Murat Türkeş profil resmi
Murat Türkeş Prof. Dr. BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Yayın 2 Hakemlik 12 CrossRef Atıf 6 TR Dizin Atıf 2
2 Yayın
12 Hakemlik
6 CrossRef Atıf
2 TR Dizin Atıf

Uzmanlık Alanları

Fiziksel Coğrafya ve Çevre Jeolojisi Biyocoğrafya Havza Yönetimi Hidrografi Jeoformoloji ve Yüzey Örtü Süreçleri Fiziki Coğrafya İklim Bilimi İklim Değişikliği ve Değişkenliği; Kuraklık, Arazi Bozulumu ve Çölleşme; Küresel Klimatoloji ve İklim Dinamiği; Sinoptik Meteoroloji/Klimatoloji ve Uygulamaları; Orman Yangınları Meteorolojisi ve Klimatolojisi; Doğal Afetler ve Afet Risk Yönetimi, Etkilenebilirlik ve Risk Çözümlemeleri; Kuraklık ve Su Yönetimi; Ekolojik Biyocoğrafya

Biyografi

Prof. Dr. Murat TÜRKEŞ
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü (Yarı Zamanlı) Öğretim Üyesi;
TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi
(Lisans ve Yüksek Lisans: Fiziki Coğrafya ve Jeoloji;
Doktora: Klimatoloji ve Meteoroloji)

PROF. DR. MURAT TÜRKEŞ'İN ÖZGEÇMİŞİ
23 Haziran 1957’de Hakkâri’de doğdu.

1981 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Kürsüsü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı kürsüde, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü Klimatoloji ve Meteoroloji Bilim Dalı’nda yaptı. Aralık 2007’de Fiziki Coğrafya alanında Profesör unvanını aldı. Aralık 1981- Mayıs 2004 döneminde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde ve Mayıs 2004 – Şubat 2013 döneminde bir üniversitede görev yaptıktan sonra emekli oldu.
2013-2015 döneminde ODTÜ İstatistik Bölümü Bağlantılı Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 2015 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
İklim Değişikliği ve Değişkenliği; Kuraklık, Arazi Bozulumu ve Çölleşme; Küresel Klimatoloji ve İklim Dinamiği; Hidroklimatoloji; Sinoptik Meteoroloji/Klimatoloji ve Uygulamaları; Biyocoğrafya; Biyoklimatoloji; Orman Yangınları Meteorolojisi ve Klimatolojisi; Doğal Afetler ve Afet Risk Yönetimi, Etkilenebilirlik ve Risk Çözümlemeleri; Kuraklık ve Su Yönetimi; Gıda Güvenliği; İklim ve Çevre Diplomasisi, vb. alanlarda yurt içinde ve dışında yayımlanmış makale, bildiri, kitap ve kitap bölümleri var.
Türkiye’yi 1990 yılından beri iklim değişikliği, kuraklık, çölleşme, iklim ve çölleşme diplomasisi, geleneksel tarım ve gıda güvenliği vb. konularda bölgesel ve hükümetlerarası bilimsel ve teknik çalışmalar, çalıştay/sempozyum ve taraflar konferansı toplantılarında (ör. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) temsil etmekte; ulusal ve uluslararası projelerde bilim uzmanı ve danışman olarak görev yapmaktadır.
Uzun yıllardan beri, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Başyazar, Katkı Veren Yazar, Hakem Editörü ve Hakemlerindendir. IPCC çalışmalarına, öncekilere ek olarak, 2019’da tamamlanan İklim Değişikliği ve Arazi Özel Raporu’nun Çölleşme Bölümü’nün baş yazarlarından, aynı raporun Teknik Terimler Sözlüğü ve Kuraklık Kutusu’nun yazarlarından; 2021-2022’de tamamlanan 6. Değerlendirme Raporu 1. Çalışma Grubu 12. Bölümünün Hakem Editörlerinden ve 5 ayrı bölümün hakemlerinden biri olarak katkı sağladı. Son olarak, Birleşmiş Milletler Çölleşme Sözleşmesi (UNCCD) Hükümetlerarası Kuraklık Çalışma Gurubuna (IWG) 2022 yılında seçildi. 2024 yılı sonuna kadar çalışacak olan IWG’ye, UNCCD Kuzey Akdeniz Eki’nde yer alan Türkiye’yi temsilen katkı verecektir.

Kurum

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Yayınlar

Makalelerin Yayımlandığı Dergiler
İnteraktif Rehber Aracı
Panel tanıtımını görmek istiyorsanız Turu Başlat' a tıklayabilirsiniz.