Cilt: 12 Sayı: 2, 30.05.2022

Yıl: 2022

Monografi

Derleme

Araştırma Makalesi

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, başta tıp tarihi ve etik, halk bilimi, sağlık sosyolojisi, folklorik tıp uygulamaları gibi konularda olmak üzere tıbbın ve sağlığın toplumsal-kültürel boyutları hakkında yapılan bilimsel içerikli çalışmaları yayımlayarak literatürdeki nitelikli bilimsel bilgi birikiminin artışına katkı sağlamayı amaç edinmiştir. Dergiye gönderilen makalelerin yayımlanıp yayımlanmayacağına, hakemler tarafından yapılan hızlı, nitelikli, çift kör değerlendirme süreci ile karar verilmektedir.   

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi sadece elektronik ortamda yazı kabul etmektedir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde, amaç bölümündeki genel çerçeve içinde yer alan, Tıp tarihi ve etik, Halk bilimi, Sağlık sosyolojisi ve diğer tıbbi insan bilimleri, Temel Tıp Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Yönetimi, Veteriner Hekimliği, İlk ve Acil Yardım, Sporcu Sağlığı, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Psikoloji ve Antropoloji gibi tıpla-sağlıkla ilgili süreçleri yürüten veya konu edinen alanlarda hazırlanmış araştırma, derleme, editöre mektup, editöryal yorum ve tartışma, folklorik metot ve ürün tanıtımı gibi nitelikli bilimsel yazı yayınlanmaktadır.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Eğer yazıda daha önce başka bir yerde (basılı/elektronik ortam) yayınlanmış alıntı, tablo, resim, çizim vb varsa, yazar bunlara ait yayın hakkını elinde bulunduran kişi veya kurumlardan yazılı izin almalı ve yazının içinde bu durum bildirilmelidir. Herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuş ve özetleri yayınlanmış çalışmalar, yazıda bu durumun belirtilmesi şartı ile kabul edilir.
Makale bilimsel değerlendirmeye alındıktan sonra başvuruda belirtilen yazar isim sırası esas alınır. Bu aşamadan sonra oluşabilecek değişiklikler, ancak yazıda katkısı bulunan bütün yazarların yazılı açıklamaları ve izinleri ile yapılabilir.
Makale başvurusu ve yayımlanması süreci için hiçbir işlem ücreti alınmaz.
YAZIM DİLİ
Derginin yazım dili Latin harfleri ile Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğü ve ilgili tıbbi bölümlere ait terimler sözlüğü temel alınmalıdır. Gönderilen yazılardaki yazım ve dil bilgisi hataları, metnin içeriğine dokunmadan Yayın Kurulu tarafından düzeltilmektedir. İngilizce metinlerin İngilizce dil yeterliği olan (İngilizce eğitim veren fakülte bilim dalları, yeminli tercüman vb.) dil kontrolü ve düzeltildiğine dair sertifika verebilecek kurum ve kuruluştan yazılı belge eklemesi zorunludur.
YAYIN HAKKI
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Dergisi’nde yayınlanan makaleler yazarları tarafından farklı yayın ortamlarında ticari amaç dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın değerlendirilebilir. Bu durumda derginin kaynak gösterilmesi bilim/yayın etiği açısından uygun bir davranış olacaktır.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak ulaşabileceği anlamına gelen açık erişimli bir dergidir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/)
Bu lisans, yayımlanan eseri, ticari olmayan amaçlarla kullanmalarına, çoğaltmalarına, yaymalarına veya görüntülemelerine izin verir. Eserinizden alıntı yapılırken sizin eserinize atıfta bulunmak zorunda olmasına rağmen, ortaya çıkan eserlerini aynı şartlar ile lisanslamak zorunda değildir.
Dergiye başvururken makaleler için sorumlu yazar tarafından telif hakkı devir formu imzalanır. Kabul edilen makaleler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır. Reddedilen makaleler için tüm haklar iade edilir.

GENEL BİLGİLER

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları konusunda yapılan “araştırma, derleme, kaynak içeren editöre mektup, editöryal yorum ve tartışma ile folklorik metot ve ürün tanıtımı Temel, Cerrahi ve Dahili Tıp Bilimleri, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Ebelik, İlk ve Acil Yardım, Sporcu Sağlığı, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Antropoloji gibi tıbbın kendisi ve tıbbı konu edinen alanlarda bilimsel içerikli çalışmaları yayınlar.
Dergi sadece elektronik ortamda yazı kabul etmektedir.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Eğer yazıda daha önce başka bir yerde (basılı/elektronik ortam) yayınlanmış alıntı, tablo, resim, çizim vb varsa, yazar bunlara ait yayın hakkını elinde bulunduran kişi veya kurumlardan yazılı izin almalı ve yazının içinde bu durum bildirilmelidir. Herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuş ve özetleri yayınlanmış çalışmalar, yazıda bu durumun belirtilmesi şartı ile kabul edilir.
Makale bilimsel değerlendirmeye alındıktan sonra başvuruda belirtilen yazar isim sırası esas alınır. Bu aşamadan sonra oluşabilecek değişiklikler, ancak yazıda katkısı bulunan bütün yazarların yazılı açıklamaları ve izinleri ile yapılabilir.
Gönderilen yazılar ‘yazım kuralları’na uygun ise; editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirildikten ve gerek görüldüğünde istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra Editör Kurulu’nun onayı ile yayınlanır.
Makale başvurusu ve yayımlanması süreci için hiçbir işlem ücreti alınmaz.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Yayın Etiği Komitesinin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” belgelerini takip etmektedir. (https://publicationethics.org)
YAZIM DİLİ
Derginin yazım dili Latin harfleri ile Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe yazılarda Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü ve ilgili tıbbi bölümlere ait terimler sözlüğü temel alınmalıdır. Gönderilen yazılardaki yazım ve dilbilgisi hataları, metnin içeriğine dokunmadan Yayın Kurulu tarafından düzeltilmektedir. İngilizce metinlerin İngilizce dil yeterliği olan (İngilizce eğitim veren fakülte bilim dalları, yeminli tercüman vb.) dil kontrolü ve düzeltildiğine dair sertifika verebilecek kurum ve kuruluşdan yazılı belge eklemesi zorunludur.
BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK
Yazıların bilimsel ve etik kurallara uygunluğu, tüm sonuçları ile birlikte bütün yazarların sorumluluğundadır.
Dergiye başvururken sorumlu yazar tarafından Yayın Hakkı Devir Formu ve makalede katkısı bulunan tüm yazarlar tarafından Yazar Katkı Formu imzalanır. Kabul edilen makaleler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır. Reddedilen makaleler için tüm haklar iade edilir.
Bilimsel sorumluluk
Yazıda ismi bulunan tüm yazarların gönderilen makalede akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Yazar olarak belirlenen isim aşağıdaki özelliklerden en az birine sahip olmalı, yazının son halini kabul ettiğini beyan etmelidir.
• Araştırma ve/veya makalenin hipotezini veya fikrini oluşturmak
• Sonuçlara ulaşılmasını sağlayacak yöntemi tasarlamak
• Araştırmanın/çalışmanın yürütülmesini organize etmek, ilerlemesini gözetmek ve sorumluluğunu almak
• Hastaların takibi, ilgili biyolojik materyallerin toplanması, verilerin düzenlenmesi ve raporlanması, deneylerin yapılması için sorumluluk almak
• Bulguların mantıklı bir şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılmasında sorumluluk almak
• Çalışma için gerekli kaynak taramasında sorumluluk almak
• Çalışmanın tamamının ya da önemli bölümlerinin yazılmasında sorumluluk almak
• Çalışmanın teslim edilmesinden önce, dil ve yazınsal düzeltmelerden bağımsız olarak bilimsel anlamda çalışmayı yeniden değerlendirmek
• Çalışma için gerekli personel, mekân, finansal kaynak ve araç gereçleri sağlamak
• Biyolojik materyaller, sevk edilen hastalarla ilgili sorumluluk almak
Etik Sorumluluk
-İnsan üzerinde yapılan tüm çalışmalar, Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/index.html) uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
-Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise çalışmalar, hayvan haklarının Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (http://www.nap.edu/catalog/5140.html) prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
-Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.Yazarın Etik Kurul Kararını gösteren belgenin bir örneğini sisteme yüklemesi zorunludur. Etik kurul kararı olmayan bir epidemiyolojik çalışma değerlendirme sürecine alınmadan ret edilir.
-Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
-Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
-Etik kurul izni gerekip gerekmediğine karar verilemeyen, olgu bazlı karar verilmesi gereken araştırma içeriği durumlarında ilgili Etik Kurul’dan etik izne gerek yoktur belgesinin alınması gerekmektedir.
-Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğuna (konsültan, diğer anlaşmalar) dair bilgiye makale Bilgi bölümünde yer verilmesi gereklidir.
Etik Kurul İzni Hakkında
Ulakbim TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmektedir. Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanızla birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise bu durumu belirten beyan formunu imzalamanız ve ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.
Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır

Makalenizde kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Etik Kurul İzni Gerektiren ve Yayına Kabul Edilen Çalışmalar
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

İNTİHAL KONTROLÜ
Lokman Hekim Dergisi intihal kontrolü için iThenticate tespit sistemini kullanılır (benzerlik oranı ≤%15) ve intihal olasılığı olan makaleleri yayınlamaz.
Başvuru Değerlendirme Süreci
Lokman Hekim dergisine değerlendirilmek üzere gönderilen yazılar ön kontrol aşamasında Editör tarafından değerlendirilir. Bu aşamada editör tarafından yazının yazım kurallarına uygunluğunu, bilimsel yönden orjinalliği ve önceliği değerlendirir. Editör tarafından ön kontrolde uygun bulunmayan yazılar ret edilir. Ön kontrolde hakem değerlendirilmesine alınması planlanan yazılar için en az iki hakem ile çift kör peer review (Double blind peer review) ile değerlendirme süreci yürütülür. Hakem değerlendirmesi süreci sonrasında yazının kabul ya da ret edilmesine karar verilir. Makalenin aşamalarını yazar dergi sayfasından takip edebilir. https://dergipark.org.tr/en/pub/mutftd
Materyal Sorumluluk Reddi
Dergimizde yayınlanan tüm makalelerdeki görüşler ve raporlar yazar(lar)ın görüşüdür ve Editör ya da Yayın Kurulu’nun görüşü değildir; Editör ve Yayın Kurulu bu yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Yazıların yönteminde belirtilen paket programların sorumluluğu yazarlara ait olup, editör ve yayın kurulu sorumluluk kabul etmemektedir. Gönderilen yazılar ‘yazım kuralları’na uygun ise; editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirildikten ve gerek görüldüğünde istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanır.
YAYIN HAKKI
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak ulaşabileceği anlamına gelen açık erişimli bir dergidir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/)
Bu lisans, yayımlanan eseri, ticari olmayan amaçlarla kullanmalarına, çoğaltmalarına, yaymalarına veya görüntülemelerine izin verir. Eserinizden alıntı yapılırken sizin eserinize atıfta bulunmak zorunda olmasına rağmen, ortaya çıkan eserlerini aynı şartlar ile lisanslamak zorunda değildir.
Dergiye başvururken makaleler için sorumlu yazar tarafından telif hakkı devir formu imzalanır. Kabul edilen makaleler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır. Reddedilen makaleler için tüm haklar iade edilir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Dergisi’nde yayınlanan makaleler yazarları tarafından farklı yayın ortamlarında ticari amaç dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın değerlendirilebilir. Bu durumda derginin kaynak gösterilmesi bilim/yayın etiği açısından uygun bir davranış olacaktır. Yazarlar makale başvurusu sırasında Yayın hakkı devir formunu doldumak zorundadır. "http://dergipark.gov.tr/mutftd/page/6227"
Düzeltme
Okuyucu yayınlanmış bir makaleden doğru, eksiksiz ve atıfta bulunulabileceği bekler. Makaleler yayınlanır yayınlanmaz okunabilineceği ve atıf alabileceği için, sonraki değişiklikler potansiyel olarak önceki sürümü okuyan ve alıntı yapanları etkileyebilir.
Ancak Lokman Hekim Dergisinde yer alan bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulunması durumunda makalede düzeltme zorunluluğu oluşur.
Yazar olarak makalenizde bir düzeltmenin gerekli olduğuna inanıyorsanız gerekçeli yazı ile editöre başvurmalısınız. Ayrıca okuyucuların bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulmaları durumunda bize bildirmeleri önemlidir.
Bildirim alındıktan sonra editör kurulu yayın hakkında karar verilir. Bildirimden sonraki ilk sayıda gerekli düzeltmeler düzeltme başlığı ile yayınlanır. Düzeltme bildirimi yapıldıktan sonra esas metine link verilir.
Eğer makalede bulguların güvenilir olmadığına dair bir kanıt varsa, haksız yazarlık ve intihal içeriyorsa, başka bir yerde izin almadan yayınlanmışsa makale için yayından kaldırma işlemi uygulanır.
YAZIM KURALLARI
Dergi sadece elektronik başvuruları kabul etmektedir.
Başvurular http://dergipark.gov.tr/mutftd adresine elektronik ortamda yapılmalıdır.
Yazılar PC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word XP veya üstü bir versiyon programı kullanılarak yazılmalıdır. Bütün yazılar; 1.) Çalışmanın adı 2) Özet, 3) İngilizce Özet (İngilizce yazılarda Türkçe özet) ve Anahtar Kelimeler, 4) Ana metin 5) Kaynaklar, 6) Tablolar ve/veya Şekiller, 7) Alt Yazılar olarak dizilmelidir. İlk sayfa ‘1’ numara olacak şekilde, tüm sayfalar sırayla numaralandırılmalıdır. Kapak Sayfası ayrıca yüklenmelidir.
Dergimiz kaynak olarak tercih edildiğinde adının  "Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi" yazılması önemlidir.
KAPAK SAYFASI
Kapak sayfasında; 1) Çalışmanın adı 2) Kısa adı (adı 5 kelimeden az ise gerekli değildir), 3) İngilizce adı 4) Tüm yazarların açık ad ve soyadları ile unvanları ve çalıştıkları kurumlar, 5) İletişim kurulacak yazarın adı ve soyadı, sabit ve cep telefonu numarası, elektronik posta adresi, 6) Çalışmada alınan tüm maddi destekler; çeviri, istatistik, çizim vb konularda alınan teknik destek; editöryal değerlendirme, veri toplama gibi durumlarda teşekkür yazısı, 7) Çalışmanın kategorisi (araştırma, derleme vb) 8) Çalışma daha önce herhangi bir kongrede sunulmuş ise kongre adı, zamanı ve yeri, ya da herhangi bir yerde sunulmadığına dair bilgi, 9) Çıkar çatışması 10) Tüm yazarların ORCİD numarası yazılmalıdır.
Dergi ana sayfasında yer alan kapak sayfası dosyasının başvuru sırasında doldurulması önemlidir.
ÖZETLER ve ANAHTAR KELİMELER
Özetlerin en az 150, en fazla 250 kelime olması önerilir. Araştırma makalelerinde özetler amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Derleme türü makalelerde bu şekilde bir bölümleme yapılmayabilir.
Anahtar kelimeler 2-6 adet, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. İngilizce anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun olarak verilmelidir (Bkz: www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Türkçe anahtar kelimeler için MeSH (Medical Subject Headings) terimlerinin, Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizini olan Türkiye Bilim terimleri’nin kullanılması önerilir. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.bilimterimleri.com adresini ziyaret ediniz.
ANA METİN
Dikkat!! Tüm makaleler için; ana metin içerisinde yazarların kimlik bilgileri ve kurumlarını belirtecek bir bilgi yer almamalıdır. 
Araştırma Yazıları
Ana metin giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma (ve istenirse sonuç ve öneriler) alt bölümlerine ayrılmalıdır. Ana metin, tablolar, şekiller ve kaynaklar hariç 4000 kelime ile sınırlandırılmalıdır. Kaynak sayısı en fazla 40 olmalıdır. Kaynaklar, şekil, resim, fotoğraf, tablo, ve grafikler yazı içerisindeki geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Metin içinde kısaltmalardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Kısaltmalar, kısaltılacak kelimenin yazıda ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Cümle başlarında kısaltma kullanılmamalıdır. Araştırmada kullanılan kaynaklar ve materyaller için gerekli izinler alınmalıdır.
Derleme
Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır. Ana metin, tablolar, şekiller ve kaynaklar hariç 4000 kelime ile sınırlandırılmalıdır. Kaynak sayısı en fazla 60 olmalıdır. Yazıda kullanılan şekil, resim gibi kaynaklar ve materyaller için gerekli izinler alınmalıdır
Biyografiler, tarihi değeri olan tıbbi ve bilimsel kitapların tanıtımı, kurum tanıtımları, hastalık tarihçeleri, tıp temalı sanat eserleri ve tıbbi objelerin tanıtımı ve benzeri çalışmalar girmektedir. Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır.
Monografi, Tıp tarihi açısından önemli bir yer, bir eser, bir yazar, bir olay veya bilimsel bir alana ait sorunun özel bir görüşle veya bakış açısıyla değerlendirilebileceği çalışmalardır. Bu tür yazılarda bölümlemeler yazarların tercihine bırakılmıştır.
Editöre Mektup
Editöre mektupların 750 kelimeyi, kaynak sayısının ise 5’i geçmemesi önerilir.
Folklorik Metot ve Ürün Tanıtımı
Tıp tarihine özgü folklorik uygulama ve ürün tanıtımlarının 1500 kelimeyi geçmemesi önerilir.
Kitap Tanıtım ve İncelemesi
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisinin alanıyla ilgili tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları gibi konularda yazılan kitapların tanıtım ve incelemelerini yayınlar.
Kitap tanıtımının eleştirel olarak değerlendirmesi yapılırken kitapta yer alan fikirlerle aynı görüşte olunabilir veya karşı çıkılabilir. Yazı içinde kitabın ileri sürdüğü fikirler, bilgiler, yargılarla ilgili eksiklikler, yanlışlar belirtilebilir.
Kitap tanıtımı ve incelemesi yazımında genel yapı olarak giriş, kitabın özeti, eleştirel tartışma ve sonuç bölümleri bulunmalıdır.
Kitabın tanıtım bilgilerinde tanıtım veya incelemesi yapılan eserin adı, yazarı, yayımlandığı şehir ve yayınevi, yayım yılı, kaç sayfa olduğu ve ISBN numarası yazılmalıdır.
Tanıtım veya incelemenin yapıldığı eserin kapak sayfası bulunmalı, esere ait bilgilerin üzerinde yer almalıdır.
KAYNAKLAR
Kaynaklar ana metinde görünüş sırasına göre numaralandırılmalı ve cümle sonunda noktalama işaretinden hemen sonra (boşluk bırakmaksızın) ‘Üst Simge’ olarak belirtilmelidir (örnek: xxx1).
Ardışık olmayan kaynak numaraları araya virgül koyarak yazılırken, ardışık gelen kaynak numaraları tek tek değil, araya çizgi konularak belirtilmelidir (örnek: xxx2, 4; xxx1-3 veya xxx2, 4, 6-9).
Kaynakların yazım şekli International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) standartlarına uygun olmalıdır (http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html).
Yazarların önce soyadları açık olarak, daha sonra da ilk adlarının sadece baş harfleri yazılmalıdır. Yazının adını takiben, yayınlayan derginin uluslararası kısaltması eklenmelidir. Sonrasında öncelikle yazının yayım yılı, derginin cilt ve sayı numarası yazılmalı, son olarak da sayfa numaraları eklenmelidir. Baskıda olan kaynaklar dergi adından sonra parantez içinde ‘baskıda’ veya ‘in press’ şeklinde belirtilmelidir.
Standart Makale
Üç ve daha az yazarlı makaleler
Üç ve daha az yazarlı makalelerde tüm yazarların adı yazılmalıdır. Örnek:
Halpern SD, Ubel PA, Caplan AL. Solid-organ transplantation in HIV-infected patients. N Engl J Med 2002;347(1):284-7.
Dört ve daha fazla yazarlı makaleler
Dört ve daha fazla yazarlı makalelerde, ilk isimden sonrası ‘ve ark’ veya ‘et al.’ Şeklinde belirtilmelidir.
Örnek:
Rose ME, et al. Regulation of interstitial excitatory amino acid concentrations after cortical contusion injury. Brain Res 2002;935(1-2):40-6.
Yazar olarak bir organizasyon varsa
Örnek:
Diabetes Prevention Program Research Group. Hypertension, insulin, and proinsulin in participants with impaired glucose tolerance. Hypertension 2002;40(5):679-86.
Hem yazar hem de organizasyon varsa
Örnek:
Vallancien G, Emberton M, Harving N, van Moorselaar RJ; Alf-One Study Group. Sexual dysfunction in 1,274 European men suffering from lower urinary tract symptoms. J Urol 2003;169(6):2257-61.
Dergi eki (supplement)
Eğer yazı derginin ekinde (supplement) çıkmışsa, bu durum derginin cilt numarasının hemen yanına eklenmelidir.
Örnek:
Geraud G, Spierings EL, Keywood C. Tolerability and safety of frovatriptan with short- and long-term use for treatment of migraine and in comparison with sumatriptan. Headache 2002;42(Suppl 2):93-9.
Kitap
Kitabın tamamı bildirilecekse

Örnek:
Breedlove GK, Schorfheide AM. Adolescent pregnancy. 2nd ed. Wieczorek RR, editor. White Plains (NY): March of Dimes Education Services; 2001.
Kitapta bir bölüm bildirilecekse
Örnek:
Meltzer PS, Kallioniemi A, Trent JM. Chromosome alterations in human solid tumors. In: Vogelstein B, Kinzler KW, editors. The genetic basis of human cancer. New York: McGraw-Hill; 2002. pp:93-113.
Kongre Bildirileri
Örnek:
Harnden P, Joffe JK, Jones WG, editors. Germ cell tumours V. Proceedings of the 5th Germ Cell Tumour Conference; 2001;Sep 13-15; Leeds, UK. New York: Springer; 2002.
Gazete Haberi
Örnek:
Tynan T. Medical improvements lower homicide rate: study sees drop in assault rate. The Washington Post 2002;Aug 12;Sect.A:2(col. 4).
Elektronik Dergide Yazı
Örnek:
Abood S. Quality improvement initiative in nursing homes: the ANA acts in an advisory role. Am J Nurs [Internet] 2002; Jun [cited 2002 Aug 12];102(6):[about 1 p.]. Available from: http://www.nursingworld.org/ AJN/2002/june/Wawatch.htmArticle
Web Sayfası
Örnek:
Cancer-Pain.org [Internet]. New York: Association of Cancer Online Resources, Inc.; c2000-01 [updated 2002 May 16; cited 2002 Jul 9]. Available from:http://www.cancer-pain.org/.
Resmi Gazete
Örnek:
TC Resmi Gazete (1978) Şeker Tayini. 29 Temmuz 1978. Sayı: 16361. Başbakanlık Basımevi. Ankara.
ŞEKİL, RESİM, FOTOĞRAF, TABLO VE GRAFİKLER
Yazıda geçen tüm şekil, grafik, resim, fotoğraf ve tablolar ana metin içinde geçtiği cümlenin sonunda, parantez içinde ve italik olarak belirtilmelidir. Grafik, resim ve fotoğraflar metinde şekil olarak ifade edilmelidir.
Örnek: (Şekil 1)
Tüm eklerin açıklamaları yazının en sonuna (alt yazılar bölümünde) eklenmelidir. Şekil, resim ve/veya fotoğraflar sisteme sadece jpeg dosyası olarak (çözünürlüğü en az 300 dpi boyutunda) yüklenmelidir. Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, fotoğrafın hemen altında açıklanmalıdır.
ALT YAZILAR
Alt yazılar iki satır aralıklı olarak bir sayfaya yazılmalıdır. Mikroskobik resimlerde büyütme oranları ve tekniği verilmelidir.
GİZLİLİK BEYANI
Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.



Etik İlkeler
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları konusunda yapılan “araştırma, derleme, kaynak içeren editöre mektup, editöryal yorum ve tartışma ile folklorik metot ve ürün tanıtımı” gibi bilimsel içerikli çalışmalarını yayınlayan bir dergidir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’ne gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik süreciyle değerlendirilmekte ve ücretsiz erişimle elektronik olarak yayımlanmaktadır. Aşağıda yazarların, dergi editörünün, hakemlerin ve yayıncının etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri yer almaktadır. Ayrıca Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde intihal ve etik dışı davranışlar olarak kabul edilen durumlara ilişkin bilgi verilmiştir.
Yazar(lar)
• Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’ne gönderilen makalelerin, tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları konusunda özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
• Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
• Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmeli ve Telif Hakkı Devir Formu doldurulmalıdır.
• Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
• Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
• Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri editörler kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenmektedir. Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri/kullanılan kaynakları editör tarafından istendiğinde sunulması için saklamak ile yükümlüdür.
• Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için işbirliği kurmalıdırlar.
Hakemler
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere dergi yönetim sisteminden iletilmektedir. Hakemlerin, değerlendirdikleri makalenin tıp tarih, halk bilimi, tıbbi sosyoloji ve folklorik tıp uygulamaları alanlarına katkısı ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ve bu kararlarına ilişkin gerekçelerini içeren bir form doldurmaları gerekmektedir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nin hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:
• Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
• Hakemlerden çıkar çatışmaları bulunmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenmektedir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğini yapmayı reddetmelidirler.
• Hakemler makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidirler.
• Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
• Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.
Editör
Editör dergide basılan tüm makalelerden sorumludur. Editörün etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Genel Sorumluluklar
• Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
• Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
Okuyucularla İlişkiler
• Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (düzeltme, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
• Editörün yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Hakemlerle İlişkiler
• Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
• Editör, hakemlerin bir makaleyi değerlendirmeden önce makaleye ilişkin çıkar çatışmaları bulunmadığını belirtmelerini talep etmekle yükümlüdür.
• Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
• Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
• Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
• Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
• Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
• Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.
Yazarlarla İlişkiler
• Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
• Editör dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
• Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
• Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.
Editörler Kurulu ile İlişkiler
• Editör, yeni editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
• Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
• Editör, editörler kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri editörler kuruluna seçmelidir.
• Editör, editörler kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir
- Derginin gelişimini desteklemek
- Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak
- Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek
- Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek
İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %15’dir ve altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.
Ancak başkasına ait bir makale, kitap, gazete gibi herhangi bir yazının, çalışmanın bir bölümü, tümüyle ya da kısmen -kaynak belirtmeksizin kopya edildiğine ya da herhangi bir çalışmadaki düşünce ve de görüşlerin dilsel ve yapısal anlatımını değiştirerek kullanıldığına dair kanaat oluşması halinde benzerlik oranı düşük olsa bile düzeltme talep edilebilir ya da red edilebilir.
Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:
• Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
• Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
• Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
• Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
• Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
• Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.
Başvuru Değerlendirme Süreci
Lokman Hekim dergisine değerlendirilmek üzere gönderilen yazılar ön kontrol aşamasında Editör tarafından değerlendirilir. Bu aşamada editör tarafından yazının yazım kurallarına uygunluğunu, bilimsel yönden orjinalliği ve önceliği değerlendirir. Editör tarafından ön kontrolde uygun bulunmayan yazılar ret edilir. Ön kontrolde hakem değerlendirilmesine alınması planlanan yazılar için en az iki hakem ile çift kör peer review (Double blind peer review) değerlendirme süreci yürütülür. Hakem değerlendirmesi süreci sonrasında yazının kabul ya da ret edilmesine karar verilir. Makalenin aşamalarını yazar dergi sayfasından takip edebilir. https://dergipark.org.tr/en/pub/mutftd
Yazıların ön değerlendirmesinin yapıldığı ortalama süre: 15 gün
Yazıların gözden geçirildiği ortalama süre 60 gün
Makalenin yayınlandığı ortalama süre 90 gün
Materyal Sorumluluk Reddi
Dergimizde yayınlanan tüm makalelerdeki görüşler ve raporlar yazar(lar)ın görüşüdür ve Editör ya da Yayın Kurulu’nun görüşü değildir; Editör ve Yayın Kurulu bu yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Yazıların yönteminde belirtilen paket programların sorumluluğu yazarlara ait olup, editör ve yayın kurulu sorumluluk kabul etmemektedir. Gönderilen yazılar ‘yazım kuralları’na uygun ise; editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirildikten ve gerek görüldüğünde istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra yayınlanır.
YAYIN HAKKI
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak ulaşabileceği anlamına gelen açık erişimli bir dergidir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/)
Bu lisans, yayımlanan eseri, ticari olmayan amaçlarla kullanmalarına, çoğaltmalarına, yaymalarına veya görüntülemelerine izin verir. Eserinizden alıntı yapılırken sizin eserinize atıfta bulunmak zorunda olmasına rağmen, ortaya çıkan eserlerini aynı şartlar ile lisanslamak zorunda değildir.
Dergiye başvururken makaleler için sorumlu yazar tarafından telif hakkı devir formu imzalanır. Kabul edilen makaleler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde CCBY-NC lisansı altında yayımlanır. Reddedilen makaleler için tüm haklar iade edilir.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Dergisi’nde yayınlanan makaleler yazarları tarafından farklı yayın ortamlarında ticari amaç dışında hiçbir kısıtlama olmaksızın değerlendirilebilir. Bu durumda derginin kaynak gösterilmesi bilim/yayın etiği açısından uygun bir davranış olacaktır. Yazarlar makale başvurusu sırasında Yayın hakkı devir formunu doldurmak zorundadır. "http://dergipark.gov.tr/mutftd/page/6227"
Düzeltme
Okuyucu yayınlanmış bir makaleden doğru, eksiksiz ve atıfta bulunulabileceği bekler. Makaleler yayınlanır yayınlanmaz okunabilineceği ve atıf alabileceği için, sonraki değişiklikler potansiyel olarak önceki sürümü okuyan ve alıntı yapanları etkileyebilir.
Ancak Lokman Hekim Dergisinde yer alan bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulunması durumunda makalede düzeltme zorunluluğu oluşur.
Yazar olarak makalenizde bir düzeltmenin gerekli olduğuna inanıyorsanız gerekçeli yazı ile editöre başvurmalısınız. Ayrıca okuyucuların bir makalede sunulan verilerin veya bilgilerin yorumlanmasını etkileyebilecek hatalar bulmaları durumunda bize bildirmeleri önemlidir.
Bildirim alındıktan sonra editör kurulu yayın hakkında karar verilir. Bildirimden sonraki ilk sayıda gerekli düzeltmeler düzeltme başlığı ile yayınlanır. Düzeltme bildirimi yapıldıktan sonra esas metine link verilir.
Eğer makalede bulguların güvenilir olmadığına dair bir kanıt varsa, haksız yazarlık ve intihal içeriyorsa, başka bir yerde izin almadan yayınlanmışsa makale için yayından kaldırma işlemi uygulanır

Makale başvurusu ve yayımlanması süreci için hiçbir işlem ücreti alınmaz.

Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin