Sayı: 67, 1.12.2021

Yıl: 2021

DİL VE EDEBİYAT

Araştırma Makalesi

6. MOLLÂ CÂMÎ’NİN YÛSUF U ZÜLEYHÂ MESNEVİSİNDE DÂRİYYE

Araştırma Makalesi

7. ZAMANIN OLUMSUZU OLABİLİR Mİ?

Araştırma Makalesi

13. A FRAME OF HOPELESSNESS IN ENGLISH MODERNIST POETRY

FELSEFE, PSİKOLOJİ VE SOSYOLOJİ

TARİH, BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ

Araştırma Makalesi

23. MUZAFFERÎLER TARİHİNDE ŞAH ŞÜCA (1358-1384)

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Prof. Dr. Korkmaz MERAL Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 0000-0003-4301-3437
Arkeoloji, Arkaik Dönem Arkeolojisi, Helenistik Dönem Arkeolojisi, Kentsel Arkeoloji, Klasik Dönem Arkeolojisi, Yunan ve Roma Dönemi Arkeolojisi
Beşeri Coğrafya, Beşeri Coğrafyada Kent , Ekoloji, Sürdürülebilirlik ve Enerji, Ekonomik Coğrafya, Kırsal ve Bölgesel Coğrafya, Kültür Coğrafyası, Nüfus Coğrafyası, Siyasi Coğrafya, Türkiye Beşeri Coğrafyası, Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Yerleşme Coğrafyası
Arkeoloji, Arkaik Dönem Arkeolojisi, Helenistik Dönem Arkeolojisi, Klasik Dönem Arkeolojisi, Yunan ve Roma Dönemi Arkeolojisi
Doç. Dr. Mevlüt YÜKSEL ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Türk Siyasal Hayatı, Ortadoğu Çalışmaları, Türk Dış Politikası, Çağdaş Asya Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi İsmail AVCU ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-8320-920X
Dil Çalışmaları, İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Modern ve Postmodern Edebiyat, Göçmen Kültürü Çalışmaları, Postkolonyal Çalışmalar
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Doç. Dr. Merve KARABULUT Atatürk Üniversitesi
Alman Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Cansu GÜR Atatürk Üniversitesi 0000-0002-2213-8743
Dilbilim
Dr. Öğr. Üyesi Hayati ÖNCEL ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ARAP DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ, ARAP DİLİ VE EDEBİYATI PR.
Hint Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Doç. Dr. Berna KAVAZ KINDIĞILI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ
Arkeolojide Seramik, Yunan ve Roma Dönemi Arkeolojisi
Dr. Ömer KOÇAK Atatürk Üniversitesi
Eğitim
Beşeri Coğrafya, Beşeri Coğrafyada Kent , Ekoloji, Sürdürülebilirlik ve Enerji, Ekonomik Coğrafya, Kalkınma Coğrafyası, Kültür Coğrafyası, Nüfus Coğrafyası, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Türkiye Beşeri Coğrafyası, Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Yerleşme Coğrafyası, Beşeri Coğrafya (Diğer), Turizm
Doç. Dr. Esra YAVUZ ACAR NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ 0000-0001-5798-5232
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Fars Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Dr. Öğr. Üyesi Emine AYDOĞAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Etik, Metafizik, 21. Yüzyıl Felsefesi, Modern Felsefe
Fransız Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba AYGAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Çağdaş Tiyatro Çalışmaları
Yrd. Doç. Dr. Meva DEMİR KAYA Atatürk Üniversitesi
Gelişim Psikolojisi
Rus Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Arş. Gör. Muhammet Emin DOĞAN Atatürk Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi İsmail ÖZ Atatürk Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim Etem ÇAKIR Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 0000-0003-0676-9374
Osmanlı İktisat Tarihi, Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti, Osmanlı Merkez Teşkilatı, Osmanlı Sosyoekonomik Tarihi, Osmanlı Toplumu, İslam Tarihi, Yeniçağ Balkan Tarihi, Yeniçağ Kent Tarihi
Doç. Dr. Ahmet TOPAL ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Türk Dili ve Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı
Doç. Sevda ÖNAL KILIÇ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Türk Dili ve Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı
Doç. Dr. Hüsna KOTAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Dil Çalışmaları

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi'nde yer alan yayınlar, kuramsal ve yöntemsel açıdan Sosyal Bilimlere katkı sağlayacak ve araştırmaların uluslararası düzeye erişmesine ortam hazırlayacaktır. Bu süreçte dergimiz, Sosyal Bilimlere yönelik araştırmalara yeni bakış açıları ve yaklaşımlar kazandırmayı hedeflemektedir.


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, bilimsel ölçütlerde hazırlanan Sosyal Bilimler ile ilgili çalışma ve araştırmaları yayımlar.



ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
EDEBİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ YAYIN İLKELERİ


I. Dergi İlkeleri


1. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, bilimsel ölçütlerde hazırlanan Sosyal Bilimler ile ilgili çalışma ve araştırmaları yayımlar. Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde yer alan yayınlar, kuramsal ve yöntemsel açıdan Sosyal Bilimlere katkı sağlayacak ve araştırmaların uluslararası düzeye erişmesine ortam hazırlayacaktır. Bu süreçte dergimiz, Sosyal Bilimlere yönelik araştırmalara yeni bakış açıları ve yaklaşımlar kazandırmayı hedeflemektedir.


2. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Makaleler tam metin hâlinde DergiPark web sayfasından (http://dergipark.gov.tr/atauniefd ) ücretsiz okunabilir.


3. Dergiye gönderilen yazılarda daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olma şartı aranır. Yayımlanmak üzere gönderilen yazı daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiri ise bu durumdan dergi editörlüğü haberdar edilmelidir. Bu ve buna benzer yazılar, yayın kurulunun vereceği karar doğrultusunda işlem görür. Her sayıda derleme, çeviri ve kitap tanıtımına da yer verilebilir.


4. Derginin yazım dili Türkiye Türkçesidir. Ancak, Latin harfleriyle yazılmak kaydıyla öteki Türk lehçelerinde ve dünyaca yaygınlığı kabul edilen diğer dillerde de yazı yayımlanabilir.


5. Gönderilen yazılar önce yayın kurulunca dergi yayın ilkelerine uygunluk açısından incelenir ve uygun bulunanlar, alanında eser ve çalışmalarıyla kabul görmüş iki hakeme gönderilir, Hakem raporlarından birinin olumlu diğerinin olumsuz olması halinde üçüncü hakeme gönderilir. Hakemlere yazar adı gönderilmez, yazarlara hakem adı açıklanmaz. Hakem raporları beş yıl süreyle saklanır. Yazarlar hakemlerin görüş ve önerileri doğrultusunda düzeltmeleri yaparlar. Yazılar, derginin web sayfası üzerinden elektronik başvuru kaydı oluşturulmalıdır. (Elektronik başvuru için bk. http://dergipark.gov.tr/atauniefd).


6. Yayımlanmasına karar verilen yazılar sıraya konulur, ancak editörlük, güncellik ve gereklilik gibi dergiciliğe bağlı nedenlerle sıralamada bazı değişiklikler yapabilir.


7. Yazıların bilim ve dil sorumluluğu yazarlara aittir. Yazar, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yayın organı olan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanmış yazısının telif hakkını Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne devretmiş olduğunu kabul eder.


8. Dergide yayımlanan yazıların tamamı veya bir kısmı yayıncının yazılı izni olmadan herhangi bir yolla çoğaltılamaz; bilgiler kaynak gösterilmek suretiyle alıntılanabilir.


9. Bir araştırma kurumu/kuruluşu tarafından desteklenen çalışmalarda, söz konusu kurumun/kuruluşun ve projenin adı, varsa, tarihi ve sayısı dipnotla belirtilmelidir.


10. Yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen makalelerde tez danışmanı, tez başlığı ve tez tipi dipnotla belirtilmelidir. Tezin künyesi Kaynakça’ya da eklenmelidir.


11. Yazıların gönderilmesinden yayımlanmasına kadar bütün süreçler elektronik ortamda yürütülür.


12. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, yayımlanmak üzere gönderilen ve yayına kabul edilen yazılarda editöryal düzeltmeler yapmak hakkına sahiptir.


II. Makale Yazım Kuralları


1. Makale MS Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Makale metninde yazılar 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Metin, Times New Roman yazı tipiyle 11 punto yazılmalı, satır aralığı 1 pt (tek) bırakılmalıdır. Kenar boşlukları (üst 5 cm, alt 5 cm, sol 4 cm, sağ 4 cm, cilt payı 0) şeklinde ayarlanmalıdır. Başlıklar 11 punto (bold) verilmelidir. Açıklama dipnotları 9 punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Paragraf girintileri ve aralıklar ise aşağıdaki şekilde oluşturulmalıdır:


Hizalama : İki Yana Yasla

Anahat Düzeyi : Gövde Metni

Girinti : Sol ve Sağ “0 cm”

Özel : İlk Satır “1.25 cm”

Aralık : Önce ve Sonra “6 nk”

Satır Aralığı : Tek “1 pt


2. Makalenin başına birisi makalenin yazıldığı dilde, diğeri İngilizce olmak üzere en fazla 150 sözcüklük özet eklenmelidir. Özetler 11 punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.


3. Makalenin konusuyla ilgili olarak gerek yazıldığı dilde, gerekse İngilizce olarak 3-5 arasında anahtar sözcük saptanmalıdır.


4. Makale, giriş bölümü ile başlamalı, bu bölüm yazının hipotezi, kapsamı ve amacı üzerinde durulmalı, [MOU2] ara ve alt başlıklarla desteklenebilecek gelişme bölümü veri, gözlem, görüş, yorum ve tartışmalarla desteklenmeli, sonuç bölümünde ise çalışmada varılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.


5. Makale İçi Başlıklar: Makalede, konunun işlenişine göre rakam-harf sistemi esas alınarak ana ve alt başlıklar oluşturulmalıdır.


6. Fotoğraf, harita ve tablolar: Metnin içinde kullanılan fotoğraf, plan ve tabloların sayfa [MOU3] yapısının dışına çıkılmaması hususunda dikkat edilmelidir. Bu tür belgeler baskı tekniğine uygun çözünürlükte olmalı ve birden fazla ise numaralandırılmalıdır.


7. Alıntı ve Göndermeler: Alıntılar tırnak içinde ve eğik (italik) yazılmalıdır. Alıntıların yanına APA tekniğiyle gönderme yapılmalıdır.


8. Kaynak göstermede dipnot tekniği değil, APA tekniği kullanılmalıdır. Alıntı ve göndermeler, metin içinde uygun yere parantez açılarak yazarın soyadı, alıntı ya da gönderme yapılan eserin yayın tarihi ve alıntının sayfa numarası belirtilmelidir (bk. III. Dipnot ve Kaynakça Kuralları). Dipnot kullanımı ise sadece sınırlı sayıdaki açıklamalar için olmalı ve numaralandırılmalıdır.


9. Zorunlu hâller dışında makalelerin yazımında mutlaka Türk Dil Kurumunun güncel Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.



III. Dipnot ve Kaynakça Kuralları


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde kullanılan kaynakça, künye düzeni, gönderme ve alıntı ile ilgili kurallar, APA (American Psychological Association-“Amerikan Psikoloji Derneği”) kuralları ve üniversitemizin “Bilimsel Yayınlar Kaynaklar Gösterme İlkeleri” temel alınarak hazırlanmıştır. Bu belgede yer almayan durumlarla ilgili olarak APA’nın Publication Manual of the American Psychological Association başlıklı yayının yedinci basımı [MOU4] veya APA’nın web sitesi (http://www.apastyle.org) kullanılabilir.


a) Genel Kurallar


1. Yazar sayısı altıdan fazlaysa, ilk altı yazarın adları künyede verilir, altıncı yazardan sonra (vd.) “ve diğerleri” ifadesi kullanılır. Yazarların ad ve soyadları açıkça belirtilir, kısaltma kullanılmaz. Çok yazarlı yayınlarda her bir yazarın ad ve soyadından sonra noktalı virgül (;) getirilerek yazarlar birbirinden ayrılır. (bk. Kaynakça Gösterimi 1.2.).


2. Yayına hazırlayan kişinin adından sonra hazırlayan(lar) yerine (Haz.), editör(ler) yerine ise (Ed.) kısaltması kullanılır.


3. Dergi ve kitap adları kısaltılmadan eğik (italik) olarak yazılır.


4. Bildiri kitapları kitap gibi, bildiri kitabından alınan bir bildiri de kitap bölümü gibi belirtilir.


5. Danışma kaynaklarının (ansiklopedi, sözlük, biyografi vb.) belli bir kısmından yararlanılan bilgi, kitap içinde bir bölüm gibi aktarılır.


6. Danışma kaynaklarında maddelerin yazarı belli değilse, madde adından giriş yapılır.


7. Tezlerde tezin adından sonra yüksek lisans tezi, doktora tezi ya da sanatta yeterlilik tezi ifadeleri kullanılır. Derecenin verildiği üniversitenin adı ve yeri yazılır. Tezin basılıp basılmadığı belirtilir.


8. Yasa ve yönetmeliklerde künye girişi yasanın adından yapılır. Yasanın adından sonra ayraç içinde yasanın kabul tarihi (sadece yıl olarak), künye sonunda ise yasanın yayınlandığı derginin tarihi (gün, ay, yıl olarak) belirtilir.


9. Elektronik kaynaklarda temel bilgilerin yanı sıra erişim tarihi ve erişim adresi bilgileri de verilir.


10. E-kaynaklarda son güncelleme tarihi yayın tarihi olarak alınır.


11. Mektup, e-ileti, telefon görüşmesi gibi kişisel görüşmelerin kaynakçaya eklenmesi gerekmez, görüşmelere metin içinde gönderme yapılır.


b) Dipnot ve Kaynakça Gösterimi


1. Kitapta Gösterim


1.1. Kitap – Tek Yazarlı ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazarın Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Caferoğlu, Ahmet. (1993). Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü. İstanbul: Enderun Kitabevi Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Caferoğlu, 1993: s. 50)


Uyarı: Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla yayını var ise kaynakça ve dipnot gösterimi aşağıdaki şekilde olmalıdır:


Kaynakça Gösterimi:


Caferoğlu, Ahmet. (1995/1). Anadolu İlleri Ağızlarından Derlemeler. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.


Caferoğlu, Ahmet. (1995/2). Doğu İllerimiz Ağızlarından Toplamalar. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Caferoğlu, 1995/1: s. 56), (Caferoğlu, 1995/2: s. 68)


1.2. Kitap- Çok Yazarlı ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar, A.; Yazar, B.; Yazar, C.; Yazar, D.; Yazar, E.; Yazar, F. vd. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


İsen, Mustafa; Horata, Osman; Macit, Muhsin; Kılıç, Filiz; Aksoyak, İsmail Hakkı. (2005). Eski Türk Edebiyatı El Kitabı. Ankara: Grafiker Yayıncılık.


Dipnot Gösterimi:


İlk gönderme: (İsen, Horata, Macit, Kılıç ve Aksoyak, 2005: s. 57)


İkinci ve sonraki göndermeler: (İsen vd., 2005: s. 60)


1.3. Kitap Tüzelkişi Yazarlığı ise


Kaynakça Gösterimi:


Tüzelkişi. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Türk Dil Kurumu. (2005). Türkçe Sözlük (10. bs.). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Türk Dil Kurumu, 2005: s. 55)


1.4. Kitap Yazarı Yok ise


Kaynakça Gösterimi:


Kitap Adı. (Yayın Yılı). Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Kütüphaneciliğimiz Üzerine Görüşler. (1987). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.


Dipnot Gösterimi:


(Kütüphaneciliğimiz Üzerine Görüşler, 1987: s. 20)


1.5. Kitap Çeviri ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Kitap Adı. Adı Soyadı (Çev.). Yayın Yeri: Yayınevi. (Kaynak yapıtın yayın yılı).


Örnek:


Gabain, Annemarie Von. (1988). Eski Anadolu Türkçesi Grameri. Mehmet Akalın (Çev.). Ankara: TDK Yayınları (Orijinali 1941’de yayımlanmıştır).


Dipnot Gösterimi:


(Gabain, 1941/1988: s. 70)


1.6. Kitap İçinde Yayın (Bölüm ya da Makale) ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). “Yayın Adı”. Adı Soyadı (Haz./Ed.). Kitap Adı. (Yayının sayfa numaraları). Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Özkan, Nevzat. (2007). “Gagavuz Türkçesi”. Ahmet Bican Ercilasun (Ed.). Türk Lehçeleri Grameri. (s. 81-170). Ankara: Akçağ Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Özkan, 2007: s. 85)


2. Makale


2.1. Bilimsel Dergi Makalesi Tek Yazarlı ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). “Makale Adı”. Dergi Adı, Cilt (Sayı), sayfa numaraları.


Örnek:


Daşdemir, Muharrem. (2013). “Türkçede Miktar ve Sayı Sistemi”. Turkish Studies, Sayı: 8/13, s. 309-336.


Dipnot Gösterimi:


(Daşdemir, 2013: s. 320)


2.2. Bilimsel Dergi Makalesi Çok Yazarlı ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar, A.; Yazar, B.; Yazar, C.; Yazar, D.; Yazar, E.; Yazar, F., vd. (Yayın Yılı). “Makale Adı”. Dergi Adı, Cilt (Sayı), sayfa numaraları


Örnek:


Kurnaz, Cemal; Tatçı, Mustafa. (1997). “Ahmed Yesevî Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi”. Bilig, (4), s. 253-263.


Dipnot Gösterimi:


İlk gönderme: (Kurnaz, Tatçı, 1997: s. 258)


İkinci ve sonraki göndermeler: (Kurnaz vd., 1997: s. 258)


2.3. Magazin Makalesi Yazarı Belli ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Ay-Yıl). “Makale Adı”. Dergi Adı, Cilt (Sayı), sayfa numaraları.


Güllü, Canan. (Mart 2017). “Güçlü Ekonomi güçlü Toplumun Çimentosudur”. Popüler Yönetim, Sayı: 2, s. 6.


Dipnot Gösterimi:


(Güllü, 2017: s. 6)


2.4. Magazin Makalesi Yazarı Yok ise


Kaynakça Gösterimi:


“Makale Adı”. (Ay-Yıl). Dergi Adı, Cilt (Sayı), sayfa numaraları.


Örnek:


“Yerel Bilginin Küreselleştirilmesi”. (Nisan 2006). Focus, Sayı: 12, s. 14-17.


Dipnot Gösterimi:


(Yerel Bilginin Küreselleştirilmesi, 2006: s. 14)


2.5. Gazete Makalesi


Kaynakça Gösterimi:


Yazar soyadı, Adı. (Gün-Ay-Yıl). “Makale Adı”. Gazete Adı, sayfa numaraları.


Örnek:


Akyol, Taha. (28.02.2005). “Sosyal Bilim Ödülleri”. Milliyet, s. 21.


Dipnot Gösterimi:


(Akyol, 2005: s. 21)


3. Bildiri


3.1. Bildiri Yayımlanmış ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). “Bildiri Adı”. Editör (Ed.). Kitap Adı. (sayfa numaraları). Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Börekçi, Muhsine. (2004). “Türkçe Öğretimi Bakımından Çatı Kavramı”. V. Uluslararası Türk Dili Kurultayı Bildirileri I 20-26 Eylül 2004. (s. 487-500). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Börekçi, 2004: s. 489)


3.2. Bildiri Yayımlanmamış ise


Kaynakça Gösterimi:


Konuşmacı Soyadı, Adı. (Ay-yıl). “Bildiri Adı”. Toplantı Adı, Toplantı Yeri


Örnek:


Aydemir, Yaşar. (26-27 Mayıs 2000). “Bursalı İsmail Hakkı’nın Eserlerinden Hareketle Şiir Görüşü”, I. Uluslararası İsmail Hakkı Bersavî Sempozyumu, Bursa.


Dipnot Gösterimi:


(Aydemir, 2000)


4. Danışma Kaynakları Rapor ve Tez


4.1. Danışma Kaynakları Sözlük ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Yapıt Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Pala, İskender. (2009). Ansiklopedik Divan Şiiri. İstanbul: Kapı Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Pala, 2009: s. 26)


4.2. Danışma Kaynakları – Ansiklopedi Maddesi ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). “Madde Adı”. Yapıt Adı, Cilt (Sayı), sayfa numaraları. Yayın Yeri: Yayınevi.


Örnek:


Kutluer, İlhan. (1999). “İbn Tufeyl”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 20, s. 142-148. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.


Dipnot Gösterimi:


(Kutluer, 1999: s. 142-148)


4.3. Rapor ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Rapor Adı (Rapor No:). Yayın Yeri: Yayımlayan/Hazırlayan Kuruluş.


Örnek:


Gencel Bek, Mine. (1989). Mediscape Turkey 2000 (Rapor No: 2). Ankara: BAYAUM


Dipnot Gösterimi:


(Gencel Bek, 1989)


4.4. Tez ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Tez Adı. Yüksek Lisans/Doktora/Sanatta Yeterlilik Tezi, Üniversite Adı, Yer.


Örnek:


Meral, Korkmaz. (2003). İonia Bölgesi Aslanları. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.


Dipnot Gösterimi:


(Meral, 2003: s. 25)


5. Elektronik Kaynaklar


5.1. Elektronik Kaynak Makale ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Yayın Yılı). Makale Başlığı. Dergi Adı, Cilt, Sayı, sayfa numaraları. Erişim tarihi. Erişim adresi.


Örnek:


Akalın, Şükrü Haluk. (1998). “İnternetteki Türkoloji Dünyası”, Türk Dili, Sayı: 556, s. 52-69. (ET:01.04.2005). .


Dipnot Gösterimi:


(Akalın, 1998: s. 57)


5.2. Elektronik Kaynak Rapor ise


Kaynakça Gösterimi:


Yazar Soyadı, Adı. (Ay-Yıl). Rapor Adı (Rapor no). (Gün-Ay-Yıl) tarihinde http//ağ adresinden erişildi.


Örnek:


Devlet Planlama Teşkilatı. (Temmuz 2004). e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı: Değerlendirme Raporu (Rapor No: 2). 02 Nisan 2006 tarihinde http://212.175.33.22/kdep/raporKDEPHaziran2004.pdf. adresinden erişildi.


Dipnot Gösterimi:


(Devlet Planlama Teşkilatı, 2004)


5.3. Elektronik Kaynak Anonim Ağ Sayfası ise


Kaynakça Gösterimi:


Kaynağın Adı. Gün-Ay-Yıl tarihinde http://ağ adresinden erişildi.


Örnek:


Bilim Etiği ve Bilimde Sahtekârlık. 04 Nisan 2006 tarihinde http://www.aek.yildiz.edu.tr/bilim.htm adresinden erişildi.


Dipnot Gösterimi:


(Bilim Etiği ve Bilimde Sahtekârlık, 2006)

________________________________________
[MOU1]Burda paranteze gerek yok sanırım.
[MOU2]Bu bölümde … durulmalı
[MOU3]Plan harita olarak değiştirilecek sanırım
[MOU4]Yedinci basımı
[MOU5]Tezlerde

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (ISSN 2602-2788, E-ISSN 2717-7289), ilgili disiplinde kriterleri karşılayan özgün bilimsel makalelerin yayımlandığı uluslararası hakemli, akademik bir dergidir.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nin yayımcısının, editörlerinin, hakemlerin ve yazarların uyması gereken etik sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir. Bütün paydaşların bu etik ilkelere dikkat etmesi istenmektedir.

Yayımcının Sorumlulukları
1. Yayımcı, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi editörünün ve alan editörlerinin makale kabulünden yayıma kadar olan bütün süreçlerdeki kararlarında bağımsız hareket etmesini garanti eder.
2. Yayımcı veya dışardan herhangi bir fail editöryal bağımsızlığa aykırı bir talepte bulunamaz ve yayım sürecine müdahale edemez.
3. Yayımcı, Açık Erişim ilkesi doğrultusunda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanan tüm makalelere ücretsiz olarak erişim sağlamayı taahhüt eder.
4. Yayımcı, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanan her makalenin fikrî mülkiyet ve telif hakkını korur. Bununla birlikte yayımlanmış her makalenin kaydını sağlamakla yükümlüdür.
5. Makale başvurusu ve yayımı sürecinde yazarlardan maddî ve manevî herhangi bir karşılık talep etmez.
6. Dergimize gönderilen makalelerde yayın etiği konusu yazarların sorumluluğunda olmakla birlikte, Editör tarafından da intihal incelenmesinden (Turnitin veya iThenticate) geçirilir. Bu işlem ile makalelerin özgünlüğünün ve bilimsel kalitesinin artırılması ve intihalin engellenmesi amaçlanmaktadır.
7. Yayımcı, editörler ile birlikte her türlü bilimsel bilimsel etik ilkeleri ihlalleri ve intihal durumunda gerekli tedbiri almakla yükümlüdür.
8. Etik ihlali yapıldığının tespiti hâlinde mümkünse bu ihlalin giderilmesi, mümkün değilse düzeltme yayımlanması veya ilgili makalenin yayımdan çekilmesi gibi çözüm yollarına başvurabilir.

Editörlerin Sorumlulukları
1. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makalelerin hangilerinin yayımlanacağına karar vermek editörlerin sorumluluğundadır.
2. Gönderilen makaleler araştırmaya dayalı olma, özgünlük, alana katkı sağlama, yeni ve farklı gelişmeleri irdeleme gibi akademik nitelikler dikkate alınarak dergi kapsamına ve yayım ilkelerine uygunluk yönünden ön değerlendirmeye tâbi tutulur.
3. Makalelerin özgünlüğünün ve bilimsel kalitesinin artırılması ve intihalin engellenmesi amacıyla alan editörlerine gönderilmeden önce benzerlik incelenmesinden (Turnitin veya iThenticate) geçirilir.
4. Ön değerlendirmesi tamamlanan makalelerin hakem süreci, alan editörleri tarafından başlatılır. Hakemlerin kararı neticesinde, makalelerin akademik yeterliliğine bakılarak, yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir.
5. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde ve hakemlerin belirlenmesinde yazar(lar)ın cinsiyet, etnik köken, dinî inanç, siyasî düşünce, görev yaptığı kurum gibi özellikleri kesinlikle dikkate alınmaz.
6. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makalelere ait herhangi özel bir bilgi yazar(lar), hakemler, editör yardımcıları, yayım kurulu ve yayımcı dışında hiçbir kimse ile paylaşılmaz.
7. Makalenin yayımlanmasından veya reddedilmesinden sonra da gizlik ilkesine uygun hareket edilir.
8. Editörler, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen bir çalışmada yer alan bilgileri, yazar(lar)ının açık yazılı izni olmadan, kendi araştırmalarında kullanamazlar. Aynı şekilde, hakem değerlendirmesinden elde edilen bilgi veya fikirleri de kendi çıkarları için kullanamazlar.
9. Editör, yazar ile arasında çıkar çatışması ortaya çıktığı takdirde ön değerlendirmenin yapılmasını ve hakemlik sürecinin yönetilmesini kendi yerine diğer editörlerden veya yayım kurulundan birinin yapmasını istemelidir.
10. Makaleler, konu ile ilgili çıkar ilişkisi bulunabilecek hakemlere gönderilmemelidir.
11. Ön değerlendirmesi tamamlanan makaleler bekletilmeden hakem değerlendirmesine gönderilir.
12. Hakemlerin makaleyle ilgili almış oldukları kararlar bekletilmeden yazarlara bildirilerek yazarların hakemler tarafından istenen düzeltmeleri yapması sağlanır.
13. Editöryal süreçlerde Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi’nin belirlemiş olduğu sürelere uygun hareket edilir.
14. Hakemler makale konusuna uygun bir şekilde en yetkin isimler arasından seçilir.
15. Kör hakemlik ilkesine riayet edilir, hakemlerin bilgileri gizli tutulur. Ayrıca, makalelerin hakemlere gönderilmesi esnasında makale dosyasında yazar(lar)la ilgili herhangi bir kişisel bilgi bulunmamasına dikkat edilir.
16. Hakem havuzunun güncellenerek genişletilmesine özen gösterilir.
17. Red gerekçeleri yazar(lar)a bildirilirken uygun bir dil kullanılır.
18. Yayımlanan bir makale ile ilgili etik şikâyetler olduğu takdirde gerekli incelemeler yapılır. Yazar ile iletişime geçilerek şikâyet ve iddialara ilişkin bilgi verilir. Soruşturma neticesinde etik kurallara aykırı hareket edildiği saptanmışsa yayınla ilgili bir hata, tutarsızlık veya yanlış yönlendirme olduğuna dair bir düzeltme notu yayımlanır.

Hakemlerin Sorumlulukları
1. Hakem değerlendirmesi, akademik yayım sürecinin merkezinde yer alır. Hakem kararları, editöryal kararları vermede editörlere yardımcı olur.
2. Hakemler editöryal iletişim yoluyla makalenin geliştirilmesinde yazar(lar)a yardımcı olurlar.
3. Çift kör hakemli değerlendirme sistemi gereği yazarlar ile doğrudan iletişime geçemezler. Değerlendirme formları ve raporlar editörler aracılığı ile dergi sistemi üzerinden yazarlara iletilir.
4. Makale değerlendirmesi için kendisine talep gönderilen bir hakem, ilgili çalışma için hakemlik yapıp yapmayacağını en kısa sürede editöre bildirmelidir.
5. Hakem konu hakkında yeterince bilgi sahibi değilse, makale konusu uzmanlık alanının dışındaysa veya zaman darlığından dolayı süresi içinde değerlendirmeyi bitiremeyecekse gerekçe bildirerek editörü bilgilendirmeli ve hakemlikten çekilmeyi talep etmelidir.
6. Hakemler, dergi tarafından öngörülen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamalı ve süreci geciktirmemelidir.
7. Değerlendirme için hakemlere gönderilen makalelere ilişkin tüm bilgiler hakemler tarafından gizli tutulmalıdır.
8. Editör yetkilendirmesi olmadığı takdirde makale içeriği başkalarına gösterilmemeli ve başkalarıyla tartışılmamalıdır.
9. Hakemler, inceledikleri çalışmaların ilk sürümlerini değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidirler. Makalelerin yalnızca nihai, yani yayımlanmış sürümlerini kullanabilirler.
10. Gizlilik ilkesi, başlık ve özet bilgilerini edinmeleri sebebiyle, değerlendirme yapmayı reddeden hakemleri de kapsar.
11. Hakemler değerlendirmelerini objektif olarak yaparlar. Makaleye yönelik eleştiriler nesnel ve etik ilkelerine uygun biçimde yapılmalıdır.
12. Eleştiriler makaleye yönelik olmalıdır, yazara yönelik kişisel eleştiri yapılmamalıdır.
13. Hakemler görüşlerini destekleyici kanıtlarla açık bir şekilde ifade etmelidir.
14. Hakemler makaleyi reddederken ilkeli ve gerçeğe uygun davranmalı, gerekçelerini açıkça rapor etmelidir. Gerekçeleri yazmak etik sorumluluktur. Makalenin reddine dair raporda uygun bir dil kullanılmalıdır.
15. Hakemler değerlendirmelerini yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır.
16. Hakemler makalede atıf olarak belirtilmeyen alıntıları tespit etmişlerse bunları yazara bildirmekle yükümlüdür.
17. Hakemler değerlendirdikleri makale ile daha önce yayımlanmış bir çalışma arasında benzerlik veya çakışma olduğunu fark etmişlerse editörü bilgilendirmelidirler.
18. Hakemler, makalesini değerlendirmekle görevlendirildikleri yazar(lar)la işbirliğine dayalı herhangi bir bağlantılarının olması durumunda değerlendirme yapmayı kabul etmemeli ve durum hakkında editörü bilgilendirmelidir.
19. Hakemler değerlendirme için kendilerine gönderilen makalelerin tamamını veya bir kısmını, yazarının açık yazılı izni olmadan, kendi araştırmalarında kullanamazlar. Değerlendirme sürecinde elde edilen her türlü bilgi, veri ve fikirler gizli tutulmalı ve kişisel çıkarlar için kullanılmamalıdır. Bu kural, kendilerine gönderilen makaleyi değerlendirmeyi reddeden hakemleri de kapsar.
20. Hakemler, kendi çalışmalarına atıfta bulunmayan çalışmaları kötüleyemez ve makale konusuyla ilgili kendi çalışmaları varsa yazar(lar)ı bu çalışmalara atıfta bulunmaya zorlayamaz.

Yazarların Sorumlulukları
1. Özgün makale yazar(lar)ı çalışmasının nasıl yapıldığını ve önemini doğru ve açık bir şekilde belirtmeli, çalışmasının sonuçlarını nesnel bir şekilde sunmalıdır.
2. Makale, başka araştırmacıların da benzer çalışmalar yapabilmesine imkân tanıyacak şekilde detaylı olmalı ve yararlanılabilecek kaynaklar belirtilmelidir.
3. Gerçeğe aykırı, kasıtlı olarak hata içeren ifadeler bilimsel etikle bağdaşmaz ve kabul edilemez.
4. Yazarlar makalelerinin tamamıyla özgün olduğundan ve makalesinde başka çalışmalardan yararlanmışsa eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunduğundan ve alıntı yaptığından emin olmalıdır.
5. Her ne şekilde olursa olsun intihal yapmak yayımcılık etiğine aykırı bir davranıştır ve kabul edilemez. Bu yüzden yazarlar makalelerinde intihal yapmamaya dikkat etmelidirler.
6. Yazar(lar), editöryal inceleme veya hakem değerlendirmesi için istenmesi durumunda, araştırmasının ham verilerini herkesin erişimine açabilmeli ve çalışmasının yayımlanmasından sonra da bu verileri makul bir süre saklayabilmelidir.
7. Yazar(lar), makalesini birden fazla dergiye yayımlanmak üzere eşzamanlı olarak gönderemez.
8. Daha önce bir dergide yayımlanmış veya yayımlanmak üzere gönderilerek değerlendirme sürecine alınmış bir makale başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilemez.
9. Daha önce başka bir dergide yayımlanmış makalelerin, belli koşulları sağlaması durumunda, tekrar yayımlanması mümkün olabilir. Bu durumda ilgili dergilerin editörleri çalışmanın başka bir dergide yayımlanmasını kabul etmelidir ve ilk yayımın olduğu dergiye atıfta bulunulması şarttır.
10. Yazar(lar) çalışmalarının belirlenmesinde etkili olmuş kaynakları belirtmelidir.
11. Kişisel görüşme sonucu elde edilen bilgiler kaynak kişinin izni olmadan kullanılmamalıdır.
12. Çalışma sürecinde kullanılan kaynakların tümü belirtilmelidir.
13. Makale konusu ile ilgili hem destekleyici hem de aksi yöndeki sonuçları içeren yayımların belirtilmesi gerekir.
14. Araştırmaya destek verenleri belirterek onlara teşekkür etmek etik bir sorumluluktur.
15. Makale yazarı olarak listelenecek kişiler makalenin hazırlanmasındaki bütün süreçlerde bizzat rol alarak önemli katkısı olanlarla sınırlı olmalıdır. Çalışmanın belli aşamalarında katkı sağlayan kişiler varsa bunlar “katkıda bulunanlar” olarak belirtilmeli ve kendilerine teşekkür edilmelidir.
16. Makalenin birden fazla yazarı varsa bunlardan biri “sorumlu yazar” olarak belirtilmeli ve bu yazar editör ile iletişim hâlinde olmalı ve yazışmaları yürütmelidir. Sorumlu yazar, diğer tüm yazarların makalenin değerlendirme sürecine alınmasından yayımlanmasına kadar her aşamasına dâhil olmalarını sağlamalıdır.
17. Yazar(lar) çalışma sonuçlarını ve yorumlarını etkilediği düşünülebilecek maddî ve manevî herhangi bir çıkar çatışması varsa bunları makale gönderimi esnasında belirtmelidir.
18. Yazar(lar) kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma ve analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını belgelendirmelidirler.
19. Etik Kurul kararı gerektiren çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
20. Yazar(lar) makalelerinde araştırmaya konu olan hususlarda cinsiyet, etnik köken, dinî inanç, siyasî düşünce ve görev yaptığı kurumu karalayıcı, küçümseyici, toplumu rahatsız edici ve toplumsal tepkilere yol açabileceğini düşündükleri durumlardan kaçınmalıdırlar.

Dergimizde herhangi bir ücretlendirme bulunmamaktadır.