Cilt: 9 Sayı: 2 , 25.12.2025

Yıl: 2025

Araştırma Makalesi

Araştırma Makalesi

5. Karbonhidrat Korkusu: Makarnanın Diyetteki Yeri

Teknik Not

Derleme

Mehmet Emre Güler
Prof. Dr. Mehmet Emre GÜLER İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ Web
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Üretim ve Operasyon Yönetimi, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması
Simge Kömürcü Sarıbaş
Doç. Dr. Simge KÖMÜRCÜ SARIBAŞ İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Etkinlik Yönetimi, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Özgür Sarıbaş
Dr. Öğr. Üyesi Özgür SARIBAŞ İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ Web
Turizm
Ali Avan
Doç. Dr. Ali AVAN Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Web
Ali Avan is an assistant professor in Tourism Management and has received his PhD in Business Administration. His areas of research include consumer behaviour in tourism, services marketing and sustainability in tourism.
Örgüt Kültürü, Turizm, Turizm Yönetimi, Sürdürülebilir Turizm, Örgütsel Davranış, Turizm Pazarlaması
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Ali ŞEN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Turizm, Aşçılık
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Alpay TIRIL SİNOP ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ Web
Sürdürülebilir Turizm, Rekreasyon Yönetimi, Turizm Tarihi, Peyzaj Mimarlığı Tarihi ve Kuramı, Yerel Tarih, Çevre Tarihi, Somut Olmayan Kültürel Miras, Kültürel Miras ve Koruma, Peyzaj Planlama, Çevre Yönetimi (Diğer), Çevre Felsefesi, Kültürel ve Doğal Miras, Çevre ve Kültür, Çevresel Sanat
Default avatar
Prof. Dr. Alper KURNAZ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Turizm, Sürdürülebilir Gastronomi, Gastronomi Turizmi
Cansen Can
Dr. Öğretim Görevlisi Cansen CAN BANDIRMA ONYEDI EYLUL UNIVERSITY
Turizm
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Cansu MEMİÇ İNAN HİTİT ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Beslenme Epidemiyolojisi, Yeme Davranışları, Halk Sağlığı Beslenmesi, Genetik ve Kişiselleştirilmiş Beslenme Bilimi
Cem Yeşilyurt
Doç. Dr. Cem YEŞİLYURT ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ

Yükseköğrenimini Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Seyahat İşletmeciliği Bölümü’nde tamamladı (2006). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisansını (2008-2011) ve Doktorasını tamamladı (2011- 2019). 2010 yılında Adıyaman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okuluna Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2024 yılında doçentlik ünvanını aldı. Halen Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde görevini sürdürmektedir. Temel çalışma alanları, rekreasyon, Gastronomi ve turizm işletmeciliğidir.

Rekreasyon Yönetimi, Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Turizm
Gastronomi, Turizm, Gastronomi Turizmi
Turist Rehberliği, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Kültürel Miras Turizmi, Ziyaretçi ve İzleyici Çalışmaları
Default avatar
Prof. Dr. Ercan TAŞKIN KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama Yönetimi, Ürün ve Marka Yönetimi, Uluslararası Pazarlama
Eren Canbolat
Dr. Öğr. Üyesi Eren CANBOLAT ANKARA ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI Web
Fonksiyonel Gıdalar, Spor ve Egzersiz Beslenmesi, Mutfak Kültürü, Yeme Davranışları, Spor ve Beslenme, Beslenme Bilimi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer), Gıda ve Beslenme Dengesi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Gastronomi Turizmi
Erkan Denk
Doç. Erkan DENK BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ, KANIK UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU Web

1979 yılında Edirne’de doğan Erkan DENK, 1997 yılında Tekirdağ Anadolu Otelcilik Lisesi mutfak bölümünden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunda tamamlamıştır. Uzun yıllar turizm sektöründe görev alan Erkan Denk, 2008-2013 yılları arası Antalya Belek bölgesinde bulunan Belconti Resort Otel satın alma müdürü görevini yürütmüştür.

2013 yılında Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak akademik hayatına başladıktan sonra 2017 yılında yüksek lisansını, 2022 yılında ise doktora derecesini Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalında tamamlamıştır. Ayrıca 2016-2021 yılları arasında faaliyetlerini sürdüren Turizm Fakültesi Uygulama Oteli kurucu Koordinatörlüğünü gerçekleştirmiş olup halen Bitlis Eren Üniversitesi Kanık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda Doçent olarak görev yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda makaleleri, kitap bölümleri, kitabı ve bildirileri bulunan Erkan Denk, Journal of Silk Road Tourism Research dergisinde editör olarak da görev yapmaktadır. Araştırma alanları; gastronomi, coğrafi işaretler, turizm işletmeciliği, otel işletmeciliği ve sürdürülebilir turizmdir.

Otel İşletmeciliği, Turizm (Diğer), Turizm Yönetimi, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Sürdürülebilir Turizm, Gastronomi, Turizm
Default avatar
Dr. Öğretim Görevlisi Hakan ASLAN MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, MARMARİS TURİZM MESLEK YÜKSEKOKULU, SEYAHAT-TURİZM VE EĞLENCE HİZMETLERİ BÖLÜMÜ, TURİST REHBERLİĞİ PR.
Turizm Pazarlaması, Turizm, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Turist Rehberliği
Default avatar
Yrd. Doç. Dr. Hilal KESKİN İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ
Aşçılık
Merve Onur
Dr. Merve ONUR KAYSERI UNIVERSITY, FACULTY OF APPLIED SCIENCES
Turizm
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Merve ÖZBAY KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
Gıda Mühendisliği
Muhammet Caner Kaya
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Caner KAYA DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ
Turizm (Diğer), Turizm, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması, Turizmin Etkileri, Otel İşletmeciliği
Default avatar
Öğretim Görevlisi Mustafa AKTURFAN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Turizm
Turizm Sosyolojisi, Turizm Pazarlaması, Turizm Politikası
Serpil Kaya
Dr. Öğr. Üyesi Serpil KAYA İstanbul Rumeli Üniversitesi
Gastronomi, Yiyecek ve İçecek
Default avatar
Dr. Öğretim Görevlisi Yusuf YİĞİT MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, DATÇA MESLEK YÜKSEKOKULU
Gastronomi, Aşçılık, Dünya Mutfakları
Rekreasyon Yönetimi, Turizm Yönetimi, Turizm Pazarlaması, Sürdürülebilir Turizm, Turizm, Eğlence Sosyoloji, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi
E-ISSN 2587-1528


Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi açık erişimli, kör hakem değerlendirmeli, İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan uluslararası bir dergidir. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi yazarlardan gönderim veya yayın için ücret talep etmez. Dergi; ekonomi, yönetim, tarih, coğrafya, sosyoloji, sosyal psikoloji ve etik vb. gibi turizmin tüm ilgili alanlarıyla ilgili yüksek kaliteli araştırma makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır.

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, teorik, ampirik veya politika odaklı araştırma makalelerini, orijinal araştırma raporlarını, incelemeleri, turizm alanı ile ilgili tartışmacı ve yenilikçi bilimsel yorumları ve ekonometri, ekonomik geliştirmeler, ticaret, çevre ve politik ekonomi gibi diğer doğrudan ilişkili alanların detaylı katkılarını kapsamaktadır.

Yazılar tarafsız bir şekilde gözden geçirilir ve yazı işleri ofisi ve hakemleri tarafından dikkate alınır. Makalenin editörler tarafından uygunluğunun ön değerlendirmesinin ardından, makale çift kör hakem değerlendirme sürecine tabi tutulacaktır.

Süreç, editörler tarafından sürdürülecektir. Değerlendirilecek makaleler, çevrimiçi gönderim formu kullanılarak gönderilmelidir. E posta yolu ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır. Gönderim yalnızca elektroniktir.

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, tüm gönderilerin içeriğini yayın tarihine kadar gizli tutmayı taahhüt eder. Gizlilik taahhütlerinin yerine getirilmesini sağlamak için mümkün olan her çaba gösterilse de dergi, hakemlerin davranışlarından sorumlu tutulamaz. Hakemler, yazar isimlerini gizli tutmanın derginin politikası olduğunun ve bu gizliliğin sağlanması için mümkün olan her çabanın gösterildiğinin farkında olmalıdır.

Derginin Odağı ve Kapsamı

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, kör hakemli uluslararası bir dergidir ve turizmde ekonomi ve idari bilimler gibi çok çeşitli konuları kapsayan orjinal makaleler yayınlar. Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yapılacak değerlendirmeler, yazarlara makalelerini üç aydan daha kısa bir süre içerisinde kabul ettirme imkanı sunar. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi açık erişimdir. Tam metni https://dergipark.org.tr/ijctr. Adresinden dergiye kayıt olarak okuyabilirsiniz.

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yayınlanmaktadır (http://turizm.ikc.edu.tr/S/15907/fakulte-dergisi).

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi’nin kapsamı, turizmle ilişkili olan sosyal bilimler, ekonomi, işletme, yönetim, hukuk, siyaset bilimi, sosyoloji ve felsefe alanlarında gerçekleştirilen teorik, ampirik veya politika odaklı araştırma makalelerini, orijinal araştırma raporlarını, incelemeleri, kısa iletişim ve bilimsel yorumları kapsamaktadır.

International Journal of Contemporary Tourism Research,
E-ISSN 2587-1528

Dergi yazım kuralları için tıklayınız.

Telif hakkı devir formu için tıklayınız. 

Hakemlere cevaplar dosyası örneği için tıklayınız.

Etik kurul iznine gerek olmadığına dair beyan formu için tıklayınız. 

1. Çalışma metni yazıldığı dilin yazım ve imla kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
2. Makale yazımında sayfa boyutu A4 (20,99 x 29,7 cm) olarak seçilmeli ve sayfanın kenar boşlukları dar olarak (alt-üst-sağ-sol; 1,27 cm kenar boşluğu) seçilmelidir.
3. Makale dosyası belirtilen sayfa boyutu ve kenar boşluğu ile, ekler ve kaynakça dâhil olmak üzere 25 sayfayı geçmemelidir.
4. Makale dosyasında yazar(lar)ın isimlerini belirtebilecek bilgiler bulunmamalıdır. Çalışma Microsoft Word ile hazırlanıyor ise, ilgili programın “yazar” ve “son değiştiren” bilgilerinde yer alan kullanıcı isimlerinin, yazar isimleri ile aynı olmamasına dikkat ediniz.
5. Makale dosyasının tamamında Times New Roman yazı fontu kullanılmalıdır.
6. Makalenin yazıldığı dildeki başlığı üstte kalmak üzere başlıklar; 12 Punto, Times New Roman, Kalın, 1 Satır Aralığı, her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. (Eğer makale dili Türkçe ise çalışmanın İngilizce başlığı Türkçe başlıktan hemen sonra parantez içerisinde Times New Roman, 1 Satır Aralığı, Her Kelimenin İlk Harfi Büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Makale Dili İngilizce olan çalışmalarda Türkçe başlık yazılmasına gerek yoktur.)
7. Öz: Öz başlığı 10 Punto kalın ve italik olarak yazılmalıdır. Metin 9 Punto ve tek satır aralığı ile (Önce; 3nk – Sonra; 3nk aralığı ile) yazılmalıdır. Öz en az 150 en fazla 200 kelimeyi geçmemelidir.
8. Anahtar Kelimeler: Sola yaslı, 9 punto, Times New Roman, tek satır aralığı ile (Önce; 3nk – Sonra; 3nk aralığı ile) yazılmalıdır.

9. Çalışmanın Başlıkları:
• Bölüm başlıklarının tümü büyük, koyu ve sola yaslı olmalıdır.
• Her çalışma kendi içinde giriş, kavramsal çerçeve (ilgili bölüm başlıkları), yöntem, sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır.
• Giriş, Sonuç ve Kaynakça hariç ana başlıklar (2. 3. 4. vb.) şeklinde numaralandırılmalıdır. Eğer bu başlıkların altında ikinci, üçüncü vb. düzey alt başlıklar var ise (2.1. 2.2. ve 3.1. vb.) şeklinde numaralandırılmalıdır.
• Alt Düzey başlıklar 11 PUNTO, KALIN, SOLA YASLI ve KELİMELERİN SADECE İLK HARFLERİ BÜYÜK OLMALIDIR

Çalışmada yer alacak başlıkların sıralama örnekleri aşağıda belirtilmiştir.
• GİRİŞ
GİRİŞ başlığına numara vermeyiniz.
• 2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE
• 2.1. İkinci Derece Alt Başlık
• 2.2. İkinci Derece Alt Başlık
• 2.2.1. Üçüncü Derece Alt Başlık
• 3. YÖNTEM
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) bu bölümde yer verilmelidir.
• 4. BULGULAR
• SONUÇ
Sonuç başlığına numara vermeyiniz.
Çalışma metni içerisinde tartışma ve öneriler bu başlık altında yazılmalıdır.
• KAYNAKÇA
Kaynakça başlığına numara vermeyiniz.
• Etik kurul onayı, Katkı oranı beyanı, Destek ve teşekkür beyanı (varsa), Çatışma beyanı

10. Tablo, Şekil ve Grafikler:
• Tablo, Şekil ve Grafiklere numara verilmelidir.
• Tablo başlıkları tablonun üstüne, kalın, her kelimenin ilk harfi büyük, 11 punto ve sayfanın ortasında olacak şekilde yazılmalıdır.
• Tablo içindeki yazılar; 10 punto, Satır aralığı Tek ve Önce 0nk - Sonra 0 nk, Times New Roman karakterinde yazılmalıdır. Tablo içindeki yazıların sayfaya sığma durumuna bağlı olarak 8-11 punto aralığında değişiklik gösterebilir.
• Tüm şekil ve tablolara metin içerisinde atıf yapılmalıdır. Yazar(lar) tabloyu kendisi oluşturmuş ise (Yazar(lar) tarafından oluşturulmuştur) denilmelidir. Doğrudan alıntı ise sayfa numarası mutlaka belirtilmelidir. Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak dolaylı olarak alıntı yapılmış ise, kaynaklar belirtilip, …….. çalışmalarından uyarlanmıştır şeklinde verilmelidir.

11. Belirtilen alanlar dışında kalan tüm çalışma metni aşağıdaki gibi yazılmalıdır. Sayfa numarası belirtilmemelidir.
• Punto: 11
• Yazı Karakteri: Times New Roman
• Satır Aralığı: Tek ve Önce; 3nk – Sonra; 3nk
• İki yana yaslı 

12. Kaynak Gösterme
• Kaynak göstermede kesinlikle dipnot kullanılmamalıdır.
• Metin içerisindeki dolaylı alıntılara atıfta bulunurken sayfa numaraları belirtmek yazar(lar)ın isteğine bırakılmıştır. Doğrudan alıntılarda ise sayfa numarası belirtmek ve alıntıyı tırnak içerisinde belirtmek gerekmektedir.
• Sayfa Numarası Gösterimi: kullanılarak gerçekleştirilmelidir. (Soyisim, 2021: 13)
• Aynı yazar veya tüzel kişinin aynı yıl içerisindeki eserlerine atıfta bulunurken (Örn; Soyisim, 2001a, Soyisim, 2001b) şeklinde bir yol izlenir.
• Birden çok kaynağa atıfta bulunurken sıralama yayım yılına göre yapılmalıdır. Örnek; (Soyisim, 1991: 22; Soyisim, 1998: 145; Soyisim, 2015: 254)
• Çok yazarlı yayınlarda ilk yazar soyadı (Kaplan vd., 1999), görülemeyen bir yayın kaynak gösteriliyorsa (Soyisim, 1973, Soyisim, 1988’den), sözlü kaynak kullanılıyorsa kaynak kişi bilgileri Adı, Soyadı, Görüşme Tarihi ve Yeri bilgilerini içermelidir.
• Yayın tarihi bulunamazsa en son telif hakkı (copyright) tarihi verilir. Tarih bilgisi hiç bir şekilde bulunamıyorsa “tarih yok” anlamına gelen “t.y.” kısaltması kullanılır.
• Web kaynaklarına atıf yapılırken başında http://www. kısmı olmadan ve erişim tarihi Gün, Ay, Yıl belirtilmelidir. (turizm.ikcu.edu.tr, 19.01.2021).

13. Kaynakça
• Kaynakçada bulunan çalışmalar APA7’ye göre düzenlenmelidir.
• Aşağıda örneği bulunmayan atıf şekillerine, APA 7 referans örneklerinden https://apastyle.apa.org/ veya https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples adreslerinden ulaşabilirsiniz.
• Kaynaklar alfabetik sıraya göre sıralanmalı, aynı yazarın aynı yıl içerisindeki iki veya daha fazla kaynağı için 2000a, 2000b gibi gösterimler de yine alfabetik sıra ile verilmelidir.
• Yazar sayısı altıdan fazlaysa, ilk altı yazarın adları kaynakçada verilir, altıncı yazardan sonra “ve diğerleri” “vd.” ifadesi kullanılır.
• Kitapların künyeleri verilirken 1. Basım ise belirtmeye gerek yoktur. İkinci ve sonraki basımlar için “2. Bs.” şeklinde kısaltma kullanılır.
• Yayına hazırlayan kişinin adından sonra hazırlayan(lar) yerine (Haz.), editör(ler) yerine ise (Ed.) kısaltması kullanılır.
• Dergi ve kitap adları kısaltılmadan eğik (italik) olarak yazılır. • Bildiri kitapları kitap gibi, bildiri kitabından alınan bir bildiri de kitap bölümü gibi belirtilir.
• Tezlerde tezin adından sonra “yüksek lisans tezi”, “doktora tezi” ya da “sanatta yeterlik tezi” ifadeleri kullanılır. Derecenin verildiği üniversitenin adı ve yeri belirtilir.
• Yasa ve yönetmeliklerde künye girişi yasanın adından yapılır. Yasanın adından sonra ayraç içinde yasanın kabul tarihi (sadece yıl olarak), künye sonunda ise yasanın yayınlandığı derginin tarihi (gün, ay, yıl olarak) belirtilir.
• Elektronik kaynaklarda temel bilgilerin yanı sıra erişim tarihi ve erişim adresi bilgileri de verilir. • E-kaynaklarda son güncelleme tarihi yayın tarihi olarak alınır.
• Mektup, e-ileti, telefon görüşmesi gibi kişisel görüşmelerin kaynakçaya eklenmesi gerekmez, görüşmelere metin içinde gönderme yapılır.
• Türkçe yazılan makalelerde metin içi atıflarda ve kaynakçada “ve” kelimesi kullanılmalıdır. Diğer dillerde yazılan makalelerde ise “&” kullanılmalıdır.

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI


Yayın Etiği ve Yayın Suistimali
Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, en yüksek yayın etiği standartlarını sürdürmeyi taahhüt etmekte ve herhangi bir yayın suistimaline karşı mümkün olan tüm önlemleri almaktadır. Çalışmalarını orijinal makale olarak yayımlamak üzere Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderen tüm yazarlar, gönderilen çalışmaların yazarlarının katkılarını temsil ettiğini ve tamamen veya kısmen başka çalışmalardan kopyalanmadığını veya intihal yapılmadığını onaylamış olur. Yazarlar, çalışmalarıyla ilgili tüm mevcut veya olası çıkar çatışmalarını ya da bunlarla ilgili kısmi çıkarları ifşa ettiklerini kabul ederler. Aynı şekilde Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların tarafsız ve adil bir şekilde kör hakemliğini yapmayı ve editör ve inceleme personeli ile incelenen materyal arasında herhangi bir fiili veya potansiyel çıkar çatışmasını önlemeyi taahhüt etmektedir. Tanımlanan kurallardan herhangi bir sapma gözlemlenmesi durumunda, durum vakit kaybetmeden Editöre bildirilmelidir.

Kör Hakem Değerlendirmesi Politikası
Değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, çevrimiçi gönderim formu kullanılarak gönderilmelidir. E-posta yoluyla gönderilen çalışmalar değerlendirilmeyecektir. Gönderilen çalışmalar tarafsız bir şekilde gözden geçirilir ve yazı işleri ofisi ve hakemleri tarafından dikkate alınır. Makalenin editörler tarafından uygunluğunun ön değerlendirmesinin ardından, makale çift kör hakem değerlendirme sürecine tabi tutulur. Göz önünde bulundurulan inceleme kriterleri; makalenin yeniliği ve özgünlüğü, araştırma metodolojisinin kalitesi, yapısı ve açıklığı, önceki çalışmalara referans ve sonuçların kalitesidir. Hakemler, uzmanlıklarına göre makale ile eşleştirilir ve dergi veri tabanı sürekli olarak güncellenmektedir. Hakemlerden ayrıca çalışmanın;
• Orijinal olup olmadığını,
• Metodolojik olarak yeterliliğini,
• Etik yönergenelere uygunluğunu,
• Makalenin açıkça sunulan ve sonuçları destekleyen sonuçlara sahip olup olmadığını,
• Önceki çalışmaları doğru şekilde kaynak gösterilip gösterilmediğinin değerlendirilmesi istenir.

Yazım hatalarının ve kelimelerin düzeltilmesi, kör hakemlik sürecinin bir parçası değildir, ancak bu durum hakemlerin insiyatifine bırakılmıştır. Öte yandan, inceleme süreci için gereken süre hakemlerin yanıtlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Hakem raporlarının birbirleri ile çelişmesi durumunda, ek bir uzman görüşü alınacaktır. Makaleyi gözden geçirecek ikinci bir hakem bulmanın son derece zor olduğu nadir durumlarda veya bir hakemin raporu Editörü tamamen ikna etmesi durumunda yalnızca tek hakemin raporuna dayanarak çalışma hakkında kabul, ret veya yazardan bir revizyon talep etme kararı verilebilir. Editörün kararı, hakemlerin yorumlarını içeren öneriler ile birlikte yazara gönderilecektir. Revize edilmiş çalışmalar, yeniden revizyon talep edebilecek olan ilk hakemlere iade edilebilir. Makaleyi kabul etme veya reddetme konusundaki nihai karar, hakemler tarafından yapılan yorumlar ve öneriler ile birlikte yazara gönderilecektir. Hakemler, makaleyi kabul etme, düzeltme veya reddetme konusundaki nihai karardan sorumlu olan editöre tavsiyede bulunur. Editoryal ofisin amacı, hakem raporlarını ve Editör tarafından verilen nihai kararı, çalışma değerlendirilmeye alındıktan sonraki 10 hafta içerisinde bildirmektir. Süreç, yönetici Editör tarafından ele alınacaktır.Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, tüm gönderilerin içeriğini yayın tarihine kadar gizli tutmayı taahhüt eder. Gizlilik taahhütlerinin yerine getirilmesini sağlamak için mümkün olan her çaba gösterilse de dergi hakemlerin davranışlarından sorumlu tutulamaz. Hakemler, yazar isimlerini gizli tutmanın derginin politikası olduğunun ve bu gizliliğin sağlanması için mümkün olan her çabanın gösterildiğinin farkında olmalıdır.

Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi’nin belirtilen amaçlara yönelik genel ilkeleri şu şekildedir:

  •  Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi yılda iki kez yayınlanır.
  • Dergi, Türkçe ve İngilizce dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.
  • Dergide bilimsel makaleler yayınlanır ve ampirik (uygulamalı/deneysel) araştırmalara öncelik verilir.
  •  Makalelerde ifade edilen görüşlerin sorumluluğu tamamen yazarlara aittir.
  • Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar daha önce başka bir dergide yayımlanmamış olmalıdır.
  • Dergiye sunulan çalışmalar bilimsel etik kurallarına tamamen uyularak hazırlanmalıdır.
  • Yazarlara makaleleri için telif ücreti veya başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılmaz.
  • Dergiye çalışma gönderen yazarlar dergi kural ve ilkelerini kabul etmiş sayılırlar.

Yazarların Dikkatine:
ULAKBİM NOT: ULAKBİM TR Dizin, uluslararası geçerliliği olan yazar tanımlayıcı kimlik bilgilerini içerir. YÖK ile yapılacak ortak çalışmalarda ORCID kullanılacağından, TR Dizin’e başvuran veya yer alan dergilerin yazarlardan ORCID bilgisi talep etmeleri ve bu bilgileri dergi/dergilerde içermeleri önerilir.
Bu nedenle yazarların bireysel ORCID numaralarını http://orcid.org adresinden ücretsiz olarak almaları ve alınan ORCID numarasının DergiPark sistemine kaydedilmesi gerekmektedir.

2019 yılı itibari ile yazara dergideki ORCID numarası verilecektir.

Örnek ORCID numarası: https://orcid.org/0000-0001-2345-6789



The International Journal of Contemporary Tourism Research (IJCTR) is open access, a blind peer-reviewed international journal published in English and Turkish. IJCTR does not charge authors for submission or publication.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Adına Sahibi

Saffet Köse
Prof. Dr. Saffet KÖSE İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ
İslam Hukuku

Baş Editör

Mehmet Emre Güler
Prof. Dr. Mehmet Emre GÜLER İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Üretim ve Operasyon Yönetimi, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması

Editörler

Atilla Akbaba
Prof. Dr. Atilla AKBABA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. Atilla AKBABA
atilla.akbaba@ikcu.edu.tr
Linked-in: linkedin.com/in/atilla-akbaba-6a5b6268
Instagram: atillaakbaba1

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı

Dr. Atilla AKBABA 1969 yılında Kars’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Kdz. Ereğli’de tamamladı. Lisans öğrenimini 1991 yılında Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda tamamladı. Daha sonra, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan burs sınavını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 1997 yılında Florida International University, The School of Hospitality’den yüksek lisans derecesi aldı. 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Doktora Programı’nı tamamlayarak doktora derecesi aldı. Lisans ve yüksek lisans öğrenimi sırasında Türkiye, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli turizm işletmelerinde çalışma ve inceleme yapma olanağı buldu. Şu anda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi’nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Atilla Akbaba Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir. Turizm Fakülteleri Dekanlar Konseyi (TURDEK) Kurucu Başkanı olan ve bir dönem TURDEK yürütme Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Atilla Akbaba, Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi’nin kurucusudur ve editör görevini de sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk sahibi olan Prof. Dr. Atilla Akbaba’nın akademik ilgi alanlarında yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış çeşitli makale, kitap, bildiri ve çevrileri vardır. 

Turizm, Turizm (Diğer), Mutfak Kültürü, Gastronomi Turizmi

Alan Editörleri

Simge Kömürcü Sarıbaş
Doç. Dr. Simge KÖMÜRCÜ SARIBAŞ İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Etkinlik Yönetimi, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Etkinlik Yönetimi, Turizm Pazarlaması
Fatih Çavuşoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Fatih ÇAVUŞOĞLU KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ

   

Turizm Sosyolojisi, Otel İşletmeciliği, Turizm
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Rekreasyon Yönetimi
Özgür Sarıbaş
Dr. Öğr. Üyesi Özgür SARIBAŞ İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Turizm

Dergi Sekreteri

Buğcan Güvenol
Arş. Gör. Buğcan GÜVENOL IZMIR KATIP CELEBI UNIVERSITY, FACULTY OF TOURISM
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Kültürel Miras Turizmi, Ziyaretçi ve İzleyici Çalışmaları, Tüketici Davranışı, Turizm, Rekreasyon Yönetimi, Sürdürülebilir Turizm, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Turizm Pazarlaması