Cilt: 6 Sayı: 2 , 18.12.2025

Yıl: 2025

Araştırma Makalesi

Fatih Günay
Doç. Dr. Fatih GÜNAY ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ Web
Panel Veri Analizi , Finansal Ekonomi, Turizm Ekonomisi, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Finans ve Yatırım, Finans, Finansal Ekonometri, Finansal Risk Yönetimi, Hanehalkı Finansmanı ve Finansal Okuryazarlık, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Finansal Muhasebe, Otel İşletmeciliği, Turizmin Etkileri
Hazal Ezgi Gündüz
Arş. Gör. Hazal Ezgi GÜNDÜZ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi
Merve Nur Çağlayan
Arş. Gör. Merve Nur ÇAĞLAYAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Turizm Politikası, Rekreasyon Yönetimi, Turizm Planlaması
Gonca Manap Davras
Doç. Dr. Gonca MANAP DAVRAS ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Otel İşletmeciliği, Turizm Yönetimi
Derya Toksöz
Doç. Derya TOKSÖZ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Sürdürülebilir Turizm, Turizm Planlaması, Turizm Yönetimi, Turist Rehberliği
Ersin Arıkan
Doç. Dr. Ersin ARIKAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Otel İşletmeciliği, Turizm Yönetimi
Yeliz Demir
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DEMİR ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi, Mutfak Kültürü, Pastacılık, Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar, Sürdürülebilir Gastronomi, Geleneksel Yemek, Gıda Tüketimi, Yemek ve Küreselleşme
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Ali DALGIÇ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ
Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Default avatar
Öğretim Görevlisi Bedia Ümmü GAFAR ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ Web
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Default avatar
Öğretim Görevlisi Deniz Melike ERTÜRK ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU Web
İkinci Bir Dil Olarak İngilizce
Ahmet Hayrettin Tuncay
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hayrettin TUNCAY ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ REKREASYON YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Egzersiz ve Spor Bilimleri, Turizm, Eğitim
Ali Avan
Doç. Dr. Ali AVAN Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Web
Ali Avan is an assistant professor in Tourism Management and has received his PhD in Business Administration. His areas of research include consumer behaviour in tourism, services marketing and sustainability in tourism.
Turizm Yönetimi, Örgüt Kültürü, Örgütsel Davranış, Sürdürülebilir Turizm, Turizm, Turizm Pazarlaması
Bektaş Kadakoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Bektaş KADAKOĞLU Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Web
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Mühendislik, Tarım Arazisi Yönetimi, Tarım İşletmeciliği, Tarım Ekonomisi
Cevat Ercik
Doç. Cevat ERCİK MERSIN UNIVERSITY, FACULTY OF TOURISM Web
Gastronomi
Davut Kodaş
Doç. Davut KODAŞ MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi Turizmi, Sürdürülebilir Gastronomi
Gizem Özgürel
Doç. Dr. Gizem ÖZGÜREL Balıkesir Üniversitesi, Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Yönetimi, Otel İşletmeciliği, Turizmde Çevre Yönetimi
Default avatar
Uzman Gökhan ONAT RECEP TAYYIP ERDOGAN UNIVERSITY
Turizm
Günseli Güçlütürk Baran
Doç. Dr. Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Meslek Yüksekokulu
Gastronomi, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Turist Rehberliği, Turizm Pazarlaması, Otel İşletmeciliği
Gürkan Kalkan
Yrd. Doç. Dr. Gürkan KALKAN ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
Gastronomi Turizmi, Turizm, Aşçılık
Hatice Cenger
Dr. Öğretim Görevlisi Hatice CENGER MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, FETHİYE İŞLETME FAKÜLTESİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Öğretim Elemanıdır. Araştırmaları; portföy optimizasyonu, davranışsal finans, fayda teorisi, performans ölçümü, Veri Zarflama Analizi (DEA) gibi parametrik olmayan ekonometrik yöntemler ve  çok kriterli karar verme yöntemleri ve değer odaklı portföy modelleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde çeşitli makaleleri ve kitap bölümleri yayımlanmıştır.

Finans
Default avatar
Arş. Gör. Muhammet Abdulmecit KINIKLI MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Turizm Pazarlaması
Muhammet Abdulmecit Kınıklı
Arş. Gör. Muhammet Abdulmecit KINIKLI MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm Pazarlaması
Murat Bayraktar
Dr. Öğr. Üyesi Murat BAYRAKTAR ISTANBUL ESENYURT UNIVERSITY, FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION AND MANAGEMENT SCIENCES
Panel Veri Analizi , Olasılık Teorisi, Makroekonomik Teori, Turizm Ekonomisi, Yoksulluk, Kapsayıcılık ve Refah, Turizm Pazarlaması
Reha Kılıçhan
Doç. Dr. Reha KILIÇHAN KAYSERI UNIVERSITY, FACULTY OF APPLIED SCIENCES Web

Reha Kılıçhan was born in Istanbul (1986) and grew up in Alanya (1993-2003). He received his bachelor’s degree from Erciyes University (2005-2009), his master's degree from Nevşehir University (2010-2012), and his Ph.D. in Tourism and Hotel Management from Mersin University (2012-2016). His interest in tourism and gastronomy stems from his work in the tourism industry since childhood. After gaining experience in Turkey, he worked in the United States at Cactus Pete’s Resort Casino in Nevada (2007), Four Seasons Resort Jackson Hole in Wyoming (2008), and Spectrum Fine Jewelry Exotic Gems in Alaska (2011). Following his work in the tourism sector, he joined Erciyes University Faculty of Tourism as a Research Assistant. Kılıçhan has worked in various departments within the same institution. He became an Assistant Professor in the Tourism Guidance Department in 2017, an Assistant Professor in the Gastronomy and Culinary Arts Department in 2019, and an Associate Professor in 2021. He was the Department Head of the Tourism Guidance Department (2018-2019) and the Gastronomy and Culinary Arts Department (2020-2023). Additionally, he has been involved in many academic and administrative commissions within Erciyes University and served as a Senate Member from 2017 to 2023. Kılıçhan has also lectured at institutions such as Cappadocia University and Nuh Naci Yazgan University. In addition to teaching, he has supervised and served on the jury of many theses. He has published numerous book chapters, articles, and conference papers, most related to tourism and gastronomy. Kılıçhan also served as the Chairman of the Board of Directors of the Kayseri Gastronomy and Culinary Arts Association (KAGAD) from 2021 to 2023. Currently, he serves as the Head of Gastronomy and Culinary Arts Department at Kayseri University, Faculty of Applied Sciences, and as the Head of Academic Board and Board Member of the Turkish Chefs Federation (TAFED). He is married and has two children.

Gastronomik Trendler, Mutfak Planlama, Gastronomi Turizmi, Türk Mutfağı, Mutfak Sanatları, Mutfak Kültürü, Gastronomi, Turizm
Remziye Ekici Çilkin
Doç. Remziye EKİCİ ÇİLKİN Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Otel İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Sosyolojide Niteliksel Yöntemler, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi
İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer), İnsan Kaynakları Yönetimi, Turizm, Turizm Yönetimi, Otel İşletmeciliği
Default avatar
Doç. Dr. Sine ERDOĞAN MERCAN SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Turizm Yönetimi
Özgür Davras
Doç. Dr. Özgür DAVRAS SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’ndan mezun oldu (1999). Yüksek lisans derecesini Akdeniz Üniversitesi’nden Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı’ndan (2013), doktora derecesini de yine Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim
Dalı’ndan aldı (2017). Süleyman Demirel Üniversitesi’nde çalışmaya başladı
(2009). Öncesinde turizm sektöründe faaliyet gösteren çeşitli otel işletmelerinde Önbüro departmanında yönetici olarak çalıştı. Doçentlik unvanını
Turizm alanından aldı (2020). Halen Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi
ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünde görev yapmaktadır. Temel çalışma alanları, turizm işletmeciliği, destinasyon pazarlaması ve
turist davranışlarıdır.

Turizm, Otel İşletmeciliği, Turizm Pazarlaması

Amaç

Journal of Applied Tourism Research [JATOR] (Uygulamalı Turizm Araştırmaları Dergisi), bilimsel bilgi üreterek turizm bilim alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Kapsam

JATOR daha önce başka yerde yayınlanmamış orijinal çalışmalarla, uygulamalı turizm, turizm eğitimi, alan araştırmaları, örnek olay analizleri ve teorilerle ilgili özgün makaleler yayınlanabilmektedir. Derginin kapsamını turizm bilimiyle ilişkilendirilebilecek tüm çalışmalar oluşturmaktadır. Uluslararası hakemli, diğer uluslararası indeksli bilimsel dergidir.


Yazarların Dikkatine
Lütfen makale gönderimi öncesinde Etik İlkeler ve Yayın Politikası ve Yayın İlkeleri sayfalarını inceleyiniz.
Sayın Yazarlar, 
Aşağıdaki kurallara uymayan makale gönderim durumunda çalışmalarınız değerlendirmeye alınmadan 3 gün içinde düzeltilmek üzere yazara iade edilecektir. 3 gün sonrasında düzeltilmeyen gönderimler reddedilecek, değerlendirmeye alınmayacaktır.
1. İlk gönderimde makale şablonu (sürüm 1) içeriğinde ve makale dosya adında yazar bilgileri bulunan,
2. Türetilen, genişletilen bir yayın ise türetildiği, genişletildiği çalışma bilgileri bulunan,
3. Makale şablonu dışında hazırlanan ve şablonda büyük oranda bozulma olan,
4. Çalışmalarda Turnitin, intihal.net, iThenticate programlarının birisinden intihal raporunun alınması yazarların sorumluluğundadır. Toplam intihal’i %20’yi aşan, aynen alıntı gösterim yöntemi hariç alıntı olarak tek bir eserden %5’ten fazla, ayrıca küme olarak paragraf alıntıları olan,
5. Makale gönderiminde makale dosya adının "JATOR-ilk gönderi" şeklinde yazılmayan gönderiler.

Makale gönderimi ve şablon gönderiminde uyulması gereken kurallar
1. Makale başlıkları bağlaçlar ve özel durumlar dışında ilk harfler büyük (her sözcüğü büyük harfle başlat) olmalıdır.
2. Başlık ve özette; teknik, kurum isimleri kısaltması dışında herhangi bir kısaltma, yabancı kelime bileştirilmesi kullanılmamalıdır.
3. Makale türüne göre makalede yer alması gereken başlıklar;
       Özet (Abstract)
       Giriş
       1. Kavramsal Çerçeve
       2. Literatür Taraması
       3. Yöntem
       4. Bulgu ve Değerlendirme
       5. Tartışma, Sonuç ve Öneriler
       Kaynakça
       Varsa Ek (Tablo, grafik, şekil ve benzeri)
       Extended Abstract
4. Makale başlıkları numaralı olarak alt başlıklandırılabilir, ancak hiçbir düzey başlığının içeriğinde paragraf yazımı olmadan alt başlığa geçilmemelidir.
5. Tam metin içeriğinde, özette kelime sayısı 150 (±15), en az üç anahtar kelime, üç JEL kodu, en az 1500 en çok 2000 kelime genişletilmiş özet yer almalıdır. Tam metin en fazla 25 sayfa olmalıdır.
6. Tablo, şekil ve grafiklerde kaynak gösterimi yapılmalı, yazar/yazarlar tarafından oluşturulduysa/uyarlandıysa “Yazar/lar tarafından oluşturulmuştur/uyarlanmıştır” ifadesine yer verilmelidir.
7. Journal of Applied Tourism Research JATOR Alıntılar ve Kaynakça Gösteriminde APA 7 kaynak gösterme stilini kullanır. 

Kaynak gösterim ve kaynakça oluşturma rehberine buradan erişebilirsiniz.

ETİK İLKELER
Journal of Applied Tourism Research [JATOR], COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan makaleler sürece alınmaz. Yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de buna dâhildir. Yayın etiği kapsamında paydaşların özetle aşağıda sıralanan etik sorumlulukları taşıması beklenmekte olup, her türlü etik vakası COPE kuralları gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır.


Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2. Makalede kullanılan tüm alıntılara kaynak gösterilmelidir.
3. Yazarlar makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan ve kabul etmiş olmaktadır.
4. Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
5. Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm yazarların yayında yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir.
6. Çalışmaya önemli katkı sağlayan tüm kişiler yazar olarak çalışmada yer almalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
7. Yazarların gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmeleri gerekmektedir.
8. Yazarlar gerekli görülmesi ve istenmesi halinde makalede kullanılan veri setlerine erişme imkânı sağlamalıdır.
9. Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamalıdır. Yapılan araştırma için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilgili kısımlarında belirtilmeli ve belgeler editörlüğe gönderilmelidir.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları
1. Hakem olarak davet edildikleri çalışma konusu uzmanlık alanı dışında kalan ya da makaleyi belirtilen süreler içinde değerlendirmesinin imkânsız olacağını bilen bir hakem, dergi editörlüğüne bu durumu bildirmeli ve değerlendirme yapmayı reddetmelidir.
2. Hakemler yazarlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir konuda makaleyi objektif olarak değerlendirmeyi kabul eder veya etik dışı olacağını ve objektif olarak değerlendiremeyeceğini belirterek reddedebilir.
3. Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
4. Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
5. Hakemler makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editör kurulunun dikkatine sunmalıdır. Buna, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dâhildir.
6. Hakemlik nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı ve dürüst, kullanılan dil konuşma ve yazı üslubuna uygun olmalıdır.


Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları
1. Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editör kurulu sorumluluğundadır. Editör kurulu üyeleri yayın kararında yazarların makalelerini ayrım yapmadan dergi amaç ve hedefleriyle uyumlu olarak bağımsız olarak değerlendirir. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanır.
2. Herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
3. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılamaz.
4. Editör kurulu üyeleri kitap inceleme, teknik not vb. hakemlik sürecine dâhil olacak çalışmalar dışında (bu çalışmalarda da değerlendirme sürecine dâhil olmaz) hiçbir şekilde dergide yazar olarak yer almaz.


YAYIN POLİTİKASI
1. Journal of Applied Tourism Research [JATOR], Uygulamalı Turizm Araştırmaları Dergisi her yıl Haziran ve Aralık aylarında online yayımlanan hakemli uluslararası bilimsel bir dergidir.
2. Dergiye turizm ile ilgili konularda yayınlar gönderilebilir. Yayınların herhangi bir çıkar elde etmek üzere kullanma sorumluluk ve hakları tamamen yazarlara aittir.
3. Dergiye gönderilen makalelerden başvuru ve değerlendirme ücreti alınmamaktadır.
4. Dergiye makale gönderen bir yazarın üst üste iki sayıda ve aynı yıl içerisinde birden fazla sayıda makalesi yayımlanamaz.
5. Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır.
6. Makaleler dergi yazım kurallarına ve yayınlanan formlara (makale şablonu, telif hakkı devir formu, kapak ve yazar bilgi sayfası vb.) uygun bir şekilde hazırlanarak DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir.
7. Editör Kurulu farklı kurumlardan, tarafsızlık ve çeşitlilik ilkelerine dikkat ederek alanına uygun hakem atar, yayınlarda kurum ve yazar çeşitliliğine özen gösterir.
8. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmadan çalışmanın ne zaman yapıldığına bakılmaksızın etik kurul izin belgesi istenmektedir. Bu kapsamda yer alan araştırmalarla, klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalardan etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay (kurul adı, tarih ve sayı no) makalede belirtilmeli, belgelendirilmeli ve sisteme yüklenmelidir. Etik kurul izin belgesi alınmayan ve yüklenmeyen makaleler değerlendirilmeyecek ve reddedilecektir. Etik kurul izni gerektirmeyen makaleler için bu bilgi yazılmalıdır.
9. Dergiye gönderilen makalelerde araştırmacıların katkı oranı, varsa destek ve teşekkür ile çıkar çatışma beyanına makalede yer verilmelidir.
10. Dergi editör kurulu üyeleri dergide yayımlanmak üzere kitap inceleme, teknik not vb. hakemlik sürecine dâhil olacak çalışmalar dışında (bu çalışmalarda da değerlendirme sürecine dâhil olmaz) hiçbir şekilde dergiye yazar olarak makale gönderemez, Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri ise sorumlu yazar olarak yayın gönderemez.
11. Dergiye gönderilen bir makale ön kontrol, değerlendirme ve yayın süreci olmak üzere üç aşamadan geçmektedir. Yazarlar makaleyi gönderdikten sonra sadece ön kontrol aşamasında DergiPark sisteminden makaleyi geri çekebilirler. Diğer aşamalarda yazarlar tarafından makalenin geri çekilmesi mümkün değildir. Süreç makalenin kabul edilmesi veya reddedilmesiyle sonlanabilir. Editör kurulu makalenin kesinlikle kabul edileceği ve yayımlanacağını taahhüt etmez.
12. Dergiye gönderilen makalelerin ön kontrolü için yazarlar iThenticate, Turnitin veya intihal.net programlarından herhangi birinden intihal raporu almalıdır. İntihal raporu makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir. Benzerlik indeksi oranı %20’den, çalışma bazlı benzerlik indeksi %5’ten yüksek olmamalıdır. Yazarlar; makalede hiçbir şekilde intihal yapılmadığını ve intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu beyan etmiş olur.
13. Dergiye gönderilen makalelerin ön kontrol aşaması, gönderim tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde tamamlanarak hakem değerlendirme sürecine geçilir. Ön kontrol aşamasında yayın etiğine veya dergi yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler reddedilir veya belirlenen eksiklikler yazarlara iletilerek düzeltme istenilebilir. Ön kontrolde düzeltme istenen yazarlardan en geç 4 gün içerisinde eksiklikleri tamamlaması beklenir. Aksi durumda makalenin değerlendirme süreci sonlandırılacak ve makale reddedilecektir. Ön kontrol aşamasında makaleler ayrıca yayın kalitesi, özgünlüğü ve bilime katkısı açısından incelenmektedir.
14. Hakem değerlendirme sürecinde, makale içerik açısından incelenmek üzere farklı kurumlardan en az üç hakeme gönderilmektedir. Makaleyi değerlendiren hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmemektedir. Makale, hakemlere gönderildikten sonra makaleleri değerlendirip değerlendiremeyeceği kararını en geç 7 gün içerisinde (hatırlatma durumunda ilave 5 günde) vermeleri, değerlendirmeyi kabul ettikleri takdirde 14 günlük süre içinde değerlendirme raporlarını göndermeleri istenmektedir. Verilen sürede geri dönüş yapmayan hakemlere bir defa 7 günlük ek süre verilmektedir. Hakemin verilen ek sürelerde de geri dönüş yapmaması durumunda makaleye yeni hakem atanmaktadır. Hakemler ikinci tur değerlendirmelere ihtiyaç duyarsa belirtilen süreler baştan işlemektedir.
15. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayınlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin reddedilmesine karar verilecektir. Değerlendiren hakemlerin düzenlemeleri en geç 14 gün içerisinde tamamlanarak sisteme yüklenmelidir. Düzeltilmiş sürüm yüklenirken yapılan düzeltmeler sarı vurgulu olarak gösterilmeli ve hakemlere cevap dosyası hazırlanmalıdır. Gerekli durumlarda yazarlara bir defa 10 günlük ek süre verilebilir. Aksi durumda makalenin değerlendirme süreci sonlandırılarak ve makale reddedilecektir.
16. Editör kurulu; hakem raporları iki olumsuz (olumlu), biri olumlu (olumsuz) olduğu takdirde dördüncü bir hakeme gönderir, dördüncü hakem kararı olumsuz olması durumunda çalışmayı reddeder. Dolayısıyla dergiye gönderilen bir makalenin yayımlanabilmesi için en az üç ayrı hakemden olumlu görüş alması gerekmektedir.
17. Hakem değerlendirme aşamasından kabul kararıyla geçen makaleler yayın süreci aşamasına geçer. Yayın süreci aşamasında makaleler; geliş tarihi, makale türü, yayın dili, indekslerle ilgili yapılan çalışmalar kapsamında diğer koşullar dikkate alınarak editör kurulu kararına göre yayın sürecine alınmaktadır. Bu aşamada hiçbir sebeple makalelerin yayım sürecinin öne çekme istekleri dikkate alınmamaktadır.
18. Yayın süreci aşamasında, makalenin yayınlanma sırası geldiğinde mizanpaj kontrolü ve dizgi işlemleri başlamaktadır. Yayın sürecinde yazarlardan sayfa düzeni düzeltmeleri için 7 gün süre verilir. Mizanpajdan, mizanpaj editörü onayıyla geçen makaleler kontrol amaçlı son kez yazarlarına gönderilir. Yazarlar kontrollere ilişkin 3 gün içinde geri dönüş yapmadıkları takdirde editör kurulu kararıyla makale bir sonraki sayıya kaydırılır veya mevcut haliyle yayımlanır.
19. Dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler derginin görüşleri değildir ve tüm sorumluluk yazarlarına aittir. Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarına telif ücreti ödenmemektedir.
20. Journal of Applied Tourism Research (JATOR), Açık Erişim politikasını benimser. Dergi, Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) tanımına uygun olarak hakem değerlendirmesinden geçmiş bilimsel çalışmaların, internet aracılığıyla; finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir, taranabilir, tam metinlere bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olmasını kabul etmektedir. Yazarlar ve telif hakkı sahipleri bütün kullanıcıların ücretsiz olarak erişim olanağına sahip olduğunu kabul ederler. Makaleleri kabul edilen yazarlar telif hakkının korunması ve Creative Commons Attribution License altında bulunan derginin haklarının korunması için çalışmalarında yer alan bilgilerin referans gösterilerek paylaşılmasını kabul etmiş sayılırlar. Journal of Applied Tourism Research (JATOR) yayınlayacağı bütün makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY) ile lisanslanmıştır.
21. Dergi doğrudan veya dolaylı çıkar gözetmeksizin bilimsel etik ilkelere bağlı olarak diğer uluslararası dergilerle işbirliği politikasına sahiptir. 

Dergi Adına İmtiyaz Sahibi

Ayhan Gösterit
Prof. Dr. Ayhan GÖSTERİT Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü

Baş Editör

Fatih Günay
Doç. Dr. Fatih GÜNAY ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Panel Veri Analizi , Finansal Ekonomi, Turizm Ekonomisi, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Finans ve Yatırım, Finans, Finansal Ekonometri, Finansal Risk Yönetimi, Hanehalkı Finansmanı ve Finansal Okuryazarlık, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Finansal Muhasebe, Otel İşletmeciliği, Turizmin Etkileri

Editör Yardımcıları

Hazal Ezgi Gündüz
Arş. Gör. Hazal Ezgi GÜNDÜZ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi
Merve Nur Çağlayan
Arş. Gör. Merve Nur ÇAĞLAYAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Turizm Politikası, Rekreasyon Yönetimi, Turizm Planlaması

Alan Editörleri

Derya Toksöz
Doç. Derya TOKSÖZ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Sürdürülebilir Turizm, Turizm Planlaması, Turizm Yönetimi, Turist Rehberliği
Yeliz Demir
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DEMİR ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Gastronomi, Mutfak Kültürü, Pastacılık, Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar, Sürdürülebilir Gastronomi, Geleneksel Yemek, Gıda Tüketimi, Yemek ve Küreselleşme
Gonca Manap Davras
Doç. Dr. Gonca MANAP DAVRAS ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Otel İşletmeciliği, Turizm Yönetimi
Default avatar
Doç. Dr. Ersin ARIKAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Otel İşletmeciliği, Spor ve Dinlence İşletmeciliği

İstatistik Editörü

Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Ali DALGIÇ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ
Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi

Dil Editörleri

Default avatar
Öğretim Görevlisi Deniz Melike ERTÜRK ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
Default avatar
Öğretim Görevlisi Bedia Ümmü GAFAR ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ

Yayın Editörü

Fatih Günay
Doç. Dr. Fatih GÜNAY ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Panel Veri Analizi , Finansal Ekonomi, Turizm Ekonomisi, Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Finans ve Yatırım, Finans, Finansal Ekonometri, Finansal Risk Yönetimi, Hanehalkı Finansmanı ve Finansal Okuryazarlık, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Finansal Muhasebe, Otel İşletmeciliği, Turizmin Etkileri

Bilimsel Danışma Kurulu

Seden Doğan
Doç. Dr. Seden DOĞAN University of South Florida
Otel İşletmeciliği, Turizm, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
İlkay Atav
Dr. İlkay ATAV ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Mekansal Veri Modelleme, Arkeoloji Bilimi, Dijital Miras, Kültürel Miras ve Koruma
Default avatar
Prof. Dr. Celil ÇAKICI MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Turizm Politikası, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Default avatar
Prof. Dr. Aysu ALTAŞ AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
Turizm, Yiyecek ve İçecek, Osmanlı Mutfağı, Dünya Mutfakları, Gastronomi Turizmi
Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojileri, Süt Teknolojisi
Gastronomi Turizmi
Erdogan Ekiz
Prof. Dr. Erdogan EKİZ Central Asian University
Turizm
Nafiya Güden
Doç. Dr. Nafiya GÜDEN Uluslararası Final Üniversitesi
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Sürdürülebilir Turizm, Gastronomi Turizmi
Default avatar
Prof. Dr. Mehmed GANİC International University of Sarajevo
Makroekonomik Teori, Turizm Ekonomisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar
Didem Kayahan Yüksel
Doç. Dr. Didem KAYAHAN YÜKSEL Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Eğitim, Eğitim Programları ve Öğretim, Özel Eğitim ve Engelli Eğitimi, Kapsayıcı Eğitim
Bendegul Okumus
Doç. Dr. Bendegul OKUMUS Rosen College of Hospitality Management University of Central Florida
Gıda ve Ağırlama Hizmetleri, Turizm, Mutfak Kültürü
Default avatar
Prof. Dr. Kemal BİRDİR MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm Ekonomisi, Turizm Politikası, Sürdürülebilir Turizm
Makro İktisat, Sürdürülebilir Kalkınma, Turizm Ekonomisi
Saurabh Kumar Dixit
Prof. Dr. Saurabh Kumar DİXİT Department of Tourism & Hotel Management, North-Eastern Hill University, Shillong - 793022 (INDIA)
Gastronomi Turizmi
Ozen Kırant Yozcu
Doç. Dr. Ozen KIRANT YOZCU ISAG- EUROPEAN BUSINESS SCHOOL
Pazarlama İletişimi, Etkinlik Pazarlaması, Otel İşletmeciliği, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Elif Aslan
Dr. Öğr. Üyesi Elif ASLAN BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Turizm, Aşçılık, Gastronomi Turizmi
Anderson Ngelambong
Dr. Anderson NGELAMBONG Faculty of Hotel and Tourism Management, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang
Reklam, Hastane İşletmeciliği, Otel İşletmeciliği
Default avatar
Prof. Dr. Çiğdem SABBAĞ Adıyaman Üniversitesi
Beslenme Bilimi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme Eğitimi, Mutfak Kültürü, Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar, Geleneksel Yemek, Gıda Tüketimi
Şevki Ulema
Prof. Dr. Şevki ULEMA Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Turizm, Gastronomi, Turizm Pazarlaması, Turizm Yönetimi, Mutfak Kültürü, Gastronomi Turizmi
Lütfi Buyruk
Prof. Dr. Lütfi BUYRUK Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Mutfak Sanatları, Gastronomi Turizmi
Osman Nuri Özdoğan
Prof. Dr. Osman Nuri ÖZDOĞAN AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ
Otel İşletmeciliği, Gastronomi, Sürdürülebilir Turizm
Yuen-onn Choong
Doç. Dr. Yuen-onn CHOONG Universiti Tunku Abdul Rahman
Eğitim Psikolojisi

Dergi Sahibi

Default avatar
Turizm FAKÜLTESİ ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Gastronomi, Rekreasyon Yönetimi, Sürdürülebilir Turizm, Turist Davranışı ve Ziyaretçi Deneyimi, Turizm Kaynak Değerlendirmesi, Turizm Öngörüsü, Turizm Pazarlaması, Turizm Planlaması, Turizm Yönetimi, Turizmde Çevre Yönetimi, Turizmin Etkileri, Turist Rehberliği

Mizanpaj Editörü

Merve Nur Çağlayan
Arş. Gör. Merve Nur ÇAĞLAYAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Turizm Politikası, Rekreasyon Yönetimi, Turizm Planlaması
Geçmiş sayı yazarlarının dikkatine, tüm makaleler için Zenodo ile doi numarası alınmıştır. Makalelerin Doi numaralarına Zenodo linkinden erişebilirsiniz.

34408