Cilt: 10 Sayı: 1, 29.03.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Üniversitelerin en temel görevleri, toplumun eğitim ve kültür düzeyinin ortak fayda doğrultusunda geliştirilmesidir. Bu temel görevin icrasında ise bilimsel mirasın inşası, geliştirilmesi, muhafazası ve gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarımı üniversitelerin gözetmesi gereken önemli bir alt-vazife olarak öne çıkmaktadır. Dergimiz bu kapsamda, 2014 yılından bu yana beşeri bilimler alanında yazılan makaleleri titiz bir hakemlik ve düzenleme sürecinin ardından siz okuyucularımıza sunmayı amaç edinmektedir.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (MAKU IIBFD), 2014-2018 yılları arasında -özel sayılar hariç- yılda 2 kez yayınlanmış, 2019 yılından itibaren ise yılda 3 kez (Mart, Temmuz ve Kasım aylarında) yayınlanması planlanan, hakemli bir bilimsel dergidir.

Dergide iktisat, işletme, maliye, finans, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, sağlık yönetimi, siyaset bilimi ve diğer ilgili alanlarda makaleler yayımlanmaktadır.

Yayınlanmak üzere gönderilen eserlerin başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Dergide yayınlanacak eserlerin her türlü sorumluluğu yazar veya yazarlara aittir. MAKU IIBFD, makale sunumlarını memnuniyetle karşılamakta ve herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir.

Dergimize DergiPark sistemi üzerinden (http://dergipark.org.tr/makuiibf) başvurulması gerekmektedir.

Yüklenen her bir makale öncelikli olarak iThenticate intihal tarama programı aracılığı ile taranmaktadır. Tarama sonucu %20'nin üzerinde olan makaleler RET edilmektedir. Makaleler en az iki hakem tarafından kör hakemlik uygulamasıyla değerlendirilmektedir.

AŞAĞIDAKİ HUSUSLARIN İHLAL EDİLDİĞİ MAKALE BAŞVURULARI, HAKEMLİK SÜRECİNE GEÇİLMEDEN REDDEDİLECEKTİR. YAYIN İLKELERİMİZ GEREĞİ, BİR YAZAR DERGİMİZE BİR SENE İÇİNDE SADECE BİR MAKALE BAŞVURUSUNDA BULUNABİLECEĞİ İÇİN, "YAZIM KURALLARI"NIN - SÜRELER VE İŞ AKIŞ ŞEMASI SAYFASININ DİKKATLE İNCELENMESİ TAVSİYE EDİLİR.

SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN DOSYALAR

Zorunlu Makale Şablonu "Tüm çalışmalar bu makale şablonu  üzerinden yapılmalıdır" İNDİR

Zorunlu Telif Hakkı Devir Formu "Islak imzalı sisteme taratılıp yüklenecek" İNDİR

Zorunlu Ek Dosya (Başvuran Bilgileri Dosyası) "Sisteme word hali yüklenecek" İNDİR

Zorunlu Benzerlik Raporu "Yazar tarafından alınacak intihal raporu"

Etik Kurul Onayı (İlgili Bağlantı YÖK) "Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için"

 ŞABLON KISAYOLLARI

Başlık 1 : CTRL+ALT+1
Başlık 2 : CTRL+ALT+2
Başlık 3 : CTRL+ALT+3
Başlık 4 : CTRL+ALT+4
Eğik (İtalik) Yazı : CTRL+ALT+T
Uzun Alıntı Yazısı : CTRL+ALT+U
Kalın Yazı : CTRL+ALT+K 
Normal Yazı : CTRL+ALT+N 
Tablo vb Başlık Ortalama : CTRL+ALT+O 
Tablo vb Not Kaynak : CTRL+ALT+Y
Tablo içi 10 Punto : CTRL+ALT+0 (Sıfır)
Tablo içi 9 Punto : CTRL+ALT+9
Tablo içi 8 Punto : CTRL+ALT+8

  1. Makalelerin ön kontrolden RET edilmeden geçebilmesi için mutlaka makale şablonu kullanılmalıdır (İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN) Çalışmalarınızın değerlendirmeye alınabilmesi için tüm çalışmanın Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Makale Şablonu kullanılarak hazırlanmış olması gerekmektedir. İndireceğiniz şablon dosya, makalelerin dergimiz yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmasında kolaylık sağlayacaktır.
  2. Bir yazar(çok yazarlı olsa bile) bir yılda birden fazla makalesi özel sayılar dahil yayınlanamaz. 
    • Örnek: Mart 2021 de makalesi yayınlanan bir yazarın sonraki yayını en erken Temmuz 2022 sayısında (3. Sayı sonrasında) yayınlanabilir.
  3. Makaleyi DergiPark sistemine yüklerken BAŞLIK - ÖZET - ANAHTAR KELİMELER bölümlerinin hem Türkçe hem İngilizce sekmelerini doldurunuz. Sisteme girerken İngilizce ve Türkçe Makale başlıklarını Tümünü Büyük Harfle yazınız.
    • Örnek: MAKALEADI.docx (tammetin, manuscript, makumakle vb. ifadeler ile yazılan makaleler İADE EDİLECEKTİR)
  4. Çalışma, dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Makalede noktalama işaretlerinin kullanımında, kelime ve kısaltmaların yazımında en son çıkan TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemelidir. Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Yazım kurallarına uygun olmayan makaleler RET edilecektir.
  5. TR Dizin kriterlerine göre ORCID Bilgisi olmayan yazarlarla ilgili yayın kabul edilmeyecektir.
  6. Makale yazarları Ad ve SOYAD'larının bulunduğu ve makale ile ilgili diğer bilgilerin bulunduğu Ek Dosya (Başvuran Bilgileri Dosyası) başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
  7. Ek dosyada yazı başlığı, yazar(lar)ın adı, soyadı, unvanı, bağlı olduğu kurum ve birim, adresi, telefonu, varsa faksı ve e-postası, araştırma ya da ilgi alanları, bu yazının bir teze (uzmanlık, doktora, vb.) dayanıp dayanmadığı ve, eğer geçerliyse, hangi konferansta, nerede ve ne zaman sunulduğuna ilişkin bilgiyi içermelidir. Ayrıca iletişimden sorumlu yazarın kim olduğu ve yazarların araştırma ilgi alanları belirtilmelidir. Bu bilgi alandaki mesleki iletişimi artırma amacıyla istenmektedir. Hazırlanan Ek Dosya (Başvuran Bilgileri Dosyası) başvuru esnasında sisteme yüklenmelidir. Başvuran Bilgileri Dosyası'na buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  8. Genişletilmiş Özet: Makale ana dili Türkçe olan makaleler için Genişletişmiş Özet (Extended Summary) İngilizce olmalıdır. Makale ana dili İngilizce olan makaleler için Genişletilmiş Özet Türkçe olmalıdır
  9. Benzerlik Raporu: Yazarlar çalışmalarının benzerlik raporunu sisteme yüklemelidirler. Çift tırnak "örnek", italik, dergi şablonu ve Kaynakça hariç %20 ve üzeri intihal çalışmanın RET edilmesine neden olacaktır. Örnek olarak iThenticate programındaki filtreleme seçenekleri aşağıdaki şekilde ayarlanarak alınmalıdır:
    • Kaynakça hariç (Bibliography excluded)
    • Alıntılar hariç (Quotes excluded)
    • 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 5 words)
    • Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçenekleri raporlamaya dâhil edilmez.
    • Rapor ".pdf" uzantılı olarak kaydedilmelidir.
  10. Başlık: Her yazının Türkçe ve İngilizce başlığı bulunmalıdır. Yazının içeriğini kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtacak nitelikte olmalı, büyük harflerle ve koyu yazılmalı, kelime arası boşluklar dahil150 (yüz elli) karakter(hakemler tarafından başlığın değiştirilmesi önerilirse bu sınırlama esnetilebilir) geçmemelidir.
  11. Öz ve Anahtar Kelimeler: Özet çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalıdır. Öz, kelime aralarındaki boşluklar dahil  en fazla 1.500 (bin beş yüz) karakter uzunlukta olmalı, Anahtar Kelimeler - Keywords alanına en az üç, en fazla sekiz kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizceleri de bulunmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde ayrıca Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler de yer almalıdır. Yabancı dildeki özetlerde dil yanlışları olmamasına özen gösterilmelidir.
  12. Öz ve Abstract bölümlerinde Paragraf yapılmamalıdır.
  13. Genişletilmiş Özet: Dergimiz, 2018 yılından itibaren, tüm makaleleri Genişletilmiş Özet (Extended Summary) ile birlikte yayınlama kararı almıştır. Ulusal ve uluslararası atıfları artıracağı öngörülen Genişletilmiş Özet, Öz ve Abstract'ı takiben yer almalıdır. Genişletilmiş özetin her alt başlığı doldurulmalıdır.
  14. Ana Metin: Makalelerin, MS Office Word programı kullanılarak otuz (30) sayfayı geçmeyecek şekilde yazılması tercih edilir.
  15. Başlıkları Numaralandırma: Lütfen başlık numaralandırmalarını elle (manuel olarak) yapınız. WORD'ün yaptığı otomatik numaralandırma, makalelerin yayına hazırlık aşamasında düzenlenirken sorun oluşturabilmektedir.
  16. Atıf yapma ve Kaynakça: hususunda daha detaylı bilgi için Makale Şablonunu inceleyebilirsiniz. Çalışmalarda dipnot kullanılmamalıdır..
  17. Telif Hakkı Devir Formu: çıktısı alınarak Sorumlu Yazar tarafından imzalandıktan sonra ilgili alana yüklenmelidir.
    • Önemli Not: Etik Kurul Kararı gerektiren çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve başvuru sırasında belgelendirilmelidir. Bu yüzden, etik kurul kararı gerektiren makaleler için, ilk başvuru sırasında 4 (dört) ayrı dosya (tam metin dosyası, başvuran bilgileri formu, telif hakkı devir formu ve etik kurul onayını gösteren belge) yüklenmelidir. 
  18. Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar Aşağıdaki Gibidir:
    • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
    • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
    • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
    • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
    • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
  • Ayrıca;
    • Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
    • Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
    • Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
  • 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.


YAZARLARIMIZA ÖNEMLİ HATIRLATMA
Hakemlerimizden dikkat etmelerini rica ettiğimiz hususlar aşağıdadır. Yazarların bunları göz önünde bulundurarak makalelerini sistem üzerinden göndermeden önce bir sefer daha kontrol etmeleri faydalı olacaktır.


  • Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıklarının çalışmaya uygunluğu
  • Özet; çalışmanın amacını uygulanan yönteme göre elde edilen bulguları ve önerileri kapsıyor mu?
  • Türkçe ve İngilizce özet uyumlu mudur?
  • Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler uygun birbirine paralel ve yeterli midir?
  • Makalede yararlanılan kaynaklar yeterli, güncel ve çalışmanın konusu ile ilgili midir?
  • Makalede yararlanılan her kaynağa kaynakçada yer verilmiş midir?
  • Makalede yararlanılmayan herhangi bir kaynağa kaynakçada yer verilmiş midir?
  • Giriş bölümünde çalışmanın konusu ve amacı yeterince vurgulanmış mıdır?
  • Kullanılan araştırma yöntem ya da yöntemleri çalışma konusuna uygun mudur?
  • Şekil ve Tablolar araştırma verilerine göre uygun ve anlaşılabilir şekilde düzenlenmiş midir?
  • Araştırma bulguları yeterince tartışılmış mıdır?
  • Çalışma tutarlı ve bütünlük içinde akıcı ve anlaşılır bir dille takdim edilmiş midir?
  • Çalışmada dil bilgisi kurallarına riayet edilmiş midir?
  • Çalışmanın bilime katkısı yönünden özgün değeri var mıdır?

Bilimsel Araştırma Etiği
Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

Yayın Etiği
Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.
Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.
Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.
Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
Yazar(lar), -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.


Hakem Etiği
Hakem(ler); mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır. Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir. Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır. Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir. RET verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.


Editör Etiği
Editör(ler); aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür. Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır. Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir. Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır. RET verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

Çalışmalar için dergimiz ücret almamaktadır