Sayı: 54, 2.01.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Pamukkale Üniversitesi, evrensel ve milli değerler ışığında, çağın gereksinimlerine uygun araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı kendine misyon edinirken; bilimsel alanda gelişmelere yön veren, yenilikçi, değer üreten ve mükemmelliği esas alan uluslararası üniversite olmayı kendine vizyon edinmiştir. Üniversitenin vizyonu ve misyonu ışığında, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (PAUSBED), sosyal bilim alanları ile ilgili nitelikli yazıları yayınlayarak hem alan uzmanları arasında hem de bilim ve toplum arasında etkileşim sağlamayı amaçlamaktadır.

Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (PAUSBED) sosyal bilim alanları ile ilgili nitelikli yazıların yer aldığı akademik bir yayındır. PAUSBED ilk olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlamıştır. Dergi 2017 yılına kadar 3 sayı olarak yayımlanmış olup 2017 yılından itibaren E-dergi olarak yayımlanmaktadır. 2018 yılından sonra PAUSBED, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez yayımlanma kararı almıştı. Dergimiz, 2021 yılı itibariyle yılda 6 sayıya çıkarılmış olup, Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında yayımlanacaktır. PAUSBED elektronik ortamda yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. PAUSBED'in yayın dili Türkçe, İngilizce ve Fransızca'dır. Türkçe çalışmalar için Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan "İmla Kılavuzu", yabancı dillerdeki yazılar için o dillerin dilbilgisi kuralları esas alınır.

PAUSBED, Fransız Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri, Dil Bilimleri ve Kültür Araştırmaları, Ekonometri, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Maliye, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Spor Yöneticiliği, Tarih,Turizm İşletmeciliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Müzik Performansı alanları ile ilgili güncel konu ve sorunları üzerinde duran kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmaları kabul etmektedir.

PAMUKKALE    ÜNİVERSİTESİ     SOSYAL     BİLİMLER   ENSTİTÜSÜ   DERGİSİNE     MAKALE GÖNDERME KOŞULLARI

Dergi Politikası

Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (PAÜSBED) sosyal bilimler alanında nitelikli yazıların yer aldığı akademik bir yayındır. PAUSBED “hakemli” bir dergidir. Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar, ismi gizli tutulan ve yayın kurulunca belirlenen, alan uzmanı hakemler tarafından değerlendirmeye alınır. PAUSBED Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında olmak üzere yılda altı (6) kez yayımlanır. PAUSBED’in yayın dili Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca’dır. Türkçe çalışmalar için Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan “Yazım Kılavuzu”, yabancı dillerdeki yazılar için o dillerin dil bilgisi kuralları esas alınır.

1. Yazım kurallarına uygun olmayan makaleler işleme konulmayacak, yazara iade edilecektir.

2. Makalede aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:

a-Türkçe başlık, b- İngilizce başlık, c-Öz, d-Anahtar Kelimeler, e- Abstract, f-Keywords, g-Dipnot, ğ-Kaynakça

3. Yazarlar, çalışma metnini "yazar künyeli" (ek dosya olarak) ve "anonim - yazar künyesiz" (Tam Metin kısmına) olmak üzere iki kopya halinde sisteme yüklemelidir. Değerlendirmeye esas olan metin anonim olmalı, yazar bilgileri Kapak sayfasında ve Başlık sayfasında yer almalıdır. Başlık veya Kapak Sayfalarında kesinlikle ORC-ID bilgilerini eklemelidir.

Kapak sayfası (cover letter) metnin yazar ve başlığının yanında, editöre hitaben yazılan 1-2 sayfalık ektir, bu mektupta yazarın metnin ne olduğu, neden yayımlanmayı hak ettiği, alana verdiği katkıyı dillendirmesini umuyoruz,
Başlık sayfası (title page) çalışmanın yazarlarının künye bilgilerinin olduğu ilk sayfadır çünkü sisteme anonim kopya yüklenmeli, makale sürecinin sonuna kadar künye bilgileri yer almamalıdır, makalenin başlığı ile yazar bilgilerinin tamamı başlık sayfasında (yaklaşık 1 sayfa) olur.

4. Yazarlar, benzerlik tarama raporunu (iThenticate veya Turnitin) çalışma ile birlikte sisteme yüklemelidir (Çok disiplinli niteliği olan PAUSBED, benzerlik oranı ile ilgili bir sınır vermekten kaçınmaktadır. Raporların değerlendirilmesi Editör Kurulu'na aittir).

5. Yazarlar, Telif Hakkı Devir Formunu çalışma ile birlikte sisteme yüklemelidir (Form Google Chrome kullanılması durumunda zaman zaman açılmamaktadır, lütfen başka bir tarayıcı kullanarak deneyiniz).

6. Dergi çalışma değerlendirme süreci ile ilgili süreç bilgilendirmesine ulaşmak için tıklayınız...

7. Mevcut ve müstakbel makale yazarlarımız; lütfen makale süreçlerinin hızlandırılması için veya Doçentlik müracaatı için bir an evvel makale basılması noktasında, editör ekibine ve dergi sekreteryasına baskı yapmayınız, lütfen. Makale yayımlamak bilime katkı içindir, sadece özlük hakları için makale yayımlamak kabul edilebilir değildir.

Dergiye Gönderilen Çalışmaların Yazımında Uyulması Gereken Kurallar

1Gönderilen çalışmaların daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış olması veya yayın için değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir. Bir kongre bilgi şöleni ve toplantıda sunulmuş veya tez olarak kabul edilmiş çalışmalar, yayın kurulu tarafından uygun görülmesi durumunda, tarih ve yer bildirmek şartı ile yayımlanabilir. Bu konudaki her türlü sorumluluk yazarlara aittir


2Yazarlar çalışmalarını yayımlanmak üzere PAUSBED’e göndermekle telif haklarını, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki PAUSBED’e devretmiş olurlar. Yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden aktarılamaz.


3. Dergide yayımlanan çalışmaların bilimsel, içerik, dil ve hukukî sorumluluğu yazar/ yazarlarına aittir.


4. Yazılar A4 boyutundaki kăğıdın sayfanın solundan ve üstünden 3 cm, sağından ve altından 2 cm boşluk bırakılarak, tek satır aralık’la, 10 punto ve Calibri harf karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Yazılar sağ alt köşeye sayfa numarası eklenerek gönderilmelidir. Çalışmanın tamamı, özet ve kaynakçayla beraber toplamda 20 sayfayı geçmemelidir. Yazılar dizgi, düzeltme ve baskı işlerinin hızlandırılması açısından bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan yazım programı ile (Word for Windows) yazılmalı ve biri yazarı tanıtıcı bilgileri içeren, diğeri yazar hakkında bilgi bulunmayan iki kopya halinde elektronik ortamda DergiPark ana sayfasındaki makale gönderim sistemi üzerinden dergiye gönderilmelidir.


5. İlk başlık metnin yazıldığı dilde, 13 punto, ikinci başlık 12 punto, tamamı büyük harflerle, ortalanarak ve koyu yazılmalıdır.


6. Başlığın altına yazar/yazarların isimleri ortalanarak, 10 punto ve koyu yazılmalıdır. Yazar isimleri yıldızlı dipnot (*) ile dipnotta gösterilmeli, dipnotta yazarın akademik unvanı, çalıştığı kurumun adı, adresi ve e-posta adresi belirtilmelidir. Dipnot yazılar, 8 punto olmalıdır.


7. Yazar isimlerinin altına, çalışmanın kaleme alındığı dilde 150 kelimeyi geçmeyecek şekilde özet yazılmalıdır. Özette çalışmanın amacı, içeriği ve sonuçları hakkında kısa açıklayıcı bilgiler bulunmalıdır. Özetin altındaki anahtar kelimeler; en az 3, en çok 8 kelime olarak verilmelidir. Çalışma Türkçe ise Türkçe anahtar kelimelerin altına, İngilizce başlık, İngilizce özet ve anahtar kelimeler yazılmalıdır. Eğer çalışma yabancı dille yazılmışsa, ikinci başlık Türkçe olmalı ve Türkçe özet ve anahtar kelimeler yer almalıdır. Özetler 9 punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.


8. Çalışmalar yazım planı doğrultusunda bölüm ve alt bölüm başlıkları olarak 1.25 cm girinti bırakılarak yazılmalı ve çalışma ana başlık ve altbaşlıklar, gerekli görülmesi durumunda 1., 1.1, 1.1.2,1.3, 1.4 şeklinde en fazla dört düzeye kadar numaralandırılabilir. Birinci düzey başlıkların tamamı büyük harfle olmalıdır. Diğer düzeydeki başlıkların bütün kelimelerinin ilk harfleri büyük, diğer harfler ise küçük olmak üzere,10punto ve koyu olarak yazılmalıdır. Yazılarda paragraflar 0,5 cm girinti bırakılarak oluşturulmalı ve aralarında satır boşluğu bulunmamalıdır.


9. Tablo ve şekillerdeki yazılar, 10 punto ve tek satır aralığında olmalıdır. Tablo ve şekillerin sayfanın kenarlarının dışına taşmaması sağlanmalıdır. Tablo numaralandırılmalı ve tablonun başlığı, içeriğini anlatacak şekilde yazılmalı ve tablonun üst tarafında verilmelidir. (Tablo 1: İşçilerin kararlara katılma düzeyleri)Tablo başlığı ikinci satıra sarkıyor ise ikinci satır tablo numarası hizasından sonra başlamalıdır. Tablo eğer başka bir çalışmadan aktarılmış ise ayrıca tablonun altına, alıntı yapılan kaynak gösterilmelidir. Kaynak verilirken Kaynak: Yazarın Soyadı, kaynağın basım tarihi: Tablonun kaynaktan alındığı sayfa sayısı ya da sayfa aralığı (Kaynak: Solak, 2006: 25-26) biçiminde verilmelidir. Tablo sadece yatay ve dikey çizgiler kullanılarak oluşturulmalıdır. Şekiller numaralandırılmalı, başlıklar da şeklin içeriğini anlatacak şekilde yazılmalı ve şeklin altında yer almalıdır. (Şekil 1: Gelirin yıllara göre dağılımı). Eğer şekil başka bir kaynaktan aktarıldıysa, şekil açıklamasının altına kaynakla ilgili bilgi verilmelidir. (Kaynak: Solak, 2006: 12). Tablonun kendisi ortalanmalıdır. Ayrıca tablo ve şekiller, word veya excel formatında hazırlanmalıdır. Fotoğraf şeklinde gönderilmemelidirler.


10. Yazılarda, örneklerde gösterildiği gibi kısaltmalar kullanılmak kaydıyla metin içi ya da sayfa altı dipnot şekillerinden birisi tercih edilmelidir. Metin içi kaynak göstermede, açıklama dipnotları sayfa altında verilebilir. Doğrudan alıntılar 3 cümleyi geçerse blok halinde verilmelidir. 3  cümleyi geçmez ise Tırnak içinde ve italik olarak verilmelidir.


Tek yazarlı kaynak gösterme:……küresel dünya sisteminde hakim olan güç merkezleri, kendi gerçeklerini genelleştirip evrensel insan gerçekleri haline getirmektedir    (Wallerstein, 2000:206).


İki yazarlı kaynak gösterme:………..gerekli olduğu düşünülen/tartışılankişiliközellikleriyleilgiliyoğunlaşma gözeçarpmaktadır(Bayraktaroğluve Kutaniş, 2003: 45).


İkiden fazla yazarla kaynak gösterme:………yapılacak yardıma ilişkin yeni öneriler sunan fikir sahipleri, sosyal girişimcilere  örnek  olarak verilebilir (Thompson vd., 2000:328-338).


Birden fazla kaynaktan yapılan alıntıyı gösterme:………insan ilişkileriyle ilgili ilk çalışmalar Hawthorne Çalışmalarıyla ortaya konulmuştur (Etzioni, 1964: 32; Sofer, 1972: 64).


Elektronik Ortamdaki Metinleri Kaynak Gösterme: Elektronik ortamdaki metinlerin kaynak olarak gösterilmesinde varsa yazar soyadı ya da kaynak adı, varsa kaynak tarihi ya da erişim tarihi, varsa sayfa numarası ve web sayfasının erişim linki yazılır. (Kosuth, 2012:http://saltonline.org/tr/333/) (Classical Art Research Centre, 2012: http://www.beazley.ox.ac.uk/tools/pottery/techniques/orientalizing.htm)


11. Kaynakçada kaynağın yazarının önce soyadı, sonra isminin sadece baş harfleri (büyük harflerle) yazılmalıdır. Kaynaklar soyadların baş harfleri dikkate alınmak kaydıyla alfabetik olarak sıralanmalı ve başka herhangi bir numaralandırma yapılmamalıdır. Eğer kaynağın künyesi ikinci satıra taşıyorsa ikinci satıra 1.25 cm içerden başlanılmalıdır. Kaynak gösterimi aşağıdaki örneklere göre yapılmalıdır. Kaynakçada gösterilen kaynaklar dipnotta, dipnotta gösterilen kaynaklar da kaynakçada da yer almalıdır.


Kitap Kaynak Gösterme

Eroğlu, F. (2006). Davranış Bilimleri, 7. Baskı, Beta, İstanbul.


Çeviri Yapılmış Kitabı Kaynak Gösterme Salam, M. A.  (1990).  Güneyin Gelişmesinde Bilim, Teknoloji ve Bilim Eğitimi Üzerine Notlar,  (Çev:  O.  Düzgüneş),  Kültür Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Yayınları Dizisi-5,     Ankara.

 

Editörlü Kitaptaki Bölümü Kaynak Gösterme Nohria, N. (1996). “Is a Network Perspective a Useful Way of Studying Organizations?”, Network and Organizations: Structure,

FormandAction, (Ed: N.Nohria ve R. G. Eccles), Harvard Business School Press, Boston.


Makale Kaynak Gösterme  Gebrekidon, D. A. ve Awuah, G. B. (2002). “Interorganizational Cooperation:   A New View of Strategic Alliances:  The Case of Swedish Firms in the International Market”, Industrial Marketing Management,        31/8,        679-693.

Sempozyum Kitabında Yayımlanmış Makaleyi Kaynak Gösterme Osterud, O. (1984). “Ulusçuluk ve Göreceli Geri Kalmışlık-Ulus Oluşturma Modelleri ve Kemalist Çağdaşlık”, Türkiye İş Bankası Uluslararası Atatürk Sempozyumu Bildiriler veTartışmalar, Türkiye İş Bankası Yayınları, 221-240.   

Konferansta sunulmuş ancak yayımlanmamış makaleyi kaynak gösterme Ekmekci, M. ve Atasoy, S. (2009). “Yeşil Bağcılar Evleri”, 13.  Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Denizli 14-16 Ekim 2009.  

 

Yayınlanmamış Tezi Kaynak Gösterme Roberts,  M. B.  (2001).  Land Use and the Law. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Illinois Üniversitesi


Internetteki Makaleyi Kaynak Gösterme Lessing, J. P. (2001). The physics of cultural magnets. Journal of Anthropological Studies 8, 273-299. Retrieved July 3, 2002, http://www.jas.org/2001- 8-lessing.html. (10.10.2007)


Internet Dokümanını Kaynak Gösterme Petrie Environmental Watch Center. (2002). Recent conservation legislation. (8. 3. 2002) http://www. petriecenter.org/landuse/legislation/2. htm.


 E-Gazete makalesi:


Baver, E. (2008, 1 Ocak). Entellektüel hareket engellenemez! Milliyet. Elde edilme tarihi: 4 Ocak 2008, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=83861



E-Dergiden veya Web sitesinden alınan makale için:


Yöre, S. (2005, Eylül). Müzikoloji, Etnomüzikoloji ve Müziğin Bilimsel İncelenimi. [Online Dergi]. Müzik ve Bilim Uluslararası Hakemli Bilimsel Müzik Dergisi. Elde edilme


tarihi: 29 Temmuz 2006, http://www.muzikbilim.com/4e_2005/yore_s.html



E- kitap:


Tan, N. (2001). Atatürk Dönemi Tiyatro ve Opera Çalışmalarında Türk Halk Kültüründen Nasıl Yararlanıldı?, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı. Elde edilme tarihi: 4 Ocak


2008, http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFA781CAA92714FCE0BFE1A1EBF9849693



Yazar Adı Olmayan Kitabı Kaynak Gösterme DPT (2003), İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2003), Yayın No: DPT2671, Ankara.


Gazetedeki Dokümanını Kaynak Gösterme Gökçe, D. (1997). Merkez Bankasının Bağımsızlığı Sorunu” , Milliyet, 15 Mart.


Dergi Kaynak Gösterme Yavuz, Ali, Mesut Albeni ve Dilek Göze Kaya, Ulusal İnovasyon Politikaları ve Kamu Harcamaları: Çeşitli Ülkeler Üzerine Bir Karşılaştırma”,Süleyman Demirel

Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 14, Sayı 4, Isparta, s. 65-90.


7. Yukarıda gösterilmeyen kaynakların yazım şekli, ulusal ve uluslararası formata uygun olmak kaydıyla editör tarafından belirlenir. Özgün materyaller kaynak olarak gösterilebilir. Gönderilecek fotoğraflar, 300 dpi’dan aşağı olmamalı ve fotoğraflar jpg formatında gönderilmelidir.

8. Dergiye gönderilen yazıların dergi kurallarına göre düzenlenmiş olması gereklidir. Yayın alt komisyonu, yazım kurallarına uymayan yazıları yayınlamama veya düzeltmek üzere yazara iade etme yetkisine sahiptir.

9. Metinlerin yayın ve telif hakkı dergiye aittir. Yayımlanan her yazı için o yazının yazarına/yazarlarına ilgili dergiden birer adet gönderilecektir, ayrıca telif ücreti ödenmeyecektir.

 

 


DERGİ YAYIN POLİTİKASI

Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’ne (PAÜSBED) yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların içeriği, derginin amacı ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır. PAÜSBED, “orijinal araştırma” niteliğindeki yazıları yayınlamaya öncelik vermektedir. Bununla birlikte PAÜSBED’e, orijinal olmak şartıyla, betimsel çalışmalar, sistematik literatür analizleri, meta-analizler ve araştırma notları da değerlendirilmek üzere kabul edilir.

Etik İlkeler

PAÜSBED’e gönderilecek çalışmaların daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayın programına dâhil edilmemiş ve yayımlanmak üzere değerlendirme aşamasına girmemiş olması gerekmektedir. Bu koşulu sağlayan çalışmaların değerlendirilebilmesi için değerlendirme öncesinde sorumlu yazar tarafından benzerlik tarama raporunun (iThenticate veya Turnitin) çalışma ile birlikte PAÜSBED sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

PAÜSBED, yayın etiğini uygulamada Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen standartları benimser. Bu çerçevede kötüye kullanım veya yayın etiğinin ihlali durumlarında COPE tarafından geliştirilen yayın etiği akış şemalarını referans alır.

PAÜSBED, benimsemiş olduğu kör hakem süreci gereği, değerlendirmeye alınan çalışmaların hakem değerlendirmesi sürecinde, yazarların ve hakemlerin anonimliğini garanti altına alır.

Çalışmaların yazar(lar)ına dair bilgilerin gizliliği PAÜSBED’in sorumluluğundadır. Ancak bu bilgiler, olası suiistimalleri soruşturmak amacıyla olası bir soruşturmada paylaşılabilir. PAÜSBED, olası suiistimal durumlarına ilişkin ilkelerini COPE tarafından oluşturulan yönergeler çerçevesinde tanımlar ve paydaşlarıyla PAÜSBED web sitesinden paylaşır.

Bir çalışmaya ait bölümlerin, belirtilmediği halde, yazar(lar)a ait birden çok yayında kullanılması durumu olan metin geri dönüşümü, PAÜSBED açısından kabul edilebilir değildir. Böyle durumlarda PAÜSBED, COPE tarafından belirlenmiş olan ilgili yönergeleri uygular.

PAÜSBED, ifade özgürlüğünü her koşulda savunur ve gözetir. Buna ek olarak PAÜSBED; ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı her tür içeriği nefret söylemi içinde değerlendirir ve bu içerikteki çalışmaları değerlendirme sürecine almadan reddetme hakkını kullanır.

PAÜSBED, bir çalışma ile ilgili çıkar çatışması durumunda, açık bir biçimde, entelektüel ve etik standartlardan yana taraf olur; konu ile ilgili olarak yazarların, hakemlerin, editörlerin ve alan editörlerinin yükümlü olduğu etik ilkeleri tanımlar. Ortaya çıkan bir çıkar çatışması durumunda PAÜSBED, belirsizlik giderilene kadar çalışmanın değerlendirme sürecini askıya alır. Bu bağlamda PAÜSBED, başvuru yapan yazar(lar)dan çalışması ile ilgili Etik Kurul İzni, Görüşmeci Rıza Formları ve ibraz edilmesi gereken belgeleri talep etme yetkisine sahiptir.

PAÜSBED; düzeltme, açıklama, özür, tekzip niteliğindeki içerikleri yayınlamak konusunda sorumlu ve hassas davranır.

PAÜSBED baş editörü ve alan editörleri, bir çalışmada oluşan yinelemelerin, yani başka bir yayınla arasındaki çakışmaların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesi durumunda, yasal tavsiyelere uymakla yükümlüdür.

Telif Hakkı Düzenlemesi ve Çıkar Çatışması İlkesi

Yazar(lar), kendi eser(ler)i üzerinde telif hakkına sahiptir ve çalışmasının ilk kez yayınlanma PAÜSBED’e aittir. Creative Commons Attribution ilkeleri gereğince çalışmasının, yazar ve PAÜSBED kaynak gösterilerek paylaşılmasına izin verir.

PAÜSBED, paydaşları arasındaki olası çıkar çatışmalarının bilimsel yayın etiğine zarar vereceğini düşünür. Dergi, çıkar çatışmalarını tespit etmek ve önlemek amacıyla tüm paydaşları için yükümlülüklerine göre ve sorumlu davranmasını bekler. Bu anlamda sorumlu yazar, çalışmasını PAÜSBED sistemine yüklerken ayrıca Telif Hakkı Devir Formu’nu imzalı bir şekilde sisteme yüklemek zorundadır.

Genel İlkeler

PAÜSBED yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanarak gönderilen çalışmalar, ilk olarak dergi sekreteryası tarafından ön değerlendirmeye alınır ve PAÜSBED Baş editörüne ve/veya alan editörüne yönlendirilir. Baş editör ve/veya alan editörü tarafından özgünlükleri, metodolojileri, çalışmada ele alınan konunun önemi ve PAÜSBED’in kapsamına uygunluğu açısından değerlendirilir. Baş editör ve alan editörleri, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. İçerik veya nitelik olarak uygun görülmeyen çalışmalar, değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilmez ve reddedilir.

Baş editör ve/veya alan editörü, gönderilen çalışma biçimsel esaslara uygun ise, çalışmayı yurtiçinden ve/veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar. Hakemler gerek gördükleri takdirde yazar(lar)dan çalışmada birtakım değişiklikler isteyebilir ve ancak bu değişiklikler yazar(lar) tarafından yapıldıktan sonra çalışmanın PAÜSBED’te yayınlanmasına onay verir.

Çalışma değerlendirilmek üzere PAÜSBED sistemine yüklendikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez, yeni bir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
Bilimsel toplantılarda sunulan özet bildiriler, çalışmada belirtilmesi koşulu ile kaynak olarak kabul edilir.
Yayına kabul edilmeyen çalışma ve eklentiler, yazar(lar)a iade edilmek zorunda değildir.


Açık Erişim İlkesi

PAÜSBED’in tüm içeriği açık erişimlidir ve Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır (Lisanslama işlemleri devam etmektedir). Başka bir deyişle PAÜSBED’in tüm içeriği, online biçimde ve ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazar(lar)dan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve tam metnine link sağlayabilir.

İşlemleme Ücreti


PAÜSBED’in tüm giderleri, Pamukkale Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. PAÜSBED’te değerlendirmeye alınması için gönderilen çalışmalardan gönderim ücreti veya değerlendirme süreçlerinin yürütülebilmesi amacıyla işlemleme ücreti alınmaz. Ayrıca PAÜSBED’te yayına kabul edilmiş bir çalışma için yayın ücreti de alınmamaktadır.

Hakem Süreci

PAÜSBED, çift-kör hakem değerlendirme sürecini benimsenmiştir. Ayrıca bu süreçte, yazar ve hakem birbirinin kimliğinden habersizdir.

Baş editör ve/veya alan editörü, gönderilen çalışma biçimsel esaslara uygun ise, gelen yazıyı çalışmayı yurtiçinden ve/veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar.

Yayın kararı, hakemlerin talepleri doğrultusunda yazar(lar)ın gerçekleştirdiği düzenlemelerin ve hakem sürecinin sonrasında baş editör tarafından verilir.

Hakemler, çalışmayı olduğu haliyle kabul etme, küçük veya büyük düzeltme isteme veya ret tavsiyelerinde bulunabilirler. Hakemler arasında görüş ayrılığı olduğu takdirde çalışma, başka hakem(ler)e yönlendirilebilir.

Hakemlerin değerlendirmeleri objektif olmalıdır. Hakem süreci sırasında hakemlerin aşağıdaki hususları dikkate alarak değerlendirmelerini yapmaları beklenir.

• Çalışma belirtilen makale türüne uygun mudur?
• Çalışmanın bilime katkısı yönünden özgün değeri var mıdır?
• Çalışma konu ve içerik itibarı ile akademik bir dergide yayımlanmaya uygun mudur?
• Çalışmada içerik- başlık uyumu bulunmakta mıdır?
• Özetin çalışmayı yansıtma düzeyi nedir?
• Türkçe ve İngilizce özetlerin uyumluluğu var mıdır?
• Makalenin bilimsel özgünlük seviyesi nedir?
• Giriş bölümünde çalışmanın konu amaç ve öneminin vurgulanmış mıdır?
• Çalışmada kullanılan yöntemlerin uygunluk derecesi nedir?
• Çalışmanın organizasyonu ve sunumu yeterli midir?
• Çalışma, dil ve ifade yönünden yeterli midir?
• Şekil resim ve tabloların anlaşılırlığı uygunluk ve gereklilik derecesi nasıldır?
• Kaynakların yeterliliği, gereklilik ve güncellik derecesi yeterli midir?

Hakemler, gönderilen çalışmalara ilişkin tüm bilginin, çalışma yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, çalışma konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör, hakemlere gözden geçirme için gönderilen çalışmaların, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir.

Ücret alınmamaktadır.