Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 30.08.2024

Yıl: 2024

2024 Cilt: 5 Sayı : 2

Araştırma Makalesi

9. E-Spor Oyuncularının Mutluluk Düzeylerinin İncelenmesi

Uluslarararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi; Yozgat Bozok Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun yayın organıdır. Derginin amacı; spor bilimleri temel alanının farklı disiplinlerine yönelik (Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi, Sporda Psiko-Sosyal Alanlar, Spor Yönetimi, Hareket ve Antrenman Bilimleri, Rekreasyon, Spor tarihi, Olimpizm ve Olimpik Hareket, Sporcu Sağlığı, Engellilerde Spor) nicel, nitel, derleme, eylem, karma vb. yöntemlerle hazırlanmış bilimsel çalışmaları hedef kitle ile paylaşmaktır. Bilimsel bilgiye kolay ulaşmanın sağlanması düşüncesiyle, dergimiz; 3 sayı olarak (Nisan, Ağustos, Aralık) çevrimiçi yayınlanmakta ve açık erişim politikasını benimsemektedir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce ’dir.

Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 2020 yılında yayın hayatına başlamış olup, spor bilimleri temel alanının farklı disiplinlerine yönelik (Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi, Sporda Psiko-Sosyal Alanlar, Spor Yönetimi, Hareket ve Antrenman Bilimleri, Rekreasyon, Spor tarihi, Olimpizm ve Olimpik Hareket, Sporcu Sağlığı, Engellilerde Spor) nicel, nitel, derleme, eylem, karma vb. yöntemlerle hazırlanmış bilimsel çalışmaları yayımlamaktadır.

Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi (ISSN: 2757-5039) Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yılda üç defa yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Bu dergi Açık Erişimi sağlama politikası benimsemektedir (BOAI). Yayımlanan sayılar bu politikaya uygun olarak açık erişime sunulmaktadır.

Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi; General Impact Factor, CiteFactor, I2OR (International Institute of Organized Research) , ESJI (Eurasian Scientific Journal Index), DRJI (Directory of Research Journals Indexing), Root Indexing, İdealonline, Türk Eğitim İndeksi ve ASOS İndeks'de taranmaktadır. 

Gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Herhangi bir kongre ya da sempozyumda sunulan yazıların ve tezden üretilmiş bilimsel çalışmaların adı, yeri ve tarihi belirtilmelidir. Bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası verilmelidir.

Metinlerde, metin içi göndermeler ile kaynakça, tablo ve şekil oluşturmada, Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan APA 6 yazım ilkeleri esas alınmalıdır.

Dergiye gönderilen yazıların incelenmeye alınması için aşağıdaki şartların yerine getirilmelidir.

Çalışmalarda ifade edilen düşüncelerden çalışmanın yazarları sorumludur.
Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisinde yayımlanan çalışmalardan ancak kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Çalışmanın içeriğinde olabilecek çarpıtmalardan, alıntıyı yapan ve yayımlayan kişi ya da kuruluşlar yasalar karşısında sorumludur.
Kurallara uymayan çalışmalar yayınlanmaz.
Yayınlanan her araştırmanın verilerinin 3 yıl süre ile araştırmacı tarafından saklanması zorunludur. Yayın politikamız gereğince zaman zaman bazı çalışmaların verileri ve analiz programları yazarlarından istenebilir.
Çalışmalar Microsoft Word yazılım programı ile 2,5 cm’lik kenar boşlukları bırakılarak, Times New Roman 12 punto ile yazılmalıdır. Satır aralığı 1,15, paragraf aralığı ise önce 0 sonra 6 nk olmalıdır. Çalışma 25 sayfayı geçmeyecek şekilde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Çalışmalarda Türk Dil Kurumunun imlâ (yazım) kılavuzu örnek alınmalı, yabancı sözcükler yerine olabildiğince Türkçe sözcükler kullanılmalıdır.
Çalışmalar, başlık, özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar sözcükler, ana metin, , kaynaklar ve ekler (gerekirse) bölümlerini içermelidir.
Başlık:

Çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlığı kelimelerin Baş Harfleri Büyük olacak biçimde 14 punto ve 1,15 satır aralığında olacak şekilde yazılmalıdır. Yazar isim/isimleri çalışmanın başlığının altına bold, ve 12 punto ve ortalı olacak biçimde, sırasıyla yazılmalı ve akademik unvan kullanılmamalıdır. Yazarların kurumları isimlerinin altına sola yaslanarak 10 punto olacak şekilde sırasıyla yazılmalıdır.

Özet ve anahtar kelimeler:

Araştırmanın Türkçe ve İngilizce özetleri araştırmanın amacını, araştırmanın yöntemini, araştırmada varılan sonucu ve yapılan başlıca önerileri kapsamalıdır. Özetler, her iki dilde ‘Özet’ ve ‘Abstract’ başlıkları altında 300 kelimeyi aşmayacak şekilde, 10 punto, tek satır aralıklı, tek paragraf ve iki yana yaslı olmalıdır. Özette; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerinden bilgiler yer almalıdır. Anahtar sözcükler (3 ila 5 arasında) Türkçe özetin altında ‘Anahtar Sözcükler’ ve İngilizce özetin altında ‘Key Words’ başlığı kullanılarak verilmelidir.

Giriş:

Çalışmanın metin kısmı 12 punto ile 1,15 satır aralığında yazılmalıdır. Çalışmanın giriş kısmı, çalışmanın gerekli temel bilgilerini, teorik alt yapısını ve önemini içermeli, literatürde yapılan önceki çalışmalar hakkında bilgi vermelidir.

Yöntem:

Araştırma grubu/evren, örneklem, veri toplama araçları ve verilerin analizi olmak üzere 3 alt bölümden oluşmalıdır. Araştırmada izlenecek yöntem araştırmanın tekrarına imkân verecek şekilde açık ve anlaşılır bir dille ifade edilmelidir. Bu bilgiler araştırmanın türünü, desenini, evren ve örneklemini, veri toplama araçlarını, veri toplama biçimini ve verilerin nasıl analiz edildiğini içermelidir. Veri toplama araçlarının özellikleri, geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenilirliği konusunda bilgi verilmelidir. Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel teknikler, kullanılma amacı, kullanılan anlamlılık düzeyleri belirtilmelidir.

Bulgular:

Tablolar ve şekiller metin içinde verilmelidir. Tablo yazısı ve tablo numarası, tablonun üstünde ve sola dayalı olarak verilmeli, tablo başlığı tablo numarasının yanından itibaren yazılmalıdır. Tablo başlığında, yalnızca birinci kelimenin ilk harfi büyük olmalı, diğer kelimeler küçük harfle başlamalı ve devam etmelidir. Tablolarda dikey çizgiler olmamalı ve yatay çizgilerin nerelerde olması gerektiği konusunda APA 6 kurallarına bakılmalıdır. Tablo, içeriğine göre 10 punto (9-11) punto ve 1 satır aralığı olarak hazırlanabilir. Şekil numarası ve şekil başlığı şeklin altında yer almalıdır.

Tartışma ve Sonuç:

Araştırma bulgularının alanyazın çerçevesinde açıklanmasını ve tartışılmasını içermelidir. Araştırmanın amacına uygun, ona cevap niteliğinde bir sonuç ortaya konulmalıdır. Sonuç mutlaka bulgulara dayalı ve onlarla açıklanabilen bir yapıda olmalıdır.

Kaynaklar:

Çalışmada metin içi ve sonda yer alan kaynak gösterimi APA 6 yazım kurallarına göre yapılmalıdır. Kaynakça da kaynak gösterimi 12 punto ve 1 satır aralığında APA stiline göre yazılmalıdır.

METİN İÇİ KAYNAK GÖSTERİMİ

Tek yazar:

Araç Ilgar (2019)’a göre

(Araç Ilgar, 1982)

İki yazarlı:

Gümüşdağ ve Kartal (2015)’a göre (...)

(Gümüşdağ ve Kartal, 2015)

Üç ile beş yazar arası:

İlk sefer atıf yaparken tüm yazarların adı listelenir;

(Gürkan, İmamlı, Caz, Özçelik ve Kaplan, 2019)

Sonraki atıflarda ise sadece ilk yazarın adı belirtilip “vd.” ifadesi kullanılır

(Gürkan vd., 2019)

Altı ve daha fazla yazarlı metinlerde, sadece ilk yazarın adı kullanılıp sonrasında “vd.” ifadesi kullanılır:

Eren vd. (2018) ifade ettiği üzere (...)

Eren vd. (2018)’ne göre (…)

(Eren vd., 2018)

İnternet Kaynağı Gösterimi

(http//1)

Cümle sonunda, parantez içinde birden fazla esere atıfta bulunuluyor ise, kaynaklar yayın tarihi sırası ile verilmelidir.

KAYNAKÇA GÖSTERİMİ

Kaynaklar alfabetik sıra ile verilmelidir. Birden fazla yazarlı Türkçe ve yabancı kaynaklar için son yazarın soyadından önce ‘ve’ yazılmalıdır.

Kitaplar

Yıldırım, M. (2018). Fiziksel aktivitenin yaşam kalitesi, akademik başarı ve sosyalleşme üzerine etkisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gümüşdağ, H. ve Yıldırım, M. (2018). Spor bilimlerinde çocuklarda motor gelişim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Makaleler

Çoban, O. (2019). UEFA şampiyonlar ligi final maçlarının bazı değişkenlere göre analizi. Spormetre, 27(3), 118-132.

Tezler

Bozdağ, B. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Düzeyleri İle Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bildiriler

Cihan, B. B., Ilgar Araç, E. ve Karaç, Y. (2018). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerin Özel Yetenek Sınavlarına İlişkin Metaforik Algıları. Uluslararası Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Araştırmaları Kongresine sunulan bildiri, Spor Bilimleri Derneği / Gazi Üniversitesi, Antalya.

ULUSLARARASI BOZOK SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ YAYIN ETİĞİ

Dergimiz, teorik ve pratik çalışmalar ile ilgili yayınların yer alacağı bilimsel, referanslı, çevrimiçi bir dergidir.

Dergide başka bir yayın yapılmayan çalışmalar var. Bunun için yayınlanan çalışmalar daha önce yayınlanmamış veya herhangi bir yayın yapılmamıştır, telif hakkıyla ilgili yasal sonuçlar tamamen yazarlara aittir.

Çalışmalar herhangi bir kurum ya da şirket tarafından destekleniyorsa, bu kurum ya da şirket dip not olarak belirtilmelidir.

Dergimizin üyesi olan yazarların bilgileri sadece ULUSLARARASI BOZOK SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ için kullanılmaktadır.

Dergiye gönderilen çalışmalar iki hakemin değerlendirmesini sunar. Gerekirse, çalışma ikiden fazla hakem tarafından analiz edilebilir. Değerlendirme yazarının ve hakemlerin isimlerine gönderilen çalışmalar gizli tutulmuştur.

Yazar, düzeltme önerilerini takip etmek zorundadır.

Yazar (lar) herhangi bir kanıt gösterebilirlerse hakemin olumsuz görüşlerine karşı çıkabilirler. Bu itiraz analiz edilir ve gerekli görülmesi halinde farklı bir hakem görüşü alınır.

Çalışmaların yayınlanması için yazar (lar), Hakem ve Danışma Konseyinin değerlendirmesini yapmak zorundadır.

Dergide yayınlanan çalışmanın içeriğinden doğan yasal sorumluluk tamamen yazar (lar) a aittir.

Yayın için gönderilen çalışmalar yayınlansın veya yayınlanmasın geri dönemez.

Derginin tamamen içerik olan derginin yasal yükümlülükleri yazarlarına aittir.

Etik kurallar başlığı altında aşağıdaki hususlara uyulmalıdır.

1. Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlarla ilgili çalışmalar için tüm disiplinlerde yapılan çalışmalarda etik komite onayı alınmalı, bu onay makalede belirlenmeli ve belgelenmelidir.

2. Bu başlık altında hakem, yazar ve editör, etik kurallar hakkında ayrı başlıklar altında bilgilendirilmelidir.

3. Makaleler, Araştırma ve Yayın Etiğinin uygunluğuna ilişkin bir ifade içermelidir.

4. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (komitenin adı, tarih ve sayı) yöntem bölümüne ve ayrıca makalenin ilk / son sayfasına dahil edilmelidir. Olgu sunumlarında, imzalanan gönüllü bilgilendirme / onay formu hakkında bilgi makaleye dahil edilmelidir.

5. Kullanılan sanat fikirleri ve çalışmaları için telif hakkı düzenlemelerine uyulmalıdır.

"Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz."