜSBED, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


open-access-logo.png

14283