Cilt: 12 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

KAMU HUKUKU

ÖZEL HUKUK

ÇEVİRİ

KARAR İNCELEMESİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), hukukun her dalında özgün ve bilimsel çalışmalara yer vererek ulusal ve uluslararası doktrine ve yargısal kararlara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca hukukun köklü ve güncel sorunlarına çözüm bulmaya çalışarak hukuka hizmet etmeyi amaçlamaktadır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), Kamu Hukuku ve Özel Hukuk alanlarındaki araştırma makalelerinin yanı sıra karar incelemeleri, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ve çeviri eserlere de yer vermektedir. Derginin yayın dili, Türkçe olmakla birlikte İngilizce ve Almanca dilde yazılan eserler de kabul edilmektedir. 

1- Derginin yazı dili esas olarak Türkçe olmakla birlikte, dergide İngilizce ve Almanca yazılan eserler de yayımlanacaktır. Almanca dilde kaleme alınan yazıların da başlığı, özleri ile anahtar sözcüklerinin Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanarak gönderilmesi gerekir.


2- Yazar adı, ana başlığın altına sağa dayalı olarak akademik unvanla beraber “Adı SOYADI” biçiminde yazılmalıdır. Eserlerini yayınlatmak isteyen yazarların, “ORCID” numarası alıp bunu kişisel bilgileri (Akademik veya Mesleki bilgiler, E-posta Adresi) ile birlikte * işareti kullanılarak verilen dipnotta yazılmalıdır. “ORCID” numarası, https://orcid.org/ adresinden alınabilir.


3- Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 150 sözcükten oluşan (anahtar kelimeler dahil) Türkçe “öz” ve İngilizce “abstract” bulunmalıdır. Öz içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemeli, dipnot kullanılmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özleri altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcük ve/veya sözcük grubundan oluşan anahtar kelimelere (keywords) yer verilmelidir. Yazılan İngilizce özetin (abstract) üzerinde yazının İngilizce başlığı da verilmelidir.


4- Ana Metin, A4 sayfa boyutunda, MS Word yazılımı formatında (*.doc, .docx) programı, Calibri yazı karakteri ile 12 punto ve 1 satır aralığı ve dipnotlar, calibri yazı karakteri ile 10 punto, 1 satır aralığı şeklinde yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında üst 3 cm., alt 3 cm., sol 3 cm., sağ 3 cm. boşluk bırakılmalı ve sayfalar numaralandırılmalıdır.


5- Microsoft Word belgeleri saklanır iken dosya bilgileri içine kişisel bilgiler de yazılır. Bu nedenle ya bu kişisel bilgiler belge özelliklerinden bulunup silinmeli ya da aşağıdaki sıra ile belge kişisel bilgi içermeyecek biçimde yeniden kaydedilmelidir. ( File > Save As > Tools (or Options with a Mac) > Security > Remove personal information from file properties on save > Save) (Dosya > Farklı Kaydet > Araçlar > Güvenlik > Kişisel bilgileri silerek kaydet > Kaydet) Ayrıca bu işlemi https://bit.ly/3SEHhIL linkindeki adımları takip ederek de kolaylıkla yapabilirsiniz. 


6- Bölüm başlıklarının tamamı büyük harfle 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Metin içerisinde giriş ve sonuç başlıkları da yer almalı ve bu başlıklar numaralandırılmamalıdır. Ayrıca yazıda, sistematik bir bilgi akışı sağlamak üzere ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Bütün başlıklar ve paragraf başları bir tab tuşu girintili yazılmalı ve başlıkların öncesi ile sonrasında birer satır boşluk bırakılmalıdır. Yazıdaki tüm ara (normal) ve alt başlıklar (yatık) 12 punto ile sözcüklerin yalnız ilk harfleri büyük, koyu karakterde yazılmalı; alt başlıkların sonunda iki nokta üst üste konulmamalı ve bir satır sonra devam edilmelidir.

Örnek:
1. Seviye: Numaralandırma stili: I, II, III… Kalın, Tümü büyük harfler
2. Seviye: Numaralandırma stili: A, B, C… Kalın, İlk harfler büyük
3. Seviye: Numaralandırma stili: 1, 2, 3... Kalın, İlk harfler büyük
4. Seviye: Numaralandırma stili: a, b, c… Kalın, İlk harfler büyük
5. Seviye: Numaralandırma stili: i, ii, iii... Kalın, İlk harfler büyük


7- Yararlanılan kaynaklara ilişkin metin içindeki atıflar, her bir sayfa sonunda dipnot olarak gösterilmelidir. Atıfların nasıl yapılacağına ilişkin Atıf ve Kaynakça sistemimiz aynen takip edilmelidir. 


8- ATIF USULÜ


Dergimizin atıf sistemi aşağıda örneklendirilerek gösterilmiştir. Gönderilen makalelerin bu atıf sistemine uygun olması gerekmektedir. Ayrıca makalenin sonunda verilen kaynakçanın da aşağıda belirtilen şekilde yapılması gerekmektedir. 


A) Kitaplar 


Kaynak dipnotlarında, ilgili kaynağa ilk kez gönderme yapılıyorsa, burada, eserle ilgili mevcut bibliyografik bilgilerin tümü yer alır. “Prof.” gibi akademik unvanlara yer verilmez.


Tek Yazarlı Kitaplar
• Halil İnalcık, Turkey and Europe in History, Eren Kitabevi, İstanbul, 2006, s. 2. 

Aynı kaynağa farklı sayfalarda göndermede bulunulması durumunda;
• İnalcık, Turkey and Europe in History, s. 45. 

ya da

• İnalcık, 2006, s. 45.


İki veya Üç Yazarlı Kitaplar
İki veya üç yazarlı eserlerde, her yazarın Adı ve Soyadı, eserin iç kapağında verilen sırayla ve aralarına tire (-) konularak yazılır.
• Stanford J. Shaw - Ezel Kural Shaw, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, III, çev. Mehmet Harmancı, Er Yayınları, İstanbul, 1994, C. I, s. 18.
• Shaw-Shaw, Osmanlı İmparatorluğu, s. 56.


Üçten Fazla Yazarlı Kitaplar
Üçten fazla yazarı olan eserler için, sadece ilk yazarın Adı ve Soyadı verildikten sonra “ve diğerleri” anlamına gelen “vd.” veya yabancı eserlerde “et al.” ibaresi kullanılır.
• Durmuş Yalçın vd., Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2002, s. 185.


B) Makaleler 


• Yüksel Metin, “Temel Hakların Sınırlandırılması ve Ölçülülük: Ölçülülük İlkesi Evrensel Bir Anayasal İlke midir?”, Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2017, C. 7, S. 1, s. 10.

Aynı makaleye farklı sayfalarda göndermede bulunulması durumunda;
• Metin, “Temel Hakların Sınırlandırılması ve Ölçülülük”, s. 50.


C) Tezler 


• Mesude Göktaş, "Özelleştirmenin İnsan Kaynakları Yönetimine Etkisi ve Havaş Örneği", Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta 1999, s. 18. 

Aynı teze farklı sayfalarda göndermede bulunulması durumunda;
• Göktaş, “Özelleştirmenin İnsan Kaynakları”, s. 45.


Ç) İnternetten Alıntılar


• (Künyesi olmayan internet kaynağı) http://www.mfa.gov.tr/koronavirus-salgini-ilemucadele-14-3-2020.tr.mfa (14.3.2020).
• Alim Yıldız, “Manzum Bir Kur’an Falı”,
http://ww w.turkislamedebiyati.com/index.php?tema=1-2&s=1&id=225, (21.08.2011).


D) Aynı Yazarın İki Eseri Kullanıldığında


• Köprülü, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, s. 96.
• Köprülü, Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu, s. 67. ya da
• Köprülü, 1993, s. 96.
• Köprülü, 2003, s. 67.
Kaynakta yayım yeri yoksa bu durum yayım yeri yok “y.y.”, ve yayım tarihi belirtilmemişse “ty.” şeklinde kısaltmalarla gösterilir.


E) Mahkeme Kararlarına Atıf


Mahkeme kararlarından yararlanıldığında kararı veren mahkeme, karar tarihi, karar sayısı bilgileri verilir.
Yargıtay 5. Dairesinin … tarihli ve … sayılı kararı.
Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararlarına ilk gönderme tam, sonrakiler kısaltılarak yapılır.
Nilgün Halloran, B. No: 2012/1184, 16/7/2014, § 41.
Nilgün Halloran, § 41.
Anayasa Mahkemesi’nin norm denetiminde verdiği kararlara gönderme aşağıdaki şekilde yapılır:
AYM, E.2012/3, K.2013/25, 5/6/2013, (varsa) § 35.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ilk gönderme tam, sonrakiler kısaltılarak yapılır.
Van Der Mussele/Belçika, B. No: 8919/80, 23/11/1983, §§ 32-34.
Van Der Mussele/Belçika, §§ 32-34.
(§ sembolü paragraf, §§ paragraflar demektir)


9- KAYNAKÇA


Kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik sıralanır ve sıra numarası kullanılmaz. Soyadları aynı olan farklı yazarlara ait kaynakların sıralanması ilk adların baş harflerine göre alfabetik olarak yapılır. Aynı yazarın farklı eserleri ise eski tarihliden başlayarak sıralanır. Kaynak isimleri yayımlandığı orijinal dilinde yazılır. İstenirse eser adının Türkçe çevirisi hemen yanında parantez içinde verilebilir.

Kaynak isimleri yayımlandığı orijinal dilinde yazılır. İstenirse eser adının Türkçe çevirisi hemen yanında parantez içinde verilebilir. Kaynaklarda yer alan kitapların sayfa sayısı belirtilmez. Ancak, makalelerde, yayımın hangi sayfalar arasında yer aldığı “ss.” kısaltmasıyla verilir (ss. 12-45 gibi).

Eğer bir kitap ya da makalenin birden çok yazarı varsa, bu durumda yazar dizininde kitap ya da makaledeki adı ilk yer alan yazarın soyadı esas alınır. Eğer yazar sayısı üçten fazla ise, bu durumda soyadı esas alınan yazarın adının arkasından “vd.” kısaltması eklenir. 

Elektronik kaynaklar kaynakça kısmında ayrı bir başlık altında gösterilmelidir. 

Kaynakçada gösterim örnekleri:

Kitaplarda:

METİN, Yüksel, Anayasal Değişim, İstanbul, Beta Yayıncılık, 2014.

KANADOĞLU, Osman Korkut - DUYGUN, Ahmet Mert, Anayasa Hukukunun Genel Esasları, 1. bs., İstanbul, On İki Levha Yayıncılık, 2020.

Makalelerde:

METİN, Yüksel, “Temel Hakların Sınırlandırılması ve Ölçülülük: Ölçülülük İlkesi Evrensel Bir Anayasal İlke midir?”, SDÜHFD, C. VII, S. 1, 2017, ss. 1-74.

KESKİNSOY, Ömer - KAYA, Semih Batur, “Türkiye’nin Hükümet Sistemleri Üzerine Bir Değerlendirme”, TBB Dergisi, 2018 (137), ss. 67-96.

Editörlü eserlerde:

YÜCEL, Bülent, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Hakkında Bir Siyasal Niteleme: “Yasamasızlaştırma” Sürecinin Son Halkası”, Cumhurbaşkanının İşlemleri Hukuki Niteliği, Normlar Hiyerarşisindeki Yeri ve Denetimi (Kamu Hukukçuları Platformu VIII. Toplantısı Tam Metin Bildiri Kitabı), Ed.: Oktay Uygun, Egemen Esen, İstanbul, On İki Levha Yayıncılık, 2020, ss. 53-103. 

ETİK İLKELER

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), yayın etiğine en üst düzeyde dikkat ve özen göstererek, bilimsel etik kurallarına uygun yayım yapmayı hedefler. Dergi yayın kurulunun, yazarların ve hakemlerin, görev ve sorumluluklarının bu çerçevede belirlenen kurallar esas alınarak yönetilir. Ayrıca, özellikle İngilizce yayımlanan bilimsel makaleler için, Avrupa Bilim Editörleri Birliği (European Association of Science Editors – EASE) tarafından belirlenen ilkelere uyulması tavsiye edilir.


Yazarlar

• Hukuk alanında ve özgün olması beklenen çalışmaların daha önce yayımlanmamış olması gerekmektedir.


• Dergiye gönderilen çalışmaları birden fazla yazarın kaleme alması halinde, her bir yazarın yazarlık ölçütlerine uyması ve ilgili çalışmaya kayda değer bir ölçüde katkı sunması beklenmektedir. Her bir yazar tüm çalışmadan sorumludur.


• Çalışmanın hazırlanmasına katkı sunmuş, ancak çalışmada yazar olarak belirtilmeyen kişilerin isimlerine yer verilmesi halinde, bu kişiler ilgili çalışmadan sorumlu tutulmazlar.


• Çalışmada yararlanılan kaynakların tümüne, derginin yazım kurallarında yer alan biçimde atıf yapılmalı ve kaynakçada yer verilmeli, çalışmada kullanılmayan eserlere kaynakçada yer almamalıdır.


• Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.


Hakemler

• Makaleleri tarafsız ve nesnel esaslara göre değerlendirmesi beklenen hakemlerin, kendi uzmanlık alanlarını kapsayan çalışmalarda hakemlik görevini yerine getirmeleri beklenmektedir. Hakemin ilgili çalışmanın değerlendirilmesi hususunda kendini yetkin görmemesi halinde hakemlik görevinden çekilmesi beklenmektedir.


• Hakemlerin gizliliği esas olup hakemlerin ilgili çalışmaları başkaları ile tartışması yasaktır. Ancak editörün kararıyla, gerekli görülmesi halinde, hakemin ilgili çalışmaya ilişkin yorumları, aynı çalışmanın diğer hakemleri ile paylaşılabilmektedir.


• Görevi kabul eden hakemin çalışmaya ilişkin değerlendirmesini kendisine belirtilen süre içinde göndermesi, görevini zamanında yerine getiremeyeceğini düşünmesi halinde ise zaman kaybetmeden editöre bilgi vermesi beklenmektedir.


• Hakemler çıkar çatışması halinde hakemlik görevini reddetmeli, çıkar çatışmasının sonradan fark edilmesi halinde ise editörü bilgilendirmelidir.


Yayın Kurulu

• SDÜHFD'ye gönderilen çalışmalar, ayrımcılığa sebebiyet verecek her türlü unsurdan bağımsız olarak değerlendirilecektir. Ancak, en yakın sayıdaki eserlerin sayısı, önemi, güncelliği vb. gibi sebeplerle ilgili çalışmanın bir sonraki sayıda yayımlanmasına karar verilebilecektir.


• Dergiye gönderilen çalışmanın, derginin amaç ve kapsamına, kurallarına uyumu, özgünlüğü ve önemi yönünden yayıma uygun görülmeyen çalışmaların hakeme gönderilmeden editör tarafından reddedilmesi mümkün olup ret kararının sebebi açık şekilde yazar ile paylaşılacaktır.


• Editörlerin, hakemleri bilgi ve uzmanlıklarına uygun çalışmalar için görevlendirmesi esas olup atanan hakemle, değerlendirme sürecine ilişkin bilgi ve belgelerin paylaşılması editörün sorumluluğundadır.


• Editör, çift kör hakemlik sisteminin gereklerine uygun şekilde, yazar ve hakemlerin paylaşımı zorunlu olan bilgiler hariç olmak üzere, gizli bilgilerinin korunması için azami özeni göstermekle yükümlüdür.


YAYIN İLKELERİ

• Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD) "Hakemli Dergi" statüsünde Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayınlanır. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlamak da dâhil olmak üzere tüm yayın hakları Süleyman Demirel Üniversitesi'ne aittir. Yazarlar telif haklarını Üniversiteye devretmiş sayılır, ayrıca telif ücreti ödenmez.


• Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazılar, yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde, dönemine göre ilgili sayıda yayınlanır. Fakat Yayın Kurulu, makale yoğunluğunu dikkate alarak, hakem incelemesinden olumlu rapor almış yazının bir sonraki sayıda yayınlanmasına karar verebilir.
• Yayın Kurulunca ilk değerlendirilmesi yapılan ve yayın ilkelerine uygun olarak düzenlenmemiş olduğu tespit edilen yazılar, hakeme gönderilmeden önce, yayın ilkeleri doğrultusunda düzeltilmesi için yazara iade edilir veya yazarın onayı ile düzelterek yayımlanır.


• Yayın Kurulunca ilk değerlendirilmesi yapılan ve yayın ilkelerine uygun olan yazılar kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adları metinden çıkarılarak en az iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarında ihtilaf olması halinde yazara bilgi verilir. Yazar, makalesinin üçüncü bir hakeme gönderilmesini veya makalesini geri çekmeyi tercih edebilir. Yazarlara yazının hangi hakemlere gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez. Hakemden gelen rapor doğrultusunda yazının yayınlanmasına, yazardan rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilir ve yazar en kısa sürede durumdan haberdar edilir. Yayımlanmayan yazılar, yazarına geri gönderilmez. Yazara durum hakkında bilgi verilir.


• Derginin yazı dili esas olarak Türkçe olmakla birlikte, dergide yabancı dilde yazılar da yayınlanacaktır. Hangi dilde kaleme alınırsa alınsın yazıların başlığı, özetleri ile anahtar sözcüklerinin Türkçe ve İngilizcesi eklenerek gönderilmesi gerekir.


• Yazarların dergiye gönderdikleri yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle "basıla" verdikleri kabul edilir. Bilimsellik ölçütlerine uyulmadığı ve olağanın üzerinde yazım yanlışlarının tespit edildiği yazılar, yayın komisyonu tarafından geri çevrilir.


• Yazarlar unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, haberleşme adresleri ile telefon numaralarını ve e-mail adreslerini bildirmelidirler.


• Dergide, hakem denetiminden geçen çalışmalar dışında, yazarların isteğine bağlı olarak hakem denetimine sunulmayacak makalelere de yer verilecektir. Hakem denetimine sunulmayan makalelerde bu durum belirtilir. Ayrıca dergimize kitap incelemesi, mevzuat değerlendirmesi ve bilgilendirici notlar da gönderilebilir. Bu nitelikteki yazılar, Yayın Kurulunca kabul edilebilir veya geri çevrilebilir.

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (SDÜHFD), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayımlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler. Derginin tüm giderleri Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.